Hollandalı karikatürist: Peter de Wit

Uzun süredir Hollanda´nın en çok okunan gazetelerinden De Volkskrant´ta Sigmund adlı psikolog tipini ciziyor. Sigmund´u okurken Hollanda toplumunun her konudaki problemlerini görmeniz mümkün. Konuları; çok kültürlü hayat, sevgi, aşk, iş ilişkileri, kadın erkek ilişkileri, komşuluk ilişkileri ve yaşadığımız sıradan sorunlar…



Peter, aynı zamanda Hollanda´da yayınladığımız iki dilli mizah dergisi Vreemd´inde cizeriydi. Yabancılarla ilgili bir çok problemin farkında ve bu konularda da çizmeyi çok zevkli buldugunu, Vreemd´i çok sevdigini söylüyordu.


Karikatür ve kendi yaşamıyla ilgili yaptığımız bir sohbette çizer olmaktan memnun olup olmadığını, bu kadar çok okunan ve beğenilen bir çizerin duygularının neler olduğunu sordum. “Bir profesyonel olarak calıştığı için çizgiyi birazda iş olarak gördüğünü çocuklarının çizer olmasından dolayı çok mutlu olduklarını ve bunun kendisi icin yeterli oldugunu”söyledi.


Nasıl calıştığını sorduğumda ise pazartesi cuma arası sabah dokuz akşam beşbucuk diye yanıtladı. Önce espri yaptığını sandım. Gayet ciddi olduğunu söyledi. Türkiye´de biz mizah dergilerini bir gece sabahlayıp çıkarıyoruz deyince fikri cok beğendi, çok güzel bir yöötem oldugunu söyledi.


Peter, bizlerle ilişkilerden ve bir Türkle hısım akraba olmasından dolayı (bacanağı bir Türk) Türk kültürünü de tanıyor, Türkiye´ye tatile gidiyor ve ara sıra Türklerle ilgili karikatürler de ciziyor.


De Volkskrant´ da cizdigi Sigmund karakterini albüm olarak hazırlıyor. Altıncı kitabını yayınlandı. Umarım ileride bu albumun Türkcesini hazırlayabiliriz, Türkiye´de de zevkle okunacak bir çizgi karakter Sigmund.



– 1990 YILINDA TÜRKIYE´DEN GELDİM VE HEMEN HOLLANDACA ÖGRENDİM…

– HOLLANDALI BİR BAYANLA EVLİYİM BİLGİSAYAR UZMANI OLARAK ÇALIŞIYORUM,
HOLLANDALI KOMEDYEN PAUL DE LEEUW´A BAYILIYORUM!…

– SADECE BATI MÜZIĞİ DİNLİYORUM!..
– KLASİK Mİ YOKSA POP MU?..

– BLUES!..



– Doktor, insanların bana saygı duymalarını istiyorum anlıyormusun SAYGI !..

– Saygımı ?..ama bunu kendi  cabanla cözmen gerek yani saygıyı hak etmen
gerek…

– kuuuut!…Inngggh!…

– Saygı istiyorum lan ben saygııı!..


Telefon sesi…
– Bi dakka Doktor!..
– Alooo haaa, buyur canim ben Cansel  Waterloooo !…


 

676990cookie-checkHollandalı karikatürist: Peter de Wit

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.