Hükümete 2 saatlik uyarı!

Emek Platformu’nun çalışanların ”Çalışmama Hakkını Kullanma” eylemi kapsamında, İstanbul’da da çeşitli gösteriler yapıldı.


ANKARA GARI’NDA TRENLER HAREKET ETMEDİ


Haydarpaşa Garı’nda toplanan TCDD çalışanları adına basın açıklamasını Birleşik Taşımacılık Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Hasan Bektaş yaptı.


Bektaş, ”Bugün herkes sokakta, hükümeti iki saatlik eylemle uyarıyoruz. Emekçiler olarak çocuklarımızın geleceğiyle oynanmasına izin vermeyeceğiz. Demiryolları çalışanları olarak kurumumuzun satılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu esaret yasasının, Meclis’ten çıkmaması için elimizden geleni yapacağız” dedi.


Bu arada, saat 10.00’da Haydarpaşa Garı’ndan Ankara’ya hareket etmesi gereken ”Başkent Ekspresi” saat 12.00’ye kadar rötar yaptı. Gar çalışanlarının eylemi sebebiyle Başkent Ekspresi’nin saat 12.00’de Ankara’ya hareket edeceği, yolcuların isterlerse biletlerini kesintisiz olarak iade edebilecekleri anons edildi.


KADIKÖY BELEDİYESİ İŞÇİLERİ YÜRÜDÜ


DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikasına üye Kadıköy Belediyesi işçileri de, belediye binasında toplanarak, çeşitli sloganlar attı. Davul-zurna eşliğinde halay çeken işçiler, bazı kurum çalışanlarının da katılımının ardından Sögütlüçeşme Caddesi üzerinden Kadıköy İskele Meydanı’na kadar yürüdü.


Yürüyüşün ardından konuşan Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Şahan İlsever, tasarı ile işçinin, memurun, küçük esnafın, sosyal güvenlik hakkının kısıtlandığını savundu.
İlsever, emeği ile geçinen herkesi bugün ve gelecekte güvencesiz bir yaşam beklediğini ifade ederek, ”Herkes bu yasal düzenlemelerden olumsuz şekilde etkilenecektir. Sosyal güvenlikten sonra sıra kıdem tazminatındadır. Hükümet hazırladığı ve ana unsurlarını kamuoyuna açıkladığı istihdam paketi ile başta kıdem tazminatı olmak üzere, sosyal devletin geriye kalan kırıntılarını da temizlemeye hazırlanmaktadır” iddiasında bulundu.


ŞİŞLİ BELEDİYESİ ÇALIŞANLARI


Şişli Belediyesi çalışanları da belediyenin Temizlik İşleri Müdürlüğü önünde toplanarak, eyleme destek verdi. İşçilerin buradaki eylemine DİSK Genel Başkan Vekili İsmail Yurtsever de katıldı.


Yurtsever, burada yaptığı açıklamada, söz konusu yasa tasarısının kazanılmış hakları ortadan kaldırdığını savunarak, ”TBMM’ye sunulan tasarının geri çekilmesini, geniş katılımlı bir tartışma ortamında çalışılarak taleplerimiz doğrultusunda yeniden düzenlenmesini istiyoruz” dedi.


Bu arada, Emek Platformu’nun eyleme başladığı saat 10.00’dan itibaren İstanbul’da İETT otobüsleri, tramvay, şehir hatları vapurları ve banliyö trenlerinin çalıştığı gözlendi.


METRO’NUN ENERJİSİ KESİLDİ


Ankara metrosunda enerji kesintisi nedeniyle ulaşım aksadı. Tek raya enerji verilmesi nedeniyle trenler gecikmeli olarak istasyonlara ulaştı. Trenlerin yavaş gitmesi nedeniyle, vatandaşlar yaşanan olayı ‘iş yavaşlatma eylemi’ olarak değerlendirdi. İşlerine gitmek isteyenler, metroda yaşanan iş yavaşlatma eylemi gibi arıza nedeniyle zor anlar yaşadı. Yolcular, kalabalık ve metronun yavaş hareket etmesi nedeniyle zor anlar yaşadı. Bazı vatandaşlar, iş yavaşlatma eylemine destek verirken, bazıları işlerine geciktiği için tartıştı. Emek Platformuna bağlı çalışanların uyarı eyleminin başladığı saatlerde arızanın giderilmesinin ardından metroda ulaşım yeniden sağlandı.


HASTANELER DE EYLEME KATILDI


Emek Platformu’nun uyarı amaçlı gerçekleştirdiği iş bırakma kararı doğrultusunda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde de yüzlerce sağlık çalışanı iş bırakıp eylem yaptı.
Çalışanların eylemine mağdur olmalarına rağmen bazı vatandaşlar destek verirken, eylemi fırsat bilen bazı hasta yakınları da basın mensuplarına dertlerini anlattı.


Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesinde biraraya gelen SES, KESK, Tez Koop-İş, Türk Tabipler Birliği ve bazı sendika üyeleri, iş bırakma eylemi yaptı. Hastane bahçesinde hazırladıkları ilan ve broşürleri vatandaşlara dağıtan sağlık çalışanları, eylemlerine destek istedi.


Sağlık çalışanları adına yapılan açıklamalarda, Sosyal Güvenlik Reformu’nun geri çekilmesi istendi. Yasanın IMF patentli olduğu ve Avrupa’da da uygulanmak istendiği ülkelerde çalışanların greve gittiği ifade edildi.


Bu arada, hastanede basın mensuplarını karşılarında bulan bazı hasta yakınları da, sıkıntılarını dile getirdi. Kızının ilik nakli olabilmesi için hastaneye geldiklerini fakat hastanede gerektiği gibi ilgilenilmediğini söyleyen bir kişi, duruma tepki gösterdi. Bazı hastalar ise, kendilerinden 60 YTL’nin üzerindeki sağlık işlemlerinde katkı payı alındığını, bunun da kendilerin zor durumda bıraktığını söyledi.


Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sendikalardan ve diğer hastane çalışanlarının da eylem için geldikleri görüldü. Grup, burada eyleminin ardından Saraçhane istikametine yürüyeceği öğrenildi.


Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları Emek Platformu’nun aldığı karar doğrultusunda iş bırakıp eylem yaptı.


saat 10:00’da hastane önünde toplanan bir grup hastane çalışanı iş bırakma eylemi yaptı.
Grup adına bir hastane çalışanı tarafından yapılan basın açıklamasında, “Bir Sağlık Haftası’na daha sağlıkta yıkım programıyla, sağlık ortamının sorunlarının çoğaldığı bir dönemde giriyoruz. Sağlık çalışanlarının iş ve ücret güvencesi tehdit altında. Sözleşmeli çalışma yaygınlaşıyor. 5 yıldır uygulanan sağlıkta dönüşüm programı sağlık alanında yıkıma neden olmuştur ve olmaya devam ediyor.” denildi.


Grup üyeleri açıklamanın ardından sağlık çalışanlarının Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi önünden başlayacak olan yürüyüşüne katılmak üzere hastaneden ayrıldılar.
Ankara’da Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nı protesto eden sağlık çalışanları iş bırakma eylemine Numune Hastanesi önünde başladı. TMOBB, KESK ve SES üyelerinden oluşan yaklaşık 500 sağlık çalışanı Numune Hastanesi önünde toplandı. Çalışanlar buradan Abdi İpekçi Parkı’na doğru yürüyüşe geçti.


HAVALİMANI’NDA RÖTARLARA SEBEP


Atatürk Havalimanı’nda da yer hizmetleri ve hava kontrol bölümünde iş yavaşlatma eylemi başlatıldı. Yetkililer günde 700 uçağın imiş kalkış yaptığı hava limanında eylemin uçak rötarlarına neden olacağını bildirdiler.


CHP ÇALIŞANLARI GENEL MERKEZ BİNASINI TERK ETTİ


CHP Genel Merkezi’nde görev yapan çalışanlar, Emek Platformu’nun iş bırakma eylemine, genel merkez binasını terk ederek destek verdi.


Tez-Koop-İş Sendikası’na bağlı 85 CHP çalışanı, Emek Platformu’nun bugün gerçekleştirdiği 2 saatlik iş bırakma eylemine destek verdi. Önce genel merkez bahçesinde toplanan CHP’nin idari, güvenlik ve temizlik işlerine bakan 85 CHP çalışanı, burada iş bırakarak eyleme katıldıklarını bildirdi. Burada CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş de eylemcilere destek verdi. Ateş, burada yaptığı açıklamada, hükümetin işçilerin haklarını gasp ettiğini savunarak, eylemlerinden dolayı çalışanları kutladığını bildirdi.


Bu arada, 10.00-12.00 saatleri arasında güvenlik telefonlarına bakan çalışanlar kendilerini arayanlara ”biz iş bırakma eylemi” yapıyoruz diyerek telefonları karşılıksız bıraktılar.


AMBAR İŞÇİLERİ DE İŞ BIRAKTI


Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’nı protesto eden ambar işçileri iki saat süre ile iş bıraktı. Zeytinburnu Ambarlarda bulunan Nakliyat İş Sendikası İstanbul Şubesi önünde toplanan yaklaşık 200 işçi, yasa tasarısını slogan ve alkışlarla protesto etti.


