Hollanda’da faşistlerin zaferi

Aşırı sağcı partinin bu başarıyı Haziran ayında yapılacak genel seçimlerde tekrarlaması durumunda, parlamentodaki sandalye sayısını önemli ölçüde artırması bekleniyor.

Hollanda’da Afganistan’daki askerlerin görev süresinin uzatılması tartışması ardından hükümetin çökmesi üzerine erken genel seçim kararı verilmişti.

Kamuoyu yoklamaları bu anlaşmazlığın iktidar ortakları Hristiyan Demokratlar ve İşçi Partisi’ne zarar verdiğini gösteriyor.

Lahey’deki muhabirimiz Geraldine Coughlan, eğer iki parti 9 Haziran seçimlerine dek anlaşamaz ve diğer partiler de güçleri hemen hemen eşit olan sol-sağ kamplaşmasından vazgeçmezse, Hristiyan Demokratlar’ın Wilders’i koalisyonlarına almak zorunda kalabileceğini söylüyor.

Hızlı yükseliş

Özgürlük Partisi (PVV) geçen yıl yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de oyların yüzde 15’ini alarak ikinci parti konumuna yükselmişti.

Yerel seçimler için iki kentte aday gösteren parti, yaklaşık 200 bin nüfuslu Almere’de kesin olmayan sonuçlara göre en büyük parti konumuna geldi.

Lahey’deki seçimlerden ise ikinci büyük parti olarak çıkması bekleniyor.

İlk sonuçlara göre partinin Almere’de oyların yüzde 21’ini alırken, Lahey’de ise 10 sandalye kazanan Hollanda İşçi Partisi’nin hemen arkasından 8 sandalye kazandığı bildiriliyor.

Almere’de destekçilerine seslenen parti lideri Wilders, “Lahey ve Almere’de mümkün olan, ülkenin tamamı için de mümkündür. Bu kentler zaferimiz için sıçrama tahtası olacaktır.” diye konuştu.

Dört yıl önce kurulan Özgürlük Partisi ilk kez yerel seçimlere katılıyor.

‘Fitne’

Partinin tartışmalı lideri Wilders ırkçılıkla suçlanıyor ve İslam karşıtı görüşleri nedeniyle eleştiriliyor.

Wilders’in 2008’de çektiği kısa filmi Fitne’de de İslam, Naziliğe benzetiliyor ve Kuran’daki “nefret dolu ifadelerin” yırtılıp atılması çağrısı yapılıyor.

Bu görüşler yüzünden Geert Wilders polis koruması altına alındı.

Wilders’in partisi, İslamı geri kalmış bir din olarak görüyor, türbanın kamusal alanda takılmasını yasaklamak istiyor ve Kuran’ı Hitler’in Kavgam kitabıyla kıyaslıyor.

Geert Wilders’in de yer aldığı Hollanda parlamentosundan bir heyetin Ocak ayında Türkiye’ye yapmayı planladığı ziyaret, Türk yetkililerin kendisiyle görüşmeyi reddetmesi üzerine iptal edilmişti.

O dönemde Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Burak Özügergin “Bu kişinin ırkçı görüşlerini reddediyoruz. Ayrıca çoğu Avrupa ülkesinde istenmeyen kişi” demişti.

Wilders için İngiltere de giriş yasağı koymuş ancak daha sonra bu yasak kaldırılmıştı. (BBC)

FOTOĞRAF: Wilders, yerel seçim başarısının genel seçimde de tekrarlanacağını savunuyor…

1235960cookie-checkHollanda’da faşistlerin zaferi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.