Hollanda, krizin faturasını göçmenlere kesti

Krizin faturası Bulgaristan ve Romanyadan gelecek olan işçilere kesiliyor

Bulgaristan ve Romanya’nın 1 Ocak 2007 tarihinde Avrupa Birliği’ne üye olmalarıyla bu ülke vatandaşları diğer üye ülkelerde iş arayabilme ve çalışabilme hakkını kazanmışlardı. Bu durum, Avrupa Birliği’nin vatandaşları için en temel haklardan biri saydığı kişilerin serbest dolaşımı ilkesi çerçevesindedir. Ancak üyelik müzakere sürecinde AB üyesi ülkelere, bu yeni üye olacak ülke vatandaşlarına yönelik kişilerin serbest dolaşıma kısıtlamalar getirme hakkı verilmişti.

Parlamento çoğunluğu, hükümetin, 1 Ocak 2009’dan itibaren “çalışma izni” olmaksızın bu iki ülke vatandaşlarının Hollanda’da yerleşebilmeleri ve çalışabilmelerine ilişkin sürenin altı ay uzatılması kararına karşı çıktı. Başta koalisyonun iki büyük ortağı Hristiyan Demokrat Parti ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi olmak üzere muhalefet partilerinin de desteğiyle, bu ülkelerden gelecek işgücüne sınırların, Avrupa Birliği’nin öngördüğü son tarih olan 1 Ocak 2012’ye kadar kapalı tutulması benimsendi.

Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığı bütçesi üzerinde genel kurulda yapılan görüşmeler sırasında, hükümetin kararına karşı çıkan parti sözcüleri, ekonomik kriz ortamında AB’nin üç yıl daha engel koyma yetkisini sonuna kadar kullanmanın, ülkenin çıkarına olduğunu savundular.

Hükümet de parlamentonun belirlediği bu siyasi iradeye uygun hareket edeceğini bildirdi.

Temsilciler Meclisi’nde alınan bu karar uyarınca hükümet, bu iki ülkenin vatandaşlarının çalışma izni olmadan serbest giriş yapabilmeleriyle ilgili yeniden bir tarih belirleyecek.

Hollanda hükümeti geçtiğimiz haftalarda açıkladığı bir kararla, devam eden küresel ekonomik krizin etkisiyle istihdam alanında daralma yüzünden Bulgar ve Rumen işgücüne serbest giriş hakkını 1 Temmuz 2009’a kadar uzatıldığını bildirmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Piet Hein Donner, altı ay uzatma süresini açıklarken, gerekirse bu sürenin uzatılabileceğini de belirtmişti.

POLONYA’DAN 100 BİN GÖÇTÜ

Hollanda hükümetine göre, 1 Mayıs 2004’de birliğe üye olan Polonya ve öteki eski Doğu Bloku ülkeleri için bu tür önlemler alınmadığından, 2006 yılından itibaren Polonya’dan 100 bine yakın kişi Hollanda’da yerleşti. Hükümet şimdi de yılda ortalama, çoğunluğu Rumen 40 bin dolayında kişinin yerleşeceğini tahmin ediyor. Hükümete göre, Rumen ve Bulgarlar için serbest girişin önündeki geçici engellerin tamamen kaldırılması halinde, istihdam alanında var olan sorunlar daha da büyüyecek.

1186240cookie-checkHollanda, krizin faturasını göçmenlere kesti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.