Heykeli için demedik kalmadı…

Afrika kökenli Amerikalılar, heykelin ırkçı bir ifade taşıdığında ısrar ederken, bazıları da Çin Halk Cumhuriyeti’nde yapılan heykele komünist bir ülkede yontulduğu için muhalefet gösteriyor.

Çinli heykeltraş Lei Yixin tarafından 2008 yılından beri tasarlanıp yontulan taş abide, Washington D.C’deki Patomac Nehri yakınlarındaki bir parkta yerini aldı. 10 metre yüksekliğindeki heykele karşı çıkanların ilk itirazı, Martin Luther’e hiç benzemediği yönünde oldu. Ardından basında yer alan köşe yazarlarından bazıları, ¨Koskoca Amerika’da bir tane heykeltraşımız yok muydu, niye gidip insanhakları ihlali yapan komünist Çin’de bunu yaptırıyorsunuz, yoksa ucuz diye mi tercih ettiniz?¨ biçiminde heykele karşı çıktı.

Mao Zedung’un Çin’de en ünlü olarak bilinen heykellerini yapmış sanatçı Lei’nin bu heykeli yontarken, kısa sürede yıpranacak bir taş cinsini kullandığını söyleyenler de bulundu. Birçokları da heykelin dikilmesi için bugün hayatta olan King’in aile üyelerine ödenen parayı bahane etti. Kimileri de Washington yerine niye başka kente bunun dikilmemiş olduğunu parmağa doladı. Bazı itiraz sahipleri ise parkın yeterince korunmadığını ileri sürmesi ise heykelin yakında radikal beyazlar tarafından saldırıya uğrayacağı iddiasıyla sonlandı. Bu ve buna benzer karşı çıkışlar yüzünden Martin Luther’in heykeli Amerika’da bunca sıkıntı varken başa bela oldu.

1531490cookie-checkHeykeli için demedik kalmadı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.