‘Hükümet Türkiye’yi Avrupa’ya götürüyor’

ABD Senatosu Tahsisler Komitesi’nde, dış operasyonlar ve ilgili programlar konulu bir oturuma katılan Rice, Cumhuriyetçi Parti New Hampshire Senatörü Judd Gregg’in sorularını yanıtladı.

Türkiye’deki siyasal duruma ilişkin senatör Gregg’in sorusuna yanıt veren Rice, ”Bizim rolümüz, oradaki demokratik ve anayasal süreçlere göre olmalı. Bu hükümet halk tarafından seçildi ve Türkiye’yi Avrupa’ya doğru götürmeye kendini adadı. Hükümetin politikası hep bu yönde ve Avrupa içine entegrasyona çalışıyor, İslami kökleri olan AK Parti liderliği tarafından yönetildiği halde” dedi.

AK Parti hükümetinin, AB’nin istekleri çerçevesinde yasaları değiştirdiği, özellikle kişisel ve dinsel özgürlükler bakımından önemli adımlar attığını belirten Rice, şunları kaydetti:
”Ancak şunu not etmeliyim, son birkaç yılda Türkiye’nin, Avrupa geleneklerinden geri kaldığını söylemek mümkün değil. Tam tersine, Avrupa’ya doğru hareketleniyorlar ve biz de bu çerçevede Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyoruz.”

Senatör Judd Gregg’in, ”Irak’ı erken terkedersek ve istikrar bozulursa, Türkiye’nin Kürtler ile ilişkileri baskı altında olmayacak mı?” yönündeki bir sorusuna karşılık Rice, ”Kesinlikle öyle” yanıtını verdi. Rice, ”Çünkü Irak, Şii ve Sünni fay hatlarında bulunuyor ve kuzeyde de Kürtler. Eğer orada bir otorite boşluğu oluşursa, göreceksiniz ki Irak’ın komşuları için, Irak’ın işlerine karışarak, kendi çıkarlarını güvence altına almaya çalışmaya direnmek kolay olmayacaktır. Ama karşılarında, kendi işlerini yürütmeye muktedir bir Irak olursa, o zaman bu komşular, istikrarlı hükümetle işbirliğine daha yatkın olacaktır” diye konuştu.

“AK PARTİ YASALAR ÇERÇEVESİNDE KURULMUŞTUR”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, düzenlediği günlük basın toplantısında ”AK Parti’yi laik ve demokratik bir parti olarak görüyor musunuz?” yönündeki soruya ”AK Parti, Türk yasaları ve Türk anayasası çerçevesinde kurulmuş bir partidir. Onların siyasal platformlarını tanımlamayı başkalarına bırakıyorum” dedi.
 

1150840cookie-check‘Hükümet Türkiye’yi Avrupa’ya götürüyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.