Hıçkırık başka bir hastalığın sinyali olabilir

Akan hıçkırık ile ilgili soruları şöyle yanıtladı:

– Hıçkırık nedir?
– Hıçkırık, genellikle göğüs boşluğumuz ile karın boşluğumuz arasında bulunan diyafram adlı kasımızın uyarılma sonucu kasılması ile oluşur. Normalde bu kasımız nefes aldığımızda aşağı inerken nefes verdiğimizde yukarı çıkar. Bu doğal süreç dışında diyaframın kasılması ani nefes almaya yol açar ve ses tellerini etkileyerek tok bir ses çıkmasına neden olur.

– Hıçkırık neden olur?
– Hıçkırığa özellikle sindirim sistemimizi etkileyen pek çok etken neden olabilir. Örneğin çok fazla yemek yemek, alkol, acı ve baharatlı gıdalar tüketmek, çok soğuk veya çok sıcak su içmek, diyaframa yakın olan organların iltihaplı hastalıkları, üre, şeker gibi metabolik hastalıklar, anestezi alınması, bazı ilaçlar neden olabilir. Toplumda çok sık görülen reflü gibi hastalıklar sürekli tekrarlayan hıçkırıklara neden olabilir; geçmeyen ve tekrarlayan hıçkırıklar da düşünülmesi gerekir.

– Hıçkırık çoğu zaman hemen geçmez. Bunun için ne yapmak gerekir?
– Genellikle halk arasında iyi bilinen yöntemler gerçekten etkilidir. Bir kese kâğıdının veya torbanın içine ağız ve burun torbanın içinde olacak şekilde nefes alıp vermek solunumu baskıladığı için hıçkırığı rahatlatır. Ayrıca buzlu suyla gargara yapılması ve nefesi tutmak da etkili olabilir. Halk arasında genellikle korkutarak nefesin tutulması yöntemi uygulanır ama biz bunu önermiyoruz.

– Kişi kendi kendine hıçkırığı geçiremezse ne yapması gerekir?
– Bu saydığımız yöntemleri uyguladığı halde hıçkırık geçmezse ve 2 saatten fazla devam ederse bir hekimin görmesi gerekir. Tıbbi inceleme yapılarak hıçkırığın nedeni tespit edilir.

İncelemeden sonra tedavide neler yapılır?
İlk olarak yeni başlayan ve durmayan hıçkırıklarda ilaç tedavisi kullanıyoruz. Ancak sorun psikolojik kaynaklıysa hipnoz ya da psikoterapi gibi yöntemler uygulanır. Enfeksiyona bağlı bir sorun ya da kontrol altına alınamayan metabolik bir sorun da hıçkırık nedeni olabilir. Eğer böyle bir neden çıkmışsa ona göre tedavi yapılır.

Hıçkırığın sebepleri
• Psikolojik nedenler: Heyecan, korku, stres
• Toksik ve metabolik sebepler: Alkol, ilaçlar, diyabet, üremi
• Ameliyat sonrası sebepler: Genel anestezi
• Santral sinir sistemine bağlı sebepler: Tümörler, travma, menenjit, damarsal sebepler.
• Diyaframın uyarılması: Mide şişmesi, mide fıtığı, karaciğer büyümesi, dalak büyümesi
• Ayrıca; çeşitli ilaçlar, glokom (göz tansiyonu), kulakta yabancı cisim, kıl, farenjit, guatr, zatürre, perikardit (kalp zarı iltihabı), kalp krizi, astım, tümörler gibi pek çok etken vagal siniri uyararak hıçkırık sebebi olabilir.

773290cookie-checkHıçkırık başka bir hastalığın sinyali olabilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.