Hükümet İncirlik’i uzattı

Gül, Lüksemburg’a hareketinden önce gazetecilerin İncirlik Üssü’nün kullanımına ilişkin kararnamenin bugün Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılıp açılmadığını sorması üzerine, ”Bakanlar Kurulu kararıyla süre bir yıl uzatıldı” dedi.


BM ve NATO çerçevesinde imkanların kullanılmasına olanak sağlandığını ifade eden Gül, İncirlik ile ilgili gerekli siyasi direktiflerin verildiğini belirtti.
Konuya ilişkin Genelkurmay Başkanlığı’nın teknik çalışmaları yapacağını belirten Gül, ”Bunlar 3-4 gün önce hallolmuştur” dedi.
 
ABD, İncirlik Üssü’nü öncelikle belirli bir süre kısıtlaması olmaksızın kullanmak istiyor. ABD, hala üssü lojistik amaçlı olarak Irak ve Afganistan için kullanabiliyor. Ancak ABD ordusu altı ay veya birer yıllık sürelerle verilen iznin süresiz olmasını istiyor ve bu durum sıkıntı yaratıyordu.


AYRINTILAR HENÜZ AÇIKLANMADI
 
Gül, İncirlik Üssü’nde sürenin uzatılmasını açıklamasına karşın pek çok tartışmaya açıklık getirecek ayrıntıları vermekten kaçındı. Türkiye, ABD ordusuna İncirlik’i tek yönlü olarak, yani sadece Irak’tan çıkış amaçlı kullanım izni veriyor. İncirlik Üssü, ABD’ye, Irak’tan asker tahliyesi sırasında kullanıldırıldı, personel ve hafif piyade silahları bulundurmaya izin verildi, ancak ağır silahlar üsse sokulmadı. ABD ordusu ağır silahların hem saklanması hem de nakledilmesi için izin istiyor.


İNCİRLİK ANLAŞMASI’NDA TARTIŞMALAR
• Türkiye, İncirlik’in ABD üssü olmadığını belirterek ‘ABD ordusunun üssü operasyonel amaçlı kullanamayacağını’ vurguluyor.
• ABD ordusuna ait internet sitesine göre ise, üssün operasyonel görevi var.
• Sitede üssün görevi, ‘güney bölgesi operasyonları ve acil müdahalelere hazır olmak’ olarak ifade edilirken üs’te ‘savaş sırasında İncirlik halkını savunacak kadar’ silah olduğu da belirtiliyor.
• ABD, Irak operasyonu sırasında operasyonel amaçlı kullanamadığı İncirlik üssünü şimdi lojistik merkez olarak kullanmak istiyor. Türkiye, ABD ordusunun bu isteğine henüz yanıt vermedi.

1020460cookie-checkHükümet İncirlik’i uzattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.