Hollanda’da 16 Türk kökenli mecliste

Katılma oranının yüzde 46,3 olduğu seçimlerde, 12 eyalette görev yapacak toplam 564 üye belirlendi. Değişik parti ve eyaletlerden seçime katılan 40’ın üzerindeki Türk kökenli adaydan 16’sı meclis üyeliğini kazandı.

Koalisyon ortaklarından Sosyal Demokrat İşçi Partisi listelerinden eyalet meclisi üyeliklerini Yasemin Cegerek (Gelderland), Songül Akkaya (Kuzey Hollanda), Resul Özdemir (Güney Hollanda), Fatma Mete (Groningen), Atiye Tunç (Overijsel), Dursun Kılıç (Utrecht) ve Ersin Taşkın (Flevoland) kazandı.

Hükümetin öteki büyük ortağı Hristiyan Demokrat Parti listelerinden katılan Türk kökenli adaylardan ise Yaşar Vural, (Güney Hollanda), Muzaffer Bozarslan (Limburg) ve Lütfü Altuntaş (Overijsel) eyalet meclislerine seçilmeyi başardı.

Yeşil Sol’dan Sinan Cengiz (Güney Hollanda) ve Demokratlar 66’dan Zafer Yurdakul (Kuzey Hollanda) meclislere girerken, Düzgün Yıldırım (Overijssel) ve Nuh Demirbilek (Flevoland) Sosyalist Parti’nin, Fahri Kaplan (Gelderland) ve Köksal Gör de (Kuzey Hollanda) Liberal Parti’nin listelerinden seçildiler.

Eyalet meclisi üyelikleri seçimlerinde en büyük çıkışı koalisyonun küçük ortağı Hristiyan Birlik ile muhalefetteki Sosyalist Parti yaptı. Bu iki parti oylarını önemli oranda artırarak Senatoya gönderecekleri üye sayısını da yükselttiler. Buna göre Sosyalist Parti Senatoda 4 olan üye sayısını 12’ye Hristiyan Birlik 2 olan üye sayısını 4’e yükseltti.

Koalisyonun büyük ortakları Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Hristiyan Demokrat Parti oy kaybetmelerine ve buna bağlı olarak senatör sayılarında azalmaya karşılık, Hristiyan Birlik’in çıkışıyla Senatodaki çoğunluğu korumayı başardılar. 75 üyeli Senatoda 44 üye ile çoğunluğu elinde bulunduran koalisyon ortakları, yeni Senatonun üye dağılımında da 41 senatörle çoğunluğu devam ettirecekler.

Senatoya gidecek üyeler, bu seçimlerde belirlenen 564 üye arasından Mayıs ayı sonunda seçilecek.

 

1147390cookie-checkHollanda’da 16 Türk kökenli mecliste

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.