Hükümeti kurma görevi Hamas’ta

Filistin Parlamentosu, 25 Ocak’ta yapılan seçimlerin ardından bugün ilk kez Gazze Şeridi ve Ramallah’ta toplandı. Yeni milletvekillerinin yemin ederek göreve başlamalarından sonra Filistin lideri Mahmud Abbas, hükümeti kurma görevini seçimlerin galibi Hamas’a verdi…

Yeni seçilen Filistin Parlamentosu, bugün ilk kez Gazze Şeridi ve Ramallah kentlerinde ayrı ayrı toplandı. İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki parlamenterlerin Ramallah’a gitmeleri için izin vermemesi nedeniyle iki ayrı yerde toplanan parlamento üyeleri, kurulan video-konferans sistemi ile aralarında bağlantı kuracak. Parlamento üyelerinin ilk oturumda yemin ederek göreve başlamasının ardından, Filistin lideri Mahmud Abbas tarafından seçimlerin galibi Hamas’a hükümeti kurma görevi verildi.

Ancak parlamentonun ilk oturumuna cezaevinde bulunan, ancak seçimlerde milletvekilliğine seçilen 13 kişi katılamadı. Bu kişilerden 9’u Hamas, 3’ü El Fetih ve biri de Filistin’in Kurtuluşu Halk Cephesi üyesi. Filistin özerk bölgelerinde yapılan 25 Ocak’taki seçimlerde, parlamentodaki 132 sandalyenin 74`ünü Hamas almıştı.

BAŞBAKANI BELİRLEDİ

Hükümeti kurma görevini alacak olan Hamas ise başbakanlığa gelecek ismi belirledi. Hamas yönetimi, seçimlerde aday listesinin ilk sıralarında yer alan İsmail Haniye’nin başbakanlık görevini devralacağını açıkladı. Birçok Filistinli tarafından pragmatik bir lider olaran görülen Haniye’nin, diğer Hamas liderlerine kıyasla İsrail’e işbirliğine açık bir isim olduğu ifade ediliyor.

Gazze’deki İslam Üniversitesi’nde pedagoji eğitimi alan 46 yaşındaki Haniye, İsrail tarafından birçok kez tutuklanmıştı. Filistin bölgelerindeki ilk İntifada sırasında birçok kez İsrail tarafından hapse atılan Haniye, 17 Aralık 1992’de de 10 kadar Hamas ve İslami Cihad sorumlusuyla birlikte Lübnan’ın güneyine 6 ay süreyle sürgüne gönderilmişti.

Hamas’ın bundan sonra koalisyon görüşmelerine başlayacak. Amaçlarının bir koalisyon hükümeti kurmak olduğunu defalarca dile getiren Hamas’ın El Fetih’le koalisyon teklifi götürmesi bekleniyor. El Fetih hareketinin ise Hamas’la koalisyon hükümeti kurma konusunu görüşmek üzere merkez komitesini 25 Şubat’ta toplacağı bildirildi.

İSRAİL KAYGILI

İsrail tarafında ise müstakbel Hamas hükümetine karşı alınacak önlemler görüşülüyor. Bu amaçla dün İsrail kabinesinin yaptığı toplatından sonra bir açıklama yapan İsrail Başbakan Vekili Ehud Olmert’in, Filistin seçimlerinin galibi Hamas göreve gelene kadar Filistinliler’e karşı alınacak yeni önlemleri bekleteceği bildirildi.

Olmert’in Filistinliler’in İsrail’de çalışmasını ya da Gazze ile Batı Şeria arasında seyahat etmesini pazar gününden itibaren yasaklayan bir savunma bakanlığı teklifini benimsemesi bekleniyor. Bu teklifte ayrıca, Hamas’a baskı yapmak amacıyla para sıkıntısı içindeki Filistin yönetimine daha fazla vergi geliri transferi yapılmasının durdurulması isteniyor.

ABD ÖDENEKLERİ GERİ İSTEDİ

Uluslararası toplumda ise Hamas’a ilişkin endişeler devam ediyor. Hamas’a İsrail’i tanıması yönünde çağrılar yapan uluslararası toplum, aksi haldi mali yardımları durdurmakla tehdit ediyor. Hamas üzerindeki baskıyı arttırma eğiliminde alan Amerikan yönetimi, Filistin özerk yönetiminden 50 milyon dolarlık kullanılmayan yardım parasını geri ödemesini istedi. ABD, bu paranın İsrail’in var olma hakkını tanımyan bir hükümet tarafından cebe atılmamasını güvence altına almak istediklerini kaydetti. (Ajanslar)

1123630cookie-checkHükümeti kurma görevi Hamas’ta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.