Hollanda’da göçmenleri zor günler bekliyor

Hollanda’da aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (PVV) desteği ile kurulan Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) ile Hıristiyan Demokratlardan (CDA) oluşan hükümet, özellikle göçmenlerle ilgili sert önlemler almayı planlıyor.

Yeni hükümet öncelikle ülkedeki göçmen ve mülteci sayısını azaltmayı planlıyor. Uyum sınavında başarılı olamayanların oturumlarının iptal edilmesi, aile birleşiminde yurtdışındaki eşten bilirli düzeyde eğitim görmüş olması istenecek. Yurtdışındaki eşini getirmek isteyenlerden konut ile sağlık sigortası şartı talep edilmesi gündemde. Uyum sınavında başarılı olamayanların oturumlarının iptal edilmesi, aile birleşiminde yurtdışındaki eşten bilirli düzeyde eğitim görmüş olması istenecek.

Hollanda Vatandaşlığına Geçiş Zorlaştırılacak

Hollanda vatandaşlığına ancak, diğer ülke vatandaşlığından çıktıktan sonra geçilebilecek. Hollanda vatandaşlığına geçişte uyum diplomasının yanı sıra belirli bir eğitim şartı ile geçimini temin edebilecek bir gelire sahip olma şartı aranacak. 12 yıl ya da daha fazla bir hapis cezası gerektiren suçlarda yabancıların Hollanda vatandaşlığı geri alınacak. Kişinin davranışı ve kıyafeti iş pazarına girmede engel oluşturuyorsa, ödeneği kesilecek ya da durdurulacak. AB dışına çocuk parası gönderilmeyecek.

Aile Birleşiminde Yaş Sınırı 24’e Yükseltilecek

Hollanda’da AB aile birleşimi yönergesinde (203/86 sayılı) değişiklik yapılmasına çalışılacak. Bununla aile birleşiminde yaş sınırı 24’e yükseltilmeye, ancak 10 yılda bir yurtdışından eş getirilebilmesine, gelir koşulunun asgari ücretin yüzde 120’sine yükseltilmesine, eşler için belirli miktarda teminat talep edilmesine, yabancının Hollanda ile bağının diğer ülkelerle olan bağından daha güçlü olup olmadığını ortaya koyacak bir test uygulanmasına, Hollanda’da şiddet suçu işlemiş kişilerin aile birleşiminden yararlandırılmamalarına çalışılacak.

Zoraki Evlilikler Yasaklanacak

Bağımsız oturum iznini alabilme süresi 3 yıldan 5 yıla yükseltilecek. 5 yıl dolmadan sosyal ödeneğe düşenlerin oturumları iptal edilecek. Zoraki evlilikler yasaklanacak ve suç sayılacak. Ülkede kaçak bulunmak suç sayılacak. Burka yasaklanacak. Belirli koşullar altında Hollanda vatandaşlığı geri alınabilecek. Türklerin uyum zorunluluğu kapsamında kalmalarının sağlanması için kabine Türkiye-AB Ortaklık Anlaşması’nda değişiklik yapılması için çaba sarf edecek. Pozitif ayrımcılığa son verilecek. Kardeş çocukları arasındaki evlilikler prensipte yasaklanacak. Çok eşlilik kabul edilmeyecek. Yurtdışında uyum sınavı kriterleri ağırlaştırılacak.

1081650cookie-checkHollanda’da göçmenleri zor günler bekliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.