Hollanda: Türklere vizeye devam

AB üyesi ülkelerin Türk vatandaşlarına uyguladığı vize hakkında Avrupa Adalet Divanının 19 Şubat 2009 tarihinde “iş için Avrupa’ya gidecek Türklerden vize istenemeyeceği” yönünde aldığı karar, Hollanda’da bazı sağ muhalefet partilerini harekete geçirdi.

“Türklere vize uygulanmasına her durumda devam edilmesi” yönünde yeniden karar alınmasını isteyen ve bu yönde önerge veren partilerin istemine karşılık hükümet, “telaşa kapılmaya gerek olmadığını, Türk vatandaşlarına vize uygulamasının eskiden olduğu gibi süreceğini” bildirdi.

Avrupa Adalet Divanının kararına karşı muhalefetteki Liberal Parti, İslam karşıtı tutumuyla bilinen Geert Wilders’in lideri olduğu Özgürlük Partisi ve parlamentoda tek kişiyle temsil edilen Rita Verdonk, Avrupa Adalet Divanının kararının Hollanda’yı da etkileyen sonuçları bulunduğunu, bu karara dayanarak kısa bir süre sonra Türkiye’den çok sayıda kişinin iş için Hollanda’ya geleceğini savundular.

Bu üç partinin eleştirileri ve hükümeti göreve çağıran istemlerine karşılık iktidar ve öteki muhalefet partileri konuyla ilgili önlem alınması yolundaki girişimleri bu aşamada “gereksiz” gördüklerini bildirdiler.

İktidarın büyük ortağı Hristiyan Demokrat Parti (CDA) ile ana muhalefet Sosyalist Parti’nin (SP) sözcüleri, tartışmayı “erken ve zamansız” bulduklarını belirtirken, hükümetin ikinci büyük ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi (PVDA) sözcüsü, Adalet Divanı kararının ücret karşılığında çalışacakları değil, iş yapmak üzere gelecek Türkleri ilgilendirdiğini söyledi. Yeşil Sol sözcüsü ise karara “bir de iyi yönünden bakın” dedi ve bundan sonra Türkiye’ye gidecek Hollandalı turistlerin de vizeden kurtulacağını söyledi.

KARAR İNCELENİYOR

Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen, Türklere vize uygulamasının devam ettiğini, Avrupa Komisyonu bu konuda görüş bildirinceye kadar mevcut uygulamada bir değişiklik yapılmayacağını söyledi.

“Paniğe kapılmaya gerek yok” diyen Dışişleri Bakanı, hükümetin adı geçen kararı incelemekte olduğunu bildirdi. Bakan Verhagen, “Belki bu karara bağlı olarak Türkiye’den yine vize ile üç aylığına çalışmak üzere gelenler olabilir. Ama üç ayın sonunda bu süre biter. Şayet böyle bir durumda Hollanda iş piyasasında rahatsızlıklar ortaya çıkarsa, hükümet derhal önlemini alır, soruna çözüm yolu bulunur” dedi.

Adalet Bakanı Ernst Hirsch Ballin de Türklere vize kaldırılmış olsa bile, bunun Türklerin Hollanda’ya rahatça gelip yerleşebilecekleri ve iş kurabilecekleri anlamına gelmeyeceğini söyledi. Çalışmak üzere gelecek kişinin burada iş bulduğunu ve aranan diğer koşulları da yerine getirdiğini kanıtlaması gerektiğini anlatan Ballin, Avrupa Adalet Divanı kararının Türkiye’den turist olarak Hollanda’ya gelenlere uygulanmakta olan vizeyle ilgisinin bulunmadığını kaydetti.

ÖNERGE 17 MARTTA OYLANACAK

Hükümetin Türklere yönelik vize konusunda bir değişikliğin yakın gelecekte söz konusu olmadığı yolundaki açıklamaları, önerge veren partileri tatmin etmedi. Söz konusu partiler, Avrupa Komisyonunun kararı ne olursa olsun Türk vatandaşlarına her durumda sürekli vize uygulanmasını isteyen önergelerinde ısrarlı oldular.

İşleme konulan önerge Temsilciler Meclisi Genel Kurulunun 17  Marttaki toplantısında oylanacak.

Türk TIR sürücüsü Mehmet Soysal’ın 2007 yılında Berlin Eyalet Mahkemesine başvurarak vize uygulamasının iptalini istemesiyle ilgili Avrupa Adalet Divanına taşınan davada, mahkeme, Türkiye ve Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan “23 Kasım 1970 tarihli Katma Protokolün 41’inci maddesi, yürürlüğe girdiği tarihte vize yükümlülüğü olmadığından, Türkiye’de kurulu şirketlerde çalışan Türk vatandaşlarına hizmet sunumu için AB üyesi ülkelere girişlerinde vize şartı getirilemeyeceği şeklinde yorumlanmalıdır” görüşüne varmıştı.

Uzmanlara göre, halen AB Komisyonunca incelenmekte olan Avrupa Adalet Divanının 19 Şubatta açıklanan bu görüşü, AB üyesi ülkelerin Türklere uyguladığı vize hakkında yeni bir uygulamaya gidilmesi anlamına geliyor.

1190900cookie-checkHollanda: Türklere vizeye devam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.