Hükümeti kurma görevi Soyer’e

Talat, BRT’ye verdiği demeçte, hükümeti istifaya götüren süreçte bazı gerginliklerin varlığından haberdar olduğunu, ancak olayların bu denli hızlı biçimde gelişeceğini beklemediğini belirtti. Talat, KKTC’nin iç ve dış politikası açısından istikrarlı bir hükümete ihtiyaç olduğunu vurguladı.


”Şu anda partilerin tümünün çok öfkeli olduğunu” ifade eden Talat, görüştüğü liderlere, daha sonra yeniden birbirlerinin yüzlerine bakacaklarını ve el sıkışacaklarını hatırlatarak, olayı sağduyu ve soğukkanlılıkla ele almaları, gerekiyorsa örgüt yapılarını yeniden gözden geçirerek halka hizmetten geri kalmamaları çağrısında bulunduğunu dile getirdi.
Talat, görüştüğü siyasal parti temsilcilerine ”sine-i millete dönme” düşüncesinin doğru olmayacağını, bu denli öfkelenmeye gerek olmadığını söylediğini de kaydetti.


Talat, ”süreçte Türkiye’nin de rolünün bulunduğu” yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, konuyu şu anda tartışmamak gerektiğine inandığını, bununla birlikte kendisinin ”Türkiye’deki iktidarın ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi’nin gelişmelere müdahale ettiğini görmediğini” söyledi. Talat, bu tip iddiaları ortaya atanların, bunu kanıtlaması gerekeceğini söyledi.
”Yeni hükümet çerçevesinde parlamentonun meşruluğunun sorgulanır olacağı” yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Talat, partilerden bir ayrılma da olsa, yeni oluşumun ideolojik anlamda bir farklılık ortaya çıkacağını sanmadığını kaydetti.
 
İSTİFACI MİLLETVEKİLİ AYARTILDI MI?


Soyer’in istifasıyla CTP-BG-DP hükümetinin 17 aylık ömrü sona ererken, AKP’nin siyasi krize müdahale ettiği iddiaları ortaya atıldı. AKP’nin, istifa edip Gazimağusa Milletvekili Turgay Avcı başkanlığında yeni bir oluşum başlatan milletvekillerine ‘komisyon verdiği’ ve istifaları Erdoğan’ın bizzat yönettiği iddiaları gündeme gelirken, DP lideri Serdar Denktaş, ‘Her şey, Şaban Dişli’nin milletvekillerimizi araması ile başladı’ derken, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dişli ise iddiaları reddetti.


Akşam’ın sorularını yanıtlayan Denktaş, partisinden istifa eden Turgay Avcı’nın geçmişine bir sorun olmadığını, diğer partiden istifa eden 3 kişiden birinin, ilk kurultayda başkan adayı olduğunu açıkladığını vurgu-


layarak, ‘Özetle hiçbirinin istifa etmesini gerektirecek bir şey yok’ dedi. Yerel seçimlerden sonra yapay bir krizin başladığını belirten Denktaş, Başbakan Soyer’in Ankara’yı ziyareti, arkasından KKTC’de Başbakan Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen müftünün devreye girmesi ve akabinde Dişli’nin milletvekillerini aramasıyla başlaması ile olayların seyrinin değiştiğini savundu.


11’LER BENZETMESİ


Denktaş, ‘hükümet devam ederken, istifa eden milletvekillerine kanca atılması, koalisyon sürerken protokol imzalanmasının’ adanın siyasi tarihinde ilk defa olduğunu ve bu durumun Türkiye’deki 11’ler hareketine benzediğini söyledi. İstifa eden milletvekillerinin kendilerini Ankara’nın ikna ettiğini söylediğine dikkati çeken Denktaş, vekillerin komisyon aldığı iddiaları hakkında ise, ‘Oluşturulacak partinin tüm mali ihtiyacının karşılanacağı söyleniyor. Bunu Dişli’nin söylediği iddiasında bulunamam’ dedi. Denktaş, iddialarla ilgili olarak Başbakan Erdoğan ile de görüşmeyi deneyeceğini belirterek, hükümet kuruluncaya kadar bekleyeceğini söyledi. Denktaş, ‘kirletilen siyasetin’ temizlenmesi için erken seçime gidilmesinin kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.



 

692610cookie-checkHükümeti kurma görevi Soyer’e

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.