Hollanda’da ‘coffeeshop’lar kapatılıyor

“Spunk” adlı gençlik dergisinin yaptığı araştırmaya göre, ülkenin en büyük kentlerinden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht ve Den Haag’da bulunan okulların neredeyse yarısında uyuşturucu kullanıldığı ortaya çıktı.

Öğrencilerin eğitim kurumlarında uyuşturucu alıp almadığını tespit etmek için yirmi dört orta dereceli okulda araştırma yapan araştırmacılar, bu okulların yarısında uyuşturucu kullanıldığı sonucuna vardı. Araştırmacılar, uyuşturucu satışının genellikle okullardaki öğrenciler tarafından yapıldığını belirttiler.

Narkotik şubesi ve gümrük görevlilerinin uyuşturucu izini sürmede kullandıkları özel sprey ile okullarda uyuşturucu alındığını ortaya çıkaran araştırmaya göre, öğrenciler okullarda, kokainin yanı sıra marihuana ve eroin de kullanıyor. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht ve Den Haag’daki orta dereceli okulların bir çoğunda öğrencilerin uyuşturucu kullandığının ortaya çıkması belediyeleri harekete geçirdi.

Belediyeler bir dizi yeni önlemler almaya karar verdiğini duyurdu. Ortaya çıkan sonuçların kendisini kelimenin tam anlamıyla şok ettiğini belirten Rotterdam Belediyesi’nin eğitimden sorumlu başkan yardımcısı Leonard Geluk, uyuşturucu kullanımının önlenmesi ve takibi için orta dereceli okullarda bir testi hayata geçireceklerini dile getirdi.

Okullarda kokainin dahi kullanıldığının ortaya çıkmasının yeni olduğunu söyleyen Geluk, “Çocuğunuzu Rotterdam’daki bir okula gönderiyorsanız onların uyuşturucuya, hele de kokaine bulaşmasını doğal olarak beklemezsiniz. Ama gerçek böyle değil ve bu da oldukça endişe verici” diye konuştu.

“SATIŞA YASAK GELİYOR”

Rotterdam belediyesinin uyarılarını dikkate alan Hollanda hükümeti, “coffeeshop” adlı dükkanlarda satılan ve “hafif uyuşturucu” sınıfına sokulan esrar, marihuana ve joint gibi maddelerin satışını yasaklayacağını bildirdi.

Kademeli olarak uygulanacak olan dükkan kapatma işlemlerinin 2011 yılına kadar süreceği, 2 veya 3 yılda bir yenilenen “uyuşturucu satışı ruhsatları”nın da artık uzatılmayacağı açıklandı. Uygulamanın ilk etabında ilkokullara yakın olan coffeshop’ların kapatılması öngörülüyor.

Bu uygulama ilk olarak başkent Amsterdam’da gerçekleştirildi. Amsterdam Belediye Başkanı Joop Cohen yaptığı bir açıklamayla, ikokullara yakın bulunan 43 coffeshop’un kapatılma islemlerinin sürdüğünü bildirdi.. Eindhoven, Arnhem ve Rotterdam kentlerinde de yirminin üzerinde coffeshop’un kapatılacağı ve ruhsat uzatma işlemlerinin dondurulacağı belirtildi.

Jan Peter Balkenende başkanlığındaki 3’lü koalisyon hükümeti uyuşturucu satışının yasaklanması konusunda özel bir kanun çıkarmadı, ancak muhalefet partilerinin de desteğini alarak bir kararname ile yerel yönetimlere genelge gönderildi ve “uygulamayı acilen başlatın” talimatı verildi.

AB’nin lokomotifi konumundaki Almanya ve Fransa’nın yıllardır süren “uyuşturucu politikasından vazgeçme” baskısının Hollanda üzerine belirleyici olduğunu ileri süren sivil toplum kuruluşları, hükümetin aldığı kararı destekleyeceklerini bildirdi.
1973 yılında İşçi Partisi’nin iktidarında çıkarılan bir kanunla, Hollanda’da esrar, marihuana ve joint gibi maddelerin satış ve kullanımına izin verilmişti.

1186950cookie-checkHollanda’da ‘coffeeshop’lar kapatılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.