Hollanda’da kaçaklara af

Bakanlar Kurulunda alınan karar uyarınca, 1 Nisan 2001 tarihinden önce ülkeye gelen, ancak hala yasal ikamet izni bulunmayan yabancılar ikamet alabilecek.

Karara göre, adı geçen tarihten önce ülkeye iltica talebinde bulunulmasına karşılık, bu talebi reddedilen ya da çeşitli nedenlerle mülteci statüsü alamamış olanlar, bu haktan yararlanacak. Uygulama kapsamına giren ve halen ülkede kalmakta olan yabancılara önce bir yıllık ikamet izni verilecek ve bu bir yılın sonundaysa sürekli kalma hakkı tanınacak.

Hükümetin tahminlerine göre, bu durumda olan ülkede 25 ile 30 bin arasında yabancı bulunuyor.

Geçen şubat ayında kurulan yeni üçlü koalisyon hükümetinin protokolünde, uzun süredir ülkede yaşayan ve yasal ikamet izni bulunmayan yabancılara bir kereye mahsus bu hakkın tanınması benimsenmişti.

Hükümet, bu kararla iç politikada sürekli siyasi istismar konusu yapılan ve kamuoyunda önemli rahatsızlık yaratan geçmişte iltica talebinde bulunan yabancılar sorununu tamamen çözmeyi amaçlıyor. Geçen hükümetse tam aksi yönde bir karar alarak yaklaşık aynı sayıdaki yabancıya yurt dışı kararı almıştı. Parlamentodaki siyasi partilerden ve belediyelerden gelen tepkiler sonucunda da bunu tam olarak uygulayamamıştı.

Öte yandan bu kararın uygulamaya konulmasından sonra, bundan böyle iltica talepleri daha hızla sonuçlandırılacak ve hakkın tanınmadığı yabancılar daha hızlı şekilde sınır dışı edilecek.

İltica başvurusu kabul edilmeyen yabancılara, belediyeler, zorunlu bakım ve ikamet olanakları sağlamayacak. Bu konuda önceki gün hükümetle Hollanda Belediyeler Birliği arasında anlaşmaya varılmıştı.

1151470cookie-checkHollanda’da kaçaklara af

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.