‘Hitler Almanyası’ örneği dış basında

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlık sistemiyle ilgili dün yaptığı “Üniter sistemli başkanlık baktığımızda var. Hitler Almanya’sına baktığımızda da bunu görürsünüz” sözleri dünya gündemine oturdu.

Neredeyse tüm saygın haber ajansları ve dergiler Erdoğan’ın bu sözlerini manşete taşıdı. Dış basında ve yurt dışı kamuoyunda Erdoğan’ın bu sözleri en çok konuşulanlar arasına girerken Erdoğan’ın ve Hitler’in fotoğrafı yan yana paylaşıldı.

Cumhurbaşkanlığı ise gelen tepkiler üzerine Erdoğan’ın sözlerine açıklık getirmiş, Cumhurbaşkanı’nın dün Suudi Arabistan ziyaretinin ardından İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki Başkanlık konuşmasında yaptığı “Hitler Almanyası” benzetmesinin “çarpıtıldığı” söylemişti.
İşte dış basında gündeme gelen o benzetme…

Guardian: Eleştirilere neden olacak

Erdoğan’ın ‘Hitler Almanyası’nı anması, Guardian ve Independent, New York Times, Business Insider, El Arabiya gibi birçok basın kuruluşunun internet sitesinde yer aldı.

Haberi, “Erdoğan Hitler Almanyası’nı etkili yönetim örneği olarak bahsetti” diye veren Guardian, Erdoğan’ın bu sözlerinin iktidarı tek elde toplayacağı yönündeki eleştirilerin artmasına neden olacağını kaydetti.

Erdoğan’ın sembolik bir cumhurbaşkanlığından asıl yöneticiliğe gelmeyi istediğini savunan Guardian, bu durumun da muhalefette bütün gücü elinde tutarak otoriter bir sistem getireceği korkusunu doğurduğunu yazdı.

Independent ise, haberinde Erdoğan’ın daha önce de Türkiye’de ‘de facto’ bir başkanlık sisteminin olduğuna dair ifadelerini hatırlattı. Diğer gazeteler ise, Reuters ajansının geçtiği haberi yayınladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan gezisi dönüşünde havaalanında yaptığı basın toplantısında, “Üniter sistemli başkanlık baktığımızda var. Hitler Almanyası’na baktığımızda da bunu görürsünüz. Başka ülkelerde de görürsünüz. Yeter ki bütün mesele başkanlık sisteminin uygulamasında halkı rahatsız eden bir yap olmasın” diye konuşmuştu.

‘Gelişmiş ülkelerin kahir ekseriyetinde başkanlık sistemi var’

Başkanlık sistemi uygulamasının parlementer demokrasiye göre daha başarılı olduğunu savunan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etmişti: “Şu anda da ‘Başkanlık sistemleri de A’dan Z’ye pirüpaktır’ diyemeyiz ama diğerlerine kıyasla baktığımız zaman parlamenter demokrasiye göre daha başarılı olduklarını görüyoruz. Gelişmiş ülkelerin kahir ekseriyetinde başkanlık sistemini olduğunu görüyoruz. ABD’deki sistem partili başkanlık sistemidir. Başkan partisinden ne yapmıyor, kopmuyor, arkasında yine ne var, partisi var. Bunu görüyorsunuz. Şu anda bizdeki yapı öyle mi, değil.”

1474270cookie-check‘Hitler Almanyası’ örneği dış basında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.