Hiç ‘IFESTOS’ Planı duydunuz mu?

Duymadığınızı sanıyorum. Hatta “Bu da nereden çıktı? Böyle bir plan mı vardı” diye içinden geçirenlerin sesini de duyar gibi oldum sanki. 


Önce 46 yıl geriye gidin ve aklınıza AKRİTAS planını getirin. Hani şu 21 Aralık 1963 günü Tahtakala’da planlı olarak başlatılan Rum saldırılarının organize edildiği plan. Sonra da bu planın uygulaması olarak 1964 ve 1967 yıllarında adaya gizli olarak getirilmiş Yunan tümeni ile birlikte RMMO’nun Türk yerleşim yerlerine yaptıkları saldırıları, bu saldırılar sonucunda 103 köyümüzün boşaltılmasını, yüzlerce şehidimizi ve on binlerce göçmenimizi hatırlayın.


İşte bu ünlü AKRİTAS Planına göre, Türklerin topluca imha edildikleri son perdenin adı da IFESTOS Planı. 
Makarios’un, 1964’de başa gelen Askeri Cunta hükümetinin ikinci kuşağı olan Generaller ile uzlaşmazlığa düşmesi, sonunun başlangıcı oldu. Makarios’un ortadan kaldırılması konusunda Atina’daki Cunta Lideri General Dimitrios Ionnides ve Yorgo Papadopulos’un kararıyla, Nikos Samson’un önderliğindeki EOKA’cılar ve Yunan Subayları kontrolündeki RMMO askerleri, 15 Temmuz 1974’de organize bir harekatla hükümet darbesi yaptılar ve hükümete el koydular. Artık sıra “Akritas Planı”nın son perdesini sahneye koymaya gelmişti.
Bu plan, darbe hazırlıkları esnasında ve darbeden aylarca önce 7 Mart 1974’de Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) 3. Yüksek Taktik Komutanlığı’nca “AKRİTAS” Planının devamı olarak hazırlanan plandı.
Bu plana verilen isim IFESTOS PLANI  idi ve giriş bölümü sadece iki maddeden veya hedeften oluşmaktaydı. Türklerin, evlerindeki evcil hayvanlara varıncaya dek imha edilmesi ve ada’nın Yunanistan’a bağlanması.


RMMO’nun önderliğinde bütün Kıbrıslı Rum erkekler kararlaştırılan Türk köylerinde etnik temizliğe katılacaklar, Rumlar öldüren, Türkler de ölen olacaktı. Giriş bölümündeki ana fikir bu kadar basitti.


Planda, gizlice gece yapılacak hücumlarla, Lefke, Akdeniz, Gaziveren, Doğancı ve Taşpınar gibi 400 yıldan bu yana Türk olan yerleşim yerlerinde Türklerin imhası ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.
Buna göre öncelikle elektrikler kesilecek, 356.cı Tabur’un 2. Bölüğü Lefke yakınlarındaki Cengizköy’e saldıracaktı. Yine 391.ci Yedek Piyade Taburu Bağlıköy’ü yok edecek, Lefke, Erenköy ve Yeşilırmak topçu ateşi desteğiyle temizlenip, yerle bir edilecekti. 261.ci Tabur da Kurutepe’yi ele geçirecekti. Amaç 1964’de önemli rol oynayan bu irtibat liman’ının tamamen Rumların eline geçmesi, ve Kıbrıs’lı Türklerin, 1964’de olduğu gibi Türkiye’den destek almasını önlemekti.


251.ci Piyade Tugayı’nın görevi Girne’deki Türkleri hedef alacak ve Zeytinlik’e saldırıp soykırıma başlayacaktı. Bu operasyonlar başarı ile tamamlandıktan sonra RMMO, Rum Polis güçleri ve silahlı sivil Rumlar birlikte harekete geçecek ve Türkler için çok hayati olan Girne-Lefkoşa arasındaki yolu tamamen ele geçireceklerdi.


İşi hiçbir şansa bırakmak istemeyen Taktik Grup Komutanlığı’na bağlı 2.ci ve 3.cü Bölümleri, bu planın aksamasız uygulanması ve hiçbir olumsuzluk çıkmaması için çok iyi bir çalışma yapmışlardı.
Plan, öngörülen yerlerde suların, telefon hatlarının ve elektriğin kesilmesini, BM askerlerinin üniformalarını giyerek  araçlarını nasıl kullanılacağını detaylı bir şekilde içermekteydi. Hatta öldürülecek Kıbrıs Türklerinin gömülecekleri “Toplu mezarlık”ların yerleri bile tespit edilmişti.


Soykırıma özel görevlerle ve sivil kıyafetlerle katılacak Kıbrıs Komando Tugayının 31.ci, 32.ci ve 33.cü Birlikleri’nin görev alacakları yerler de saptanmıştı. Bu birlikteki subaylarının tümü de Yunanistan’da eğitilmişti.
31 Mayıs 1974 tarihli emir, bu birliklerin hazırlıklarını 10 Temmuz’a kadar tamamlamalarını öngörüyordu.


IFESTOS Planının en önemli uygulayıcıları Kıbrıs’taki Yunan Alayı ile Yunanistan’dan gizlice gelen yüzlerce Yunan subayı olacak ve hareket bunların kontrolünde Yunanistan’ın başkenti Atina’dan yönetilecekti. Planın hedefi, Kıbrıs’ın tamamen Türklerden arındırılmış, Girit gibi bir Yunan Adası olmasıydı.


İşte AKRITAS Planı ve bu planın son aşaması olan IFESTOS planı aynen bu.


“Rumlar kardeşlerimizdir” diyenlerin, “Türk askeri geri gitsin” diyenlerin iyice okuması gereken bir plan bu IFESTOS Planı. Bu plan Türk Silahlı Kuvvetlerinin müdahalesi ile uygulanamadı. Uygulanabilseydi, adamızda bu gün, bırakın bu sözleri söylemeyi, Türkçe konuşacak bir tek insan bile olmayacaktı. Kıbrıs bugün aynen Girit’in demografik yapısına sahip olacaktı.     


________________


* Prof. Dr.


 

655410cookie-checkHiç ‘IFESTOS’ Planı duydunuz mu?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.