Hint lobisi nükleer ticaret peşinde…

Hint asıllı Amerikan “Lobi”si, Hindistan Yarımadası’nda nükleer tırmanışa uğraşıyor. Kongre, Beyaz Saray’ın Hindistan’la nükleer alışverişine soğuk bakıyor.

20 bin civarında Hint asıllı üyeye sahip USINPAC kısa adıyla anılmakta olan Lobi,  Hindistan’a nükleer malzeme satmak amacındaki Beyaz Saray’a arka çıkıyor. Hint asıllı işadamı, öğretim görevlileri, bilimadamlarından oluşan Usinpac Lobi’si son 10 yılda, ABD’de Yahudi Cemaatından sonra, en çok sözü edilen gruplardan biri olmuştu.

ABD Kongresi’nin, “Uluslararası Nükleer Silahsızlanma Antlaşması”na hâlâ imza atmamış bulunan, üstelik atom bombasına sahip Yeni Delhi’ye “şimdilik” kaydıyla mesafeli ve soğuk durduğu öğrenildi.

Kongre’nin Demokrat üyelerinden, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımcı tutumlarına karşın, Hindistan’la nükleer alışverişe gönüllü görülmesini “iki yüzlülük” olarak niteleyen sesler çıkması dikkati çekti.

Bir süre önce Yeni Delhi’ye resmi bir ziyaret yapmış bulunan Başkan Bush’un Hindistan’daki nükleer tesislere malzeme ve proje satmak yönünde ısrarlı olduğu öğrenildi. Lobi, öte yandan Demokratların gönlünü almak için, üstü örtülü bir Başkanlık kampanyası sürdüren, eski Başkan Clinton’un eşi Senatör Hillary’ye seçim desteği sağlamak amacında olduğu savlandı. Lobi’nin bu çok yönlü siyasi etkinlikleri karşılığında, Hindistan’a satılacak malzeme tutarı milyarlarca  Doları buluyor.

Siyasi gözlemcilerin bu türden lobi faaliyetleri üzerine basına yönelik yorumlarında, ABD yönetiminin “tavşana kaç, tazıya tut!” politikasıyla Asya’da barut fıçısını ateşlemek üzere olduğu yeraldı.  Pakistan’la nükleer çekişme içinde bulunan Hindistan, aynı zamanda Çin’e Asya’da ciddi bir rakip olarak ortaya çıkmış bulunuyor.

 

1130640cookie-checkHint lobisi nükleer ticaret peşinde…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.