Hükümet IMF ile seçmen arasında

Gazeteci Heba Saleh, Mısır hükümeti ile IMF arasındaki 4,8 milyar dolarlık borç anlaşmasının, vergilerin artırılmasına ve enerji sübvansiyonlarının kesilmesine bağlı olduğunu belirtiyor.

Ancak şimdiden benzin istasyonları önündeki uzun kuyruklar % 40’ı yoksulluk sınırının altında gelirle yaşayan halk içinde huzursuzluk yaratıyor.

IMF’den borç alınmaması ise, gıda ihtiyacının % 70’ini ithalatla karşılayan Mısır’da döviz krizine yol açabilir. Çünkü döviz rezervi 13 buçuk milyar dolar düzeyinde ve bu miktar, ancak üç aylık gıda ithalatını karşılayabilir.

Kasım ayında IMF ile yapılan anlaşma çerçevesinde öngörülen satış vergisi artışı, gelen tepkiler üzerine geri çekilmiş ve anlaşma çökmüştü. O sırada 5 milyar dolar borç vererek Mısır’ın yardımına koşan Katar, bu defa harekete geçmeye niyetli değil.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler hareketinin kurduğu Özgürlük ve Adalet Partisi, IMF ile pazarlığı sürdürüyor.

Partinin ekonomi uzmanlarından Muhammed Cüda, hükümetin programının “dengeli” olduğunu vurgulayarak şöyle diyor:

“İnsanlar politik olarak dolmuş durumda ve hırslanmış durumdalar. Eğer yük bindirirsek kasım ayında olduğu gibi reddedecekler. Topluma önlemleri reddetme gerekçesi sunmamalıyız.”

1375930cookie-checkHükümet IMF ile seçmen arasında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.