Hükümetten ‘insanlık onuru’ tazminatı

Rau geçen yıl Mart ayında tedavi gördüğü psikiyatri kliniğinden kaçmış, Kuzey Queensland’daki Cape York Peninsula’da Aborjinler tarafından bulunarak polise teslim edilmişti. Sonraki 8 ayını Queensland kadınlar Cezaevi’nde geçiren Rau, Avustralya’da yasa dışı olarak bulunduğu düşüncesiyle geçen Ekim ayında buradan yanlışlıkla Baxter Gözetimevi’ne gönderilmiş, durumu anlaşılıp Şubat ayında da serbest bırakılmıştı.

Cornelia Rau, geçen hafta ilk kez basının karşısına çıkarak soruları yanıtladı. Rau, Federal Hükümetin kendisini “hayvan gibi kafese kapattığını”, bu nedenle tazminat istediğini söyledi. Rau, ayrıca Göç İşleri Bakanı Amanda Vanstone’un kendisinden özür dilemesi gerektiğini ileri sürdü.

“KÖTÜ DAVRANDILAR”
Rau katıldığı basın toplantısında kendi durumundan, Irak Savaşı dahil dünyadaki başlıca gelişmelere ilişkin görüşlerini anlattı. Akıl sağlığının yerinde olmadığı iddialarını yalanlayan Qantas Havayolları eski hostesi Rau, polis ve Göç İşleri Bakanlığı yetkililerinin kendisine kötü davrandığını söyledi.

Almanya doğumlu, ve Avustralya’da oturma iznine sahip Cornelia Rau, Brisbane Kadınlar Cezaevi ve Baxter Gözetimevi’nde geçirdiği süreyi “korkunç” olarak niteleyerek, “Hayatım boyunca bu kadar haksızlığa ve kötü muameleye uğramadım. Üzerimde pasaportum olmadığı için hapse atıldım. Avukatla görüşmeme izin verilmedi. Herhangi bir İnsan Hakları Örgütü ile ilişki kuramadım. Hükümetin insafına kalmış durumdasınız. Fikrinizi söyleyemiyorsunuz, kendinizi savunamıyorsunuz, çünkü kimse dinlemiyor. Benim durumuma düşmek Amanda Vanstone’un hoşuna gider miydi? Bir avukatı olmasını istemez miydi?”

Rau, basın toplantısını Adelaide bulunduğu psikiyatri kliniğinden çıktıktan bir gün sonra gerçekleştirdi. Rau, ilk gözaltına alındığında ilgililere kendisini niçin Anna Schmidt adıyla tanıttığı sorularını açıklıkla yanıtlamadı, soruyu “Kendime göre nedenlerim vardı” diyerek geçiştirdi.
 
“ÖLDÜRÜLMEKTEN KORKTUM”
Cornelia Rau basın toplantısında elindeki notlara bakarak dağınık bir konuşma yaptı. Rau, akli dengesinin yerinde olmadığı iddialarını da reddetti ve sağlığının yerinde olduğunu söyledi. Rau, “Şizofreni olduğumu söylüyorlar. Ama hiç bir hastalık belirtisi taşımıyorum. Son derece sağlıklıyım” dedi.

Baxter Gözetimevi’nde geçirdiği günleri de anlatan Rau, burada kendisine çok kötü davranıldığını, görevlilerin kendisini yere yuvarladığını, bir keresinde kendisine iğne yapıldığını, iğnenin kendisini öldürmek için vurulduğu korkusu yaşadığını kaydetti.

YEŞİLLERİ DESTEKLİYOR
Cornelia Rau basın toplantısında akla gelebilecek her konuda sahip olduğu fikirlerini söyledi. Ormanları koruma politikalarından dolayı Yeşiller’i desteklediğini anlatan Rau, İşçi Partisi Dışişleri Sözcüsü Kevin Rudd’ın iyi bir başbakan olacağını kaydetti. Macquarie Bank üst yöneticilerinin maaşlarının bir bölümünü Afrika’daki açlara başışlamasını da isteyen Cornelia Rau, kapalı tutulduğu süre içinde spor yapmayı, konserlere, diskoya, sanat galerilerine gitmeyi, ve arkadaşlarını özlediğini söyledi. Rau, Sydney’e dönüp ailesi ile birlikte yaşayıp yaşamayacağı sorularına açık bir yanıt vermedi.

FOTOĞRAF: Cornelia Rau

1107950cookie-checkHükümetten ‘insanlık onuru’ tazminatı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.