Emek Platformu’nun uyarı amaçlı gerçekleştirdiği iş bırakma kararına Nakliyat İş Sendikası’na bağlı ambar işçileri de katıldı. Saat 10:00’da iş bırakan işçiler, Nakliyat İş Sendikası önünde toplandı. “Hükümet yasanı al başına çal, Mezarda emekli olmayacağız, Kıdem tazminatı hakkımız alınamaz, Yaşasın işçilerin birliği” şeklinde slogan atan işçiler, protesto gösterisini alkışlarla sürdürdü.


Burada bir basın açıklaması yapan Nakliyat İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Ali Küçükosmanoğlu, Emek Platformu’nun aldığı iş bırakma kararı doğrultusunda haklarını kullandıklarını belirtti. İşçilerin iş bırakma eylemi sırasında ambarlarda mal yükleme ve indirme işlemlerinin durduğu belirtildi.


Çalışanların çalışmama hakkını kullandığı iş bırakma eylemi saat 12.00’ye kadar sürecek.

MUĞLA


Muğla, Ordu, Manisa ve Denizli’de, çalışanlar Emek Platformu’nun aldığı karar gereği, ”Çalışmama Hakkını Kullanma” eylemi yaptı ve 2 saat iş bıraktı. Yatağan Termik Santrali’nde çalışan 400 işçi ”Sosyal Güvenlik Reformu”nu protesto amacıyla 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptı.


TES-İŞ sendikası üyesi işçiler, santralin bulunduğu yerden, santralin nizamiye kapısına kadar, ”Sağlık hakkı satılamaz”, ”Emeğe uzanan eller kırılsın”, ”Santralleri sattırmayacağız”, ”Hükümet sabrımızı taşırma” sloganları atarak yürüdü ve burada 2 saat süren oturma eylemi başlattı.


Eyleme katılan işçiler ve Emek Platformu üyesi katılımcılar adına açıklama yapan TES-İŞ Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda değişiklik öngören tasarının çalışan, emekli, hak sahibi durumundaki aile fertleri, dul ve yetimler için ağır hak kayıplarına neden olacağını savundu.


Tasarının, sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu öne süren Erçelik, ”tasarıyla yapılan düzenlemeler, ülkede yaşayan herkesi olumsuz etkileyecek, sosyal sigorta ve sağlık haklarına erişimlerini güçleştirecek ve giderek daha da olanaksız hale getirecek” dedi.


ORDU


Ordu Belediyesi çalışanları da yasa tasarısını protesto eylemi yaptı.


Ordu Belediyesi önünde toplanan belediye çalışanları, Emek Platformunca alınan karar doğrultusunda 2 saat iş bıraktı. Eylem süresince bazı çalışanlar davul ve zurna eşliğinde oynadı.


İş bırakma eylemi sırasında Ordu Belediye Başkan Yardımcıları Birol Yılmaz ile Cengiz Okur da, eylemcilerle bir arada bulundu.


MANİSA


TBMM Genel Kurulunda görüşülecek olan tasarıyı protesto eden Manisa Emek Platformuna bağlı Birlik Haber-Sen, Türk Haber-Sen ve TESK üyeleri, 2 saatlik ”çalışmama hakkını kullanma” eylemi sırasında, postane kapısı önüne zincir çekerek, basın açıklaması yaptı.


Türk Haber-Sen Manisa Şube Başkanı Halil İbrahim Duman, TBMM’de görüşülecek tasarının yasalaşmasıyla her kesimden insanın sigorta ve sağlık alanında ağır hak kayıplarına uğrayacağını öne sürdü.


Emeklilik ve sağlık alanında köklü değişiklikler yapan, kazanılmış hakları geriye götüren tasarının, sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu kaydeden Duman, ”tasarıyla yapılan düzenlemeler, ülkede yaşayan herkesi olumsuz etkileyecek. Sosyal sigorta ve sağlık haklarına erişimlerini güçleştirecek ve giderek daha da olanaksız kılacaktır. Oluşturulmak istenen sistemle mevcut hakların korunduğu iddia edilmektedir. Ancak bu iddia tüm çalışanlar için gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü bu tasarının yasalaştığı itibaren herkes bu yasa kapsamında çalıştığı süre oranında yeni düzenlemelerden etkilenecektir. Ayrıca tasarı yine iddia edildiği gibi çalışanlar arasında norm ve standart birliği sağlamamakta, aksine var olan farklılıkları derinleştirmektir. Bu düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir” dedi.
Açıklamanın ardından sendika üyesi çalışanlar 2 saat süreyle ”çalışmama hakkını kullanarak” eylem yaptı.


DENİZLİ


Denizli’de de Emek Platformunun aldığı karar kapsamında Denizli Vergi Dairesinde toplanan platform üyeleri, Delikliçınar Meydanı’na yürüdüler.


Büro Emekçileri Sendikası (BES) Denizli Şube Başkanı Yusuf Yurdakul, burada yaptığı konuşmada, yasa tasarısını protesto ettiklerini belirtti.


Tasarının ağır hak kayıplarına neden olacağını söyleyen Yurdakul, ”sosyal güvenlik hakkını gasp eden, çalışanlar arasında birliği bozan bu yasayı kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.


GAZETECİLERDEN EYLEME DESTEK


Denizli’de düzenlenen eyleme, Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) üyeleri de destek verdi.
Cemiyetin basın merkezinde, gazetecilerin yıpranma haklarının korunmasına ilişkin imza kampanyası başlatıldı. Grupla birlikte Delikliçınar Meydanı’na yürüyen DGC üyeleri, fotoğraf makinesi, kamera ve kalemlerini yere bırakarak eyleme destek verdiler.


DGC Yönetim Kurulu Üyesi Murat Acar, burada yaptığı açıklamada, basın çalışanlarının zor koşullar altında görevlerini devam ettirdiklerini, bazı çevrelerce teknolojinin gelişmesi nedeniyle ‘yıpranma olgusunun’ basın sektörü için geçerli olmadığının ileri sürüldüğünü belirtti.


Acar, ”Bu kocaman bir yalandır. Bu hakkın bizlere verildiği 1977 yılından bu yana çalışma koşulları değişmedi. Bütün bu haklar yok edilerek bu düzenlemenin hayata geçirilmesi kabul edilemez” diye konuştu.


BAŞBAKAN: EYLEM YASADIŞI


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çalışanların iki saatlik iş bırakma eylemini değerlendirirken, “Bakın şimdi bir şey yapılıyor, nedir o? İş yavaşlatma eylemi. Bunu yasal olarak yapmak kesinlikle yasaktır. Böyle bir şey yapmak yasaktır, bunu yapamazsın. Hukuken buna müsaade eden bir yasa maddesi yoktur” dedi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çalışanların iki saatlik iş bırakma eyleminin yasa dışı olduğunu söyledi.


Başbakana Erdoğan, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Gazi Üniversitesi’nde düzenlenen törene katıldı. Törende yaptığı konuşmada Anayasanın sadece demokratik ve laik olduğuna vurgu yapıldığını ancak sosyal devlet ilkesini göz ardı edildiğini söyledi. Erdoğan şöyle dedi:
‘Eğer sosyal devlet olmazsanız, sosyal bir hukuk devleti olamazsanız, o zaman devlet öncelikli bir insan yapısı ile karşı karşıya kalırsınız. Biz devleti öncelikli değil, insanı öne alan, devleti arkaya çeken bir anlayışı temsil ediyoruz.’


Erdoğan, sosyal güvenlik yasa tasarısına ilişkin gerçekleştirilen eyleme yönelik şu değerlendirmelerde bulundu:


‘Bakın şimdi bir şey yapılıyor, nedir o? İş yavaşlatma eylemi. Bunu yasal olarak yapmak kesinlikle yasaktır. Böyle bir şey yapmak yasaktır, bunu yapamazsın. Hukuken buna müsaade eden bir yasa maddesi yoktur. Şimdi soruyorum, yasal olmayan hangi davada olursa olsun bunu yapan kuruluşlar bir defa orada kendi insanına zulüm ediyor mu? Zulüm ediyor. Nasıl zülüm ediyor? Diyelim hastanelerde ise orda iş yavaşlatma suretiyle eğer beş kişiyi tedavi edecekse o iki saat içinde, bir defa o beş kişi orada dışlanmış olarak bekleyecek. Oysa oraya hangi şartlarda gelmişti. Aynı şekilde gişeleri, karayollarını düşünün. Araç çalışıyor iki saat orada. Benim vatandaşımın yakmış olduğu akaryakıtı kim telafi edecek. Büyükşehirlerimizde zaten böyle bir sıkıntımız varken böyle bir uygulamaya gitmenin acaba bir demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devlet içinde tanımlanabilir mi? Bunlar masada konuşulacak şeyler ve konuşulmuştur.  (Ajanslar)

1056680cookie-checkHükümete 2 saatlik uyarı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.