Hillary Clinton soruşturması yeniden açıldı

FBI Başkanı James Comey, ABD’nin Demokrat başkan adayı Hillary Clinton yönelik soruşturma dosyasını ilgilendirecek yeni yazışmalara ulaştıklarını ve soruşturmanın ‘yeniden açıldığını’ duyurdu.

FBI, ABD’nin Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’ın, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde kişisel e-posta hesabı üzerinden devlete ait gizli bilgiler içeren yazışmalar yaptığını bildirmişti.

FBI Başkanı James Comey, “soruşturmayla ilgisi olduğu düşünülen ama soruşturmadan bağımsız başka bir davayla ilgili” yeni yazışmalar bulduklarını belirtti.
Clinton’ın kişisel hesabında 100’den fazla gizli belge ortaya çıkmıştı.

Cuma günü duyurulan bu son dalgadaki e-postalar, Clinton’ın baş yardımcısı Huma Abedin’in boşandığı eşi, eski Temsilciler Meclisi Üyesi Anthony Weiner’a yönelik ayrı bir soruşturma sırasında saptanmıştı.

Hillary Clinton, Iowa’da bir mitingde destekçilerine seslenirken yeniden açılan soruşturmayla ilgili konuşmadı.

Huma Abedin ve Anthony Weiner’a ait elektronik cihazlar, FBI tarafından, Anthony Weiner’ın North Carolina’da 15 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel içerikli e-postalar gönderdiği iddiası üzerine açılan soruşturma sırasında ele geçirilmişti.

Clinton’ın soruşturmasını etkileyebileceği düşünülen ve bu cihazlarda bulunan yazışmaların “devlete ait gizli bilgiler içerip içermediği” kontrol edilecek.

FBI Başkanı James Comey, daha önce Clinton’un “aşırı dikkatsizce” hareket ettiğini ve yargılanacak bir durum olmadığına inandığını söylemişti. Comey, daha önce de Clinton’ı e-postasında bulunan devlete ait gizli bilgiler sebebiyle eleştirmişti.

ABD Kongresi’ne hitaben yazdığı mektupta FBI Başkanı, “henüz yazışmaların kayda değer olup olmadığını bilemediklerini ve bu ek çalışmanın ne kadar süreceğini öngöremediğini” söyledi.

ABD başkanlık seçimlerinin Demokrat adayı Hillary Clinton’a yönelik bu sürpriz gelişme, seçimlere 11 gün kala geldi. Real Clear Politics’in anketlerine göre, Hillary Clinton, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’tan beş puan önde. Ancak yazışmaların açığa çıkarılmasıyla “Hillary Clinton’ın destekçileriyle olan güven ilişkisinin hasar gördüğü” söyleniyor.

New Hampshire mitingindeki kalabalığa seslenen Cumhuriyetçi aday Donald Trump, yeniden soruşturma açılan rakibi Hillary Clinton’a yüklenmekte gecikmedi.

Trump, “Hillary Clinton’ın yolsuzluğu daha önce hiç görmediğimiz düzeyde. Onun, sabıkalı planlarını Oval Ofis’e sokmasına izin vermemeliyiz” diye konuştu.

Trump’ın sözcülerinden Kellyanne Conway da, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Kampanyamız için güzel bir gün, şimdi daha da iyi oldu” dedi.

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin en üst düzey seçilmiş yetkilisi Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan ise, kararı ‘vadesi çoktan geçmiş” olarak tanımladı.

Ryan, “Bir kez daha, Hillary Clinton’ın kendinden başka suçlayabileceği biri yok” dedi ve şöyle devam etti:

“Ülkenin en önemli gizli bilgilerinden bazıları için ona güvenilmişti ve o dikkatsizce devlete ait çok gizli bilgileri kötü yönetti.”

FBI, Clinton’un kişisel hesabı üzerinden yaptığı yazışmalarda 100’den fazla gizli belge bulduğunu söylemişti.
Clinton ise yanlış bir şey yapmadığını ve kişisel e-posta hesabından gizli hiçbir belgeyi göndermediğini savunuyor.
FBI ajanları, Temmuz ayında Clinton’u e-posta kullanım alışkanlıklarıyla ilgili olarak 3 saatten uzun süre sorgulamıştı.
Cumhuriyetçiler, FBI’ın Clinton’un yargılanmaması yönündeki hükmünü eleştirmiş ve bunun ‘Clinton’un yasaların üstünde olduğunu gösterdiğini’ söylemişlerdi.

2023110cookie-checkHillary Clinton soruşturması yeniden açıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.