“Hocam neden doğayı bozuyorlar!”

Anadolu’nun biyokültürel zenginliğinin korunmasına yönelik projeler yürüten biyomühendis H. Çağlar İnce’nin Antalya BİLSEM için hazırladığı ‘Kuş Gözlem Atölyesi’ Demre Kuş Cenneti’nde gerçekleştirildi. Üstün yetenek ve zekâya sahip çocukların eğitimi için kurulan BİLSEM öğrencileri, Çağlar İnce’nin öncülüğünde profesyonel araçlarla doğa gözlemi yaptılar. Doğallığı bozulmamış son kumullarda kuş gözlemi yaparken öğrencilerin sorduğu binlerce soruya yanıt verdiğini söyleyen İnce, 12 yaşındaki bir öğrencinin “Hocam neden doğayı bozuyorlar” sorusuna yanıt veremediğini dile getirdi.

MASALDAN KUŞ GÖZLEMİNE ‘DOĞADABUAN’ ETKİNLİKLERİ SÜRÜYOR

Üstün yetenekli ve zekâlı çocuklar için eğitim merkezi olan Antalya BİLSEM, biyomühendis H. Çağlar İnce’nin başlattığı ‘Doğadabuan Sosyal Girişimcilik’ projesi kapsamındaki etkinliklerini sürdürüyor. Proje kapsamında öğrencilerin sosyal bilimler ve fen bilimlerini yaşayarak öğrenmeleri hedefleniyor. Daha önce gerçekleştirilen ‘Masal Atölyesi ve Yörükler’ etkinliğinin yarattığı olumlu etkilerin ardından bu kez de Demre Kuş Cenneti’nde düzenlenen Kuş Gözlem Atölyesi’ne öğrenci ve eğitimciler katıldı.

DOĞA ZEKÂSI ÇOKLU ZEKÂ KURAMINDA DOKUZUNCU KABUL EDİLİYOR

‘İnteraktif Doğa ve Kültür Eğitim-Etkinlik Programı’ kapsamında bir öğrencinin tüm duyularını kullanarak doğayı ve kültürü hissedip öğrenmesini ve uygulamasını amaçladıklarını kaydeden H. Çağlar İnce, “Çoklu zeka kuramında ‘9. zeka’ kabul edilen doğa zekalarını işlevsel olarak kullanabilecekleri teknik ekipmanlarla profesyonel bir doğa gözlemi gerçekleştirildi. Öncesinde aldıkları kuş gözlemcisi eğitimi ile doğal ekosistemleri, kuşları, tanıyan öğrenciler dünyada yaygın olan kuş gözlemciliği hobisine de başlamış oldular” dedi.

ÜSTÜN ZEKALI ÇOCUKLAR KUŞLARI VE DAĞ KEÇİLERİNİ İZLEDİLER

Demre Kuş Cenneti ve Avlan Gölü’nde kuş gözlemi yapan öğrencilerin, mevsim itibari ile kuşların göç zamanı olduğu için birçok göçmen kuşu alanda beslenirken izleme olanağı bulduğunu dile getiren İnce, “Gözlemde 40’a yakın kuş türü gözlenirken, Finike-Elmalı arasındaki Arikanda Vadisinde de dağ keçilerini yakından gözlemleme şansı buldular. Su içmek ve beslenmek için dere kenarına inene dağ keçilerini dürbünleriyle rahatsız etmeden izlediler” diye konuştu.

‘12 YAŞINDAKİ BURAK’IN SORUSUNA YANIT VEREMEDİM’

Kuş gözlemciliğinin dünyada oldukça yaygın, gelir ve kültür seviyesi yüksek insanların çok rağbet ettiği bir hobi olduğunu vurgulayan İnce, yalnızca İngiltere’de 1 milyon kuş gözlemcisi bulunduğunu belirtti. Çocukların meraklı ve yaratıcı sorduğu yüzlerce soru arasında cevaplayamadığı tek soru olduğunu söyleyen İnce, “Doğal dokusu bozulmamış son kumullarda BİLSEM öğrencileriyle kuş gözlemi yaparken günün sorusu geldi. Bin tane soruyu cevapladım. O soruyu cevaplayamadım. Sustum. Soruyu soran 12 yaşındaki Burak da sustu. Soru şuydu: ‘Hocam neden doğayı bozuyorlar’” ifadelerini kullandı.

KAYIP MASALLARIN İZİNİ SÜRDÜ

Kayıp Masallar, Sarıkeçililer ve Doğanın Dilini Konuşanlar gibi kitap ve belgesel çalışmalarıyla Anadolu’nun biyokültürel zenginliğinin korunmasına yönelik projeler yürüten biyomühendis H. Çağlar İnce, “Masallarda insanlığın sırları yatar. Kültürlerin süzgecinden geçen bilgi, ilk önce masallarda dile getirilir” diyor. İnce’nin ‘Doğadabuan’ girişimi kapsamındaki çalışmaları bu yüzden masalları da kapsıyor.

KİTAP VE BELGESEL PROJELERİ FARKINDALIK YARATMAYI AMAÇLIYOR
Türkiye’nin biyokültürel çeşitliliğinin korunması ve tanıtılması üzerine çalışmalar yürüten ve girişimleriyle çok sayıda ödül alan H. Çağlar İnce, kitap ve belgesel projeleriyle de toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Masal ve doğa eğitimi konularından yayınlanmış kitapları bulunan İnce’nin, Atlas, Buğday, Tempo gibi dergilerde yayınlanan çok sayıda makalesi okuyucuyla buluştu. TRT’de yayınlanan ve Türkiye’nin yaban hayatını ele alan belgesel programı ‘Henüz Çok Geç Değil’ belgeselinin de yapım ve sunuculuğunu üstlenen İnce, Antalya’nın endemik türlerini konu alan ‘Beşi Bir Yerde’ belgeselinin de yönetmenliğini üstlendi.

FOTOĞRAFLAR: H. Çağlar İnce- Mehmet Çınar

Atölye çalışmasından (Fot. Mehmet Çınar)

Çağlar İnce üstün zekalı çocuklara doğa eğitimi verdi (fot. Mehmet Çınar)

Mehmet Çınar, Küçük akbalıkçıl ve karabatak

Akdeniz Martısı H. Çağlar İnce

Akça Cılıbıt Mehmet Çınar

1Mehmet Çınar, Küçük akbalıkçıl ve karabatak

Dağ Keçisi H. Çağlar İnce

Mehmet Çınar (3)

H. Çağlar İnce_karakızılkuyruk

1571260cookie-check“Hocam neden doğayı bozuyorlar!”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.