HOLLANDA’DAN… Sorun ince çizgilerde

2005’in üçte biri bitti. Bu süreçteki Hollanda gündeminin Türkiye’ninkinden çok farklı olduğunu göreceksiniz.

Gerçi Hollandalı yönetmen Van Gogh’un Müslüman bir fanatik tarafından öldürülmesiyle “Hoşgörünün rafa kaldırılabileceği”, “Türkiye ya da Çin’deki gibi milliyetçilik ayranlarının çok kolay kabarabileceği” Hollanda’da da kanıtlansa da sanayileşmiş bir ülke olması pek çok ana sorunun aslında ince ayrıntılara indirgendiğini göreceksiniz…

Hollanda ve göçmenlerinin nabzını tutmak için kısa haber turuna başlıyoruz. Sigaraları söndürünüz efendim…

– Leiden Üniversitesi,  ” aşırı dincilik ile kişilik bozukluğu arasında bağ bulunup bulunmadığı” konusunu bilimsel olarak araştıracağını açıkladı.
 
– Hollanda´nın iki büyük partisinin gençlik kolları,  “emekli maaşlarının kaldırılması gerektiği” ni savundu. “Geliri belli düzeyin üzerinde olanlara emekli maaşi ödenmemelidir…”  diyen gençlik kolları,  “bütün ekonomik yükün  gençlerin üzerinde olmaması gerek”  diye açıklama yaptılar.

– Bir sigorta şirketi,  “Hollanda´da aile bağlarının aşırı derecede zayıfladığını ve insanlar arası yardımlaşmanın hızla gerilediği” ni açıkladı.

– Halkın yüzde 42 sinin referandumda AB anayasasına ret oyu vermeye hazırlandığı belirtildi. Yapılan bir anket sonucu referanduma katılımın  yüzde 40 dolayında olacağı ve ‘evet’ diyecek grubun da  yüzde 29 dolayında olacağı açıklandı.
 
– Milletvekili Hirşi Ali´yi tehdit eden 17 yaşındaki bir genç, 140 gün hapis ve 2 yıl zorunlu psikolojik tedavi cezasına çarptırıldı. Somali kökenli Ayan Hirşi Ali, öldürülen yönetmen Theo van Gogh ´la birlikte yaptığı “Submission” adlı filmle adını duyurmuş, islam karşıtı fikirleri ile de tepki toplamış, tehditler almıştı.

– Radikaller tarafından  ölümle tehdit edilen, yabancı karşıtı milletvekili G.Wilders´ın Zeist cezaevinde bir hücrede, Hirşi Ali´nin de Amsterdam´da bir askeri tesiste yaşamak zorunda bırakıldıkları açıklandı.
Her iki milletvekili can güvenliklerinin sağlanması için seçilen yönteme tepki gösterdi.

– Hava kirliliğinin Hollanda´da  yılda 13 bin kişinin ölümüne neden olduğu vurgulandı. Özellikle trafiğin neden olduğu kirliliğin,  Hollanda´da ömrü  9 ay ile 1 yıl arasında kısalttığı belirtildi.

– Bir belediye otobüsünde unutulan keki yiyen otobus şoförleri zehirlendi. Olayda kasıt olup olmadığı araştırılıyor.

– Hollanda ´nın Zeist şehrinde  bir market çalışanında verem mikrobuna rastlandı. Yapılan araştırma sonucunda  bu kişinin mikrobu yakın çevresine, akrabalarına ve market müşterilerine bulaştırdığı saptandı.
Verem mikrobunu kapma riski bulunan bir çok insana sağlık taraması yapıldı.
Zeist belediyesi, kişinin taşıdığı tüberkiloz mikrobunun en çok yayılan tür olduğunu, şehirde yaşayan binlerce kişinin çesitli testlerden geçirildiğini belirtti.

– Hollandalı çocuklar çesitli aktiviteler yaparak  topladikları paralarla Asya´da yıkılan okulların onarımı ve yeni okul yapımı için yardımda bulunuyorlar.

– Endonezya, Hindistan , Tayland ve Srilanka´da toplam dört okul yapımı için harekete geçen Hollandalı çocuklar Indonezya´da yapılacak okulun parasını tamamladılar.
Her okul icin en az 400,000 euro kazanmaları gereken çocuklar diğer ülkelerdeki okullar içinde yoğun bir çalışma sürdürüyorlar ve bir çok çocuk, araba temizligi, ayakkabı boyacılığı, yaşlılara şarkılar söylemek, kek yapıp satmak gibi işler yapıyorlar. Ayrıca, çocukların Srilanka´daki proje için de gereken paraıin yüzde 84 ünü toplayabildikleri  belirtildi.

– Sağlık Bakanlığının kısıtlamalarına çesitli eylemlerle tepkilerini sürdüren aile doktorları yakında ülke genelinde uyarı grevi yapılacağını duyurdular.
 
– Hollanda´dan üç imam  ve bir dinbilgisi öğretmeni sınır dışı ediliyor. Ulusal güvenlik ve kamu emniyeti için tehlike oluşturdukları sonucuna varılan kişilerin  sınır dışı edileceği  Azınlıklar bakanlığı tarafindan bildirildi. Imamlardan ikisinin oturumunun iptal edildigi bir diğerinin oturumunun ise uzatılmayacağı belirtilirken türk kökenli din bilgisi öğretmenin de oturma izninin bulunmadığı açıklandı.

– Doetinchem şehrinde bir araca bindirilirken kaçan boğa Hollanda bir otoyolun trafige kapanmasına neden oldu. Boganin otoyola çıkması üzerine yol trafiğe çift taraflı olarak kapatıldı. Polisler, yakalama çabaları sonuç vermeyince  boğayı vurmak zorunda kaldıklarını belirttiler.

– Hollanda CDA partisi (Hiristiyan Demokratlar)  Meclis Grup baskanı Verhagen,  radikal islamcilarin kuracakları partilerle seçimlere katılıp,  Hollanda´da iktidara gelerek ülkeye şeriat düzeni getirmeye çalısabilecekleri endişesi içinde olduğunu söyledi (cümleyi böyle karman çorman yapıp uzatan ben değilim söyleyen kişinin kendisidir)

– Elsevier dergisindeki röportajda Verhagen´in yeni kurulacak partilere “hakim onayı” gibi yeni uygulamalarin (zorlukların) getirilmesi gerektigini söyledi.

– Türk kökenli CDA Milletvekili Coskun Coruz, demokrasi için tehlike oluşturabilecek kisi veya grupların dernek kurma ve  fikir özgürlüklerine hakim kararı ile gecici yada kalıcı yasak getirlmesini istedi.
Temel haklar konusunda meclis çoğunluğu, “bu teror ve radikalizmle mücadelede fazla ileri gitmek olur” diyerek isteme karşı çıktı.

– Hollanda Tüketiciler Birliği, Hollanda´da satılan dönerlerin sağlıksız olduğunu açıkladı. Ayrıca, temizlik koşullarına uyulmadığı ve incelenen dönerlerin üçte birinde zararlı bakteriye rastlandığını da  belirtti.

– Rotterdam´da yapılan baskınlarda Türklere ait bir iş yerinde  kaçak döner üretildiği belirlendi. (Dönerin kaçağı nasıl oluyor diyenler için, Avrupa´nin çesitli ülkelerinde, çoğunlukla belli markalara ait , hazır, paket dönerler satılmakta .)

– Hollanda´da tekrar verem paniği yaşandı. Bir kondüktoründe verem oldugu anlaşıldı, tren  yolcularına  bulaşıp bulaşmadığı arastırılmaya başlandı.

– Hollandalı yaşlılar bazı iş ve işçi bulma bürolarını işgal ederek eylem yaptı. Eylem ,57,5 yaş üzeri işsizlerin de iş arama zorunluluğu kapsamına alınmasını protesto amacı ile yapıldı.

– Tilburg Universitesi tarafından düzenlenen bir sempozyumda Hollanda´da yaklasık 45 bin kişinin internet bağımlısı olduğu belirtildi. Onbinlerce kişide bağımlılık düzeyinde internet tutkusunun söz konusu olduğu belirtilen sempozyumda ayrıca  15 bin kişinin de  tedaviye ihtiyaç duydugu belirtildi.

– Meclis çoğunluğu eşcinsellerin evlat edinebilmelerine destek verdi.

– Ülkenin çeşitli  yerlerinde ,  viyaduklerden araçların üzerine habire taş, tugla gibi cisimler atılmaya başlandı, atılan cisimler  kazalara neden oldu. Bir bayan sürücü başına isabet eden tuğla sonucu hayatını kaybetti. Eylem , çesitli şehirlerde neredeyse geleneğe dönüştü.  Son olarak da iki çocuğun viyadukten   otoyola bilgisayar ekranı attığı belirlendi.

– Hollandalı Psikoloji profesoru  Vingerhoest, çok eşliliği savundu. Vingerhoest, bir üniversite dergisinde yayınlanan makalesinde ” Devlet kreşlere verdigi sübvansiyondan büyük bir kısmını ödemek zorunda kalmaz, eşlerden biri çocuklara bakarken diğeri kariyer yapar!..”  diyerek çok eşli evlilige izin verilmesi gerektigi görüşünü savundu.

– Hollanda Sosyal Artastırma ve Soruşturma Dairesi Müdürü, tv kanallarından birine yaptığı açıklamada organize suç örgütlerinin binlerce Afrikalıyı kaçak yollardan soktukları Hollanda´da 2 euro yu aşmayan saat ücreti ile çalıştırdıklarını belirtti ve durumun ” modern kölelik ” olduğunu belirtti.

– Bir araştırma bürosu, çalışanların yüzde 20 sinin iş yoğunluğundan yemeğe çıkamadığını belirtti…

– İlkokul öğrencilerinin yüzde 10 unun  okuma, yazma ve  anlama güçlüğu çektiği belirtildi.

– Hollandalı seçmenlerin yüzde 65 gibi büyük bir oranının , yabancı karşıtı görüsleri  ile tanınan milletvekili G. Wilders’in , tamamı olmasada  bazı cözüm önerilerini doğru bulduğu ve destekledigi belirtildi. 

– Hollanda’nın Den Haag şehrinde görevli bir bayan memurun elini sıkmayan müslüman kökenli şahsın almış oldugu parasal yardım kesildi.

– Yeni yapılan bir öneriye göre camilerde verilen vaazların Hollandaca olması istendi.

– Yeşil Sol Partisinin Rotterdam´da yapılan kongresinde genel başkan yardımcılığına Türk kökenli Nevin Özütok  seçildi. Özütok ayrıca tanıtım  ve kampanyalar sekreteryasının da başına getirildi.

– Ulaştırma Bakanlığı danışmanlarının Trafik sorunun çözümü için büyük kentlere “paralı giriş” sistemi önerecekleri bildirildi.

– Her üç kişiden birinin evinde beslediği hayvanı aile yakınları yada arkadaşları kadar sevdiği belirlendi…

 

1088890cookie-checkHOLLANDA’DAN… Sorun ince çizgilerde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.