DışiÅŸleri Bakanlığı, Hollanda’nın Türk bakanlara uyguladığı engeller ve barışçıl toplantı hakkını kullanan Türk vatandaÅŸlarına uygulanan kötü muameleden dolayı bu ülkeye iki ayrı nota verdi…
Hollanda Maslahatgüzarı Huisinga’nın üçüncü kez bakanlığı çaÄŸrıldığını açıkladı.
DışiÅŸleri Bakanlığı, Hollanda ile hafta sonunda yaÅŸanan geliÅŸmeler çerçevesinde Hollanda’ya iki nota verildiÄŸini açıkladı. İlk Nota’da Türk vatandaÅŸlarıyla biraraya gelmek üzere Hollanda’yı ziyaret eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Hollanda’daki diplomatik ve konsüler misyonlarımıza ve mensuplarına yönelik muamelenin, 1961 tarihli Diplomatik İliÅŸkiler Hakkında Viyana SözleÅŸmesi ile 1963 tarihli Konsolosluk İliÅŸkileri Hakkında Viyana SözleÅŸmesi’nin açık ihlalini teÅŸkil ettiÄŸi vurgulandı. İkinci Nota’da ise Hollanda güvenlik makamlarının geçtiÄŸimiz haftasonu yaÅŸanan olaylarda barışçıl toplