Hükümet örtbas etse de basın peşinde

İngiltere’de silah ihraç eden BAE Systems isimli havacılık firmasının Suudi yetkililere rüşvet verdiği iddiaları hakkında yürütülen soruşturma, hükümetin tavsiyesi doğrultusunda durdurulmuştu. Ayrıca BAE’in Afrika’nın en yoksul ülkelerine silah satmak için de aynı yöntemi uyguladığı basına yansımıştı.


Ciddi ulusal gazetelerden The Guardian, konuyu yeniden yeniden gündeme taşıyarak hukuk işlerinden sorumlu devlet bakanı Lord Goldsmith’in bu konuda bir soruşturma açılabileceği görüşünden, başbakanlıktan gelen siyasi baskıdan dolayı vazgeçdiğini öne sürdü…


The Guardian’da yazan insan hakları avukatı Lord Lester, Lord Goldsmith’in siyasi yetkilerinden sıyrılması gerektiğini savunarak şu yorumu yaptı:


“Liberal Demokrat Lordlar Kamarası üyesi, BAE soruşturması, Irak savaşına ilişkin hukuki tavsiyeler ve mali çıkar karşılığı unvan verildiği suçlamaları konusunda Goldsmith’in tutumunu eleştiriyor.


Anayasal işlerden sorumlu bakan yardımcısı Harriet Harman da hükümet safından koparak hukuk işlerinden sorumlu bakana kamu güveninin sarsıldığını, bunun onarılması için istenen bir hukuki görüşün sonradan yayımlanması gerektiğini belirtiyor.


Ancak Harman, yargının bağımsızlığından ve işleyişinden sorumlu olan kabine üyesi Lord Falconer’ın, bu mevkinin bağımsız hale getirilip kabine dışına çıkarılması görüşüne karşı çıkıyor.”


İLGİLİ KÖŞE: Faruk Eskioğlu / İngiltere hukukta çuvalladı…

799020cookie-checkHükümet örtbas etse de basın peşinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.