HES’ler ahırda inek bırakmadı!

Rize Salarha Vadisinde yapımı planlanan Ambarlık HES projesi için Bakanlığın verdiği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını ineğini satarak iptal ettiren yurttaş Kazım, bu kez yine aynı Bakanlığın aynı proje için verdiği ‘ÇED Olumlu Raporu’na karşı dava açtı. Mahkeme, ‘Keşif ve Bilirkişi İncelemesi’ için gerekli olan 4 bin 500 liralık dava giderlerinin yatırılması için 67 yaşındaki Kazım Delal ve arkadaşlarına yedi günlük süre verirken, Delal “kimse bizi mücadelemizden vazgeçiremez” diyor.

HES Kazmaz Delal

İNEĞİNİ SATARAK HES’E SAVAŞ AÇTI

Rize kent merkezine bağlı Salarha Vadisi üzerinde Andon (Küçükçayır) Köyü sınırları içerisinde yapımı planlanan Ambarlık 1-2 Regülatörü ve HES projesine karşı dava açan 67 yaşındaki Kazım Delal (Yurttaş Kazım), HES projesi için verilen ‘iptal’ kararının ardından; açtığı ikinci davadan da ‘yürütmenin durdurulması’ yönünde karar çıktı. Ambarlık HES projesi için zamanın Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı Rize İdare Mahkemesinde ‘yürütmenin durdurulması ve iptali’ istemiyle dava açan Kazım Delal, yaklaşık 2 yıl süren dava sürecinde yaklaşık 4 bin 500 TL’lik mahkeme giderlerini karşılayabilmek için ahırında sütü için beslediği ineğini satmıştı. Mahkeme, Delal ve arkadaşlarına, ‘ÇED Olumlu Raporu’na karşı açtıkları davanın 4 bin 500 liralık giderlerini karşılamaları için bir hafta süre verdi. Ancak bu kez Delal’in ahırında satabileceği ineği kalmadı.

Kazım Delal Andon

‘EN BÜYÜK LOBİCİM EŞİM’

Önceki dava sürecinde yaklaşık 4 bin 500 liralık bilirkişi ücretleri ile mahkeme masraflarını yatırabilmek için ahırındaki ineğini sattığını anlatan Delal, “Ancak bu kez ahırımızda satacak ineğimiz de yok! Önceki mahkememizde verilen ‘iptal’ kararının ardından Mahkeme, yaptığımız masrafların davalı idarece tarafımıza ödenmesine hükmetmişti. Harçlarla birlikte 4 bin 500 liraya yakın bir ücret yatırmamıza karşın bize geri dönen yaklaşık 2 bin 600 lira gibi bir miktar oldu. Bunu da bu davanın bilirkişi ücretleri için ayırmıştık. Kimseden bir yardım talebimiz olmadı. Hiçbir şekilde hiçbir kurumdan, kuruluştan veya dışarıdan bir destek veya yardım da almadık. HES firmaları gibi kimseler de bize kredi vermiyor. Onlar gibi hiçbir lobimiz veya lobicilik faaliyetimiz de yok. Bu konudaki en büyük destekçim ve lobicim eşim. Bağımızda bahçemizde ürettiği ürünleri satarak biriktirdiği harçlıklarla, maneviyatıyla en büyük destekçim oluyor. Sonuna kadar mücadele etmekte kararlıyız. Kimse bizi bu mücadelemizden vazgeçiremez” diye konuştu.

Kazim Delal HES

LİTERATÜRE GİDEN KARARLAR

Davanın avukatı Remzi Kazmaz ise, Kazım Delal’in bütün ülke genelinde HES’lere karşı örnek ve dirençli bir mücadele örneği sergilediğini, yurttaşlık görev ve bilinci ile deresine, toprağına, tarihi, kültürel ve sosyal değerlerine sahip çıktığını belirterek; “ Bu mücadeledeki hukuksuzluklar, yasalara aykırılıkların yanında uluslararası anlaşmalara, Anayasaya aykırılıkları da tarihe not olarak düşülmektedir. Mahkemelerin vermiş olduğu bilimsel rapor ve manifesto niteliğindeki kararların ibret vericiliği bir gün hukuk fakültelerinde ders olarak okutulacak ve hatta dünya hukuk literatüründe yerini alacaktır” dedi.

Kazim-Delal Küçükçayır

Kazim Delal pankart

Kazim Delal Paşacur

——————————————————————————–

1532620cookie-checkHES’ler ahırda inek bırakmadı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.