Hükümet krizinin bahanesi ‘su’dan

Ulusal Birlik Partisi Meclis Grubu’nun hükümetin sonlanması dahil bazı kararlar alabileceğini açıklaması üzerine, partiler farklı görüşler ortaya koydu. DP Genel başkanı Serdar Denktaş, şu an erken seçimi olasılık olarak görmediklerini, koalisyon görüşmelerine hazır olduklarını söylerken, TDP eski genel başkanı Mehmet Çakıcı, erken seçimin kaçınılmaz olduğunu, kurulması planlanan bir hükümette yer almayacakları ifade etti.

Denktaş: “Hükümet bitmiştir”

Konuyla ilgili olarak Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, hükümet ortakları arasında ciddi fikir ayrılıkları olduğunu kaydederek, “hükümet bitmiştir” dedi.

“UBP’den farklı düşünmüyoruz”

Su ve Türkiye’yle imzalanması beklenen ekonomik protokol konusunda Ulusal Birlik Partisi’nden (UBP) farklı düşünmediklerini belirten Serdar Denktaş, olası bir gereksinimde UBP ile koalisyon kurabileceklerinin sinyalini verdi.

“Erken seçimi düşünmüyoruz”

Denktaş, şimdilik erken seçimin olacağını düşünmediklerini ifade ederek şunları söyledi: “Bu safhada erken seçim gündeme gelmez. Şu an koalisyona hazırız demek doğru değil ama o an geldiğinde oturulur, konuşulur. İstifa gerçekleşirse biz de üzerimize düşeni yaparız.

“Görüşlerimizi Bakanlar Kurulu’na sunmuştuk”

Biz su ve ekonomik protokol konusundaki görüşlerimizi Bakanlar Kurulu’na sunmuştuk. Doğrusu UBP’den çok farklı bir noktada değiliz.”

“26 vekil çok kolay bir hükümet şekli değil”

Denktaş kendisine yöneltilen “Toplumcu Demokrasi Partisi de (TDP) bu hükümet içinde yer alır mı? 26 vekilli bir hükümet nisap sıkıntısı yaşamaz mı” şeklindeki soruya da şu yanıtı verdi: “26, çok kolay bir hükümet şekli değil. TDP katılır mı, katılmaz mı bilmiyorum. Onu konuşmak için henüz erken ancak tüm ihtimaller değerlendirilir…”

Çakıcı: “Hükümette yer almayız”

Hükümet ortakları arasında yaşanan krizi değerlendiren TDP milletvekili Mehmet Çakıcı ise hükümetin bozulması durumunda yapılacak tek şeyin erken seçime gitmek olduğunu kaydetti. Çakıcı, kendilerine bir teklif gelmesi halinde hükümette yer almayacaklarını, erken seçimden başka seçenek olmadığını sözlerine ekledi.

Cuma günü dananın kuyruğu kopacak

UBP, Su Temin Projesi kapsamında Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a gelen suyun yönetim ve idaresi konusunda ortaya çıkan krizle ilgili olarak takvim ortaya koydu. Cuma gecesi Parti Meclisi’ni hükümetin dağılması gündemi ile çağıracağını söyleyen UBP, hükümetin geleceğini ilgilendiren kritik bir prensip kararı üzerinde uzlaştı. UBP Milletvekilleri ve bakanlar, meclis grubu toplantısında, gerekirse hükümetin sona ermesi noktasında görüş ortaya koydu. Parti Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ise UBP meclis grubunun kararlı tavrının ardından, hafta sonuna kadar vakit istedi.

Türkiye “UBP ve DP koalisyonuna destek verecek” iddiası

CTP-UBP koalisyonunun bozulması halinde “en muhtemel senaryo”nun UBP-DP koalisyonu olduğu belirtilirken, Türkiye’nin de bu koalisyona destek vereceğini ifade ediliyor. Kulislerde, iki parti liderinin de bu konuda çok isteksiz olmadıkları ancak 26 sayısının nisapta sorun yaratabileceği konusuna değişik formüller arandığı konuşuluyor.

“Hükümeti Parti Meclisi mi yönetiyor”

Suyun yönetimi konusunu müzakere eden CTP-PM Türkiye’nin “işletmeye özel şirketin katılması” önerisini reddederken, suyun Su Kurumu ve BESKİ’nin de dahil olacağı bir model ile yönetilmesi ve Türkiye ile müzakerelere bu model üzerinde devam edilmesi yönünde tavır ortaya koymuş, CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ve CTP eski başkanı Ferdi Sabit Soyer de, her zaman katılmasalar dahi parti meclisinin kararlarını savunacaklarını söylemişti. Yaşanan su yönetim kriziyle ilgili TC Büyükelçiliği tarafından yapılan “Su konusunda CTP parti meclisi kararı geçersiz. Yetkili Bakanlar Kurulu’dur” açıklamalarının ardından sosyal medyadan paylaşımda bulunan CTP Parti Başkanı Mehmet Ali Talat “CTP’nin kararlarını nasıl vereceği CTP’nin bileceği iştir” demişti. 13. maaşların ödenememesi dahil birçok tıkanıklığa yol açan kriz, hükümet ortağı UBP’yi de gerdi. Hükümeti Parti Meclisinin yönetemeyeceğini kaydeden UBP, suyun yönetimi konusunda Türkiye ile mutabık kaldıklarını açıklayarak, ortağı CTP’ye cuma gününe kadar süre verdi.

1579160cookie-checkHükümet krizinin bahanesi ‘su’dan

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.