Hükümetinde tık yok, Hollandalı meydanda

Hollanda’nın resmi yetkililerin şu ana kadar hiçbir siyasi girişimde bulunmayışı, Hollanda’daki sivil toplum örgütlerini yeniden harekete geçirdi. 

Başbakan Jan Peter Balkenende ve Hollanda Dışişleri Bakanlığı’nın İsrail saldırıları karşısındaki sessiz tutumu, geçen cumartesi günü Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Enschede gibi büyük kentlerin meydanlarında toplanan duyarlı binlerce gösterici tarafından protesto edildi.

Gösterilerde protestocular “Balkenende utan, utan”, “Eli kanlı liderler, eli kanlı yöneticiler”, “Filistin’e özgürlük” “Israil Filistinden defol” gibi sloganların atılıp, İsrail ve ABD karşıtı pankartlar taşıdılar. Protesto yapılan şehirlerde gösteriler olaysız bir şekilde sona erdi.

“SESİZLİK, DESTEK ANLAMINDADIR”

Gösterilerde yapılan konuşmalarda, Hollanda hükümetinin saldırılar karşısındaki tutumu kınandı ve Hollanda’nın sessiz kalarak dolaylı şekilde İsrail’in saldırılarına destek verdiği öne sürüldü. Hollanda Filistin Komitesi de, İsrail’in Gazze’de savaş suçu işlediğini belirterek saldırıların bir an önce durdurulmasıni istedi.

Diğer yandan İsrail`in Gazze’ye yönelik saldırıları Hollanda hükümetini karıştırdı. Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen’in İsrail’i kınamayarak saldırılarından Hamas’ı sorumlu tutması, hükümet ile muhalefet partilerini karşı karşıya getirdi. Koalisyon ortağı olan İşçi Partisi ve muhalefet partileri Dışişleri Bakanı’nın bu tutumuna sert tepki gösterdi.

İşçi Partisi Milletvekili Martijn Van Dam, hayretler içinde kaldıklarını ve bu saldırının kınanması gerektiğini kaydetti. Martijn, “Kullanılan şiddetin boyutu ne olursa olsun, şiddet şiddettir. Eğer Dışişleri Bakanı bu konuda gerekli açıklamayı yapmazsa mecliste hesap sorulacaktır” açıklamasını yaptı.

Muhalefet partisi D66 ise İsrail saldırılarının açık bir dille kınanmasını ve kınamanın AB bünyesinde gerçekleştirilmesini istedi.

Dışişleri Bakanı Maxime Verhangen’in saldırıları kınamaması kendi partisinde de bölünmeye neden oldu. Eski Başbakanlardan Dries Van Agt, Gazze’ye yönelik saldırının bir savaş suçu olduğunu söyleyerek, İsrail hükümetinin kınanmasını istedi.

Hollanda eski Başbakanı Dries van Agt, İsrail devletinin ve işgal ordusunun terörist olduğunu söyledi.

Hollanda eski Başbakanı Dries van Agt, israil’i insanlık dışı uygulamalarda bulunduğu gerekçesiyle “terörist” olarak nitelendirdi. Kendisinin Ortadoğu’yla ilişkisinin normalin üstünde olduğunu belirten Van Agt, kurduğu kişisel Web sitesinde de İsrail”in Filistinlilere yönelik uygulamalarının teröre girdiğini, ırk ayrımı politikalarına dayandığı için tüm uluslar arası hukuk kurallarını ihlal ettiğini ve vahşice olduğunu öne sürdü.

1184740cookie-checkHükümetinde tık yok, Hollandalı meydanda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.