Hollanda’da yerel seçimleri sol kazandı

Sosyal Demokrat İşçi Partisi geçen döneme göre oylarını yüzde 7,7 artırarak toplam oyların yüzde 23,5’ini aldı ve seçimlerden birinci parti olarak çıktı. İşçi Partisi, dört büyük kentte ise oyların ortalama üçte birinden fazlasını kazandı.

Katılma oranının yüzde 58,2 olarak gerçekleştiği seçimlerde, üçlü koalisyonun büyük ortağı Hıristiyan Demokrat Parti’nin oylarında yüzde 3,5 gerileme görüldü. Toplam oyların yüzde 17’sini alan Hıristiyan Demokratlar, bu sonuçla ikinci parti konumuna düştü.

Koalisyonun diğer ortakları Liberal Partinin oylarında yüzde 1,6, Demokratlar 66 Partisinin oylarında da yüzde 1 gerileme oldu. Bu partiler de sırasıyla, toplam oyların yüzde 13,8 ve yüzde 2,6’sını aldılar.

Seçimlerde oylarını en çok artıran parti ise Sosyalist Parti oldu. Bu parti oy oranını, yüzde 50’ye varan bir artışla yüzde 5,6’ya yükseltmeyi başardı. Sosyalist Parti, geçen dönemde oyların yüzde 2,8’ini almıştı. Yerel düzeyde faaliyet gösteren partilerle, küçük muhalefet partilerinin oy oranları geçen dönem ile yaklaşık aynı düzeyde kaldı.

Bu sonuçlara göre, Hollanda’da toplam 8900 dolayındaki toplam belediye meclisi üyeliğinin 2000’e yakınını, seçimlerden birinci parti çıkan İşçi Partisi kazandı. Seçimlerde ikinci parti olan Hıristiyan Demokrat Partinin kazandığı meclis üyeliği sayısı ise 1750’de kaldı.

Hollanda’da yasal olarak 5 yıldan bu yana ikamet eden 18 yaşın üzerindeki yabancıların katılabildiği seçimlerde çok sayıda Türk aday da mücadele etti, ancak tam olarak kaç Türk adayın seçilmeyi başardığı henüz açıklanmadı.

1124570cookie-checkHollanda’da yerel seçimleri sol kazandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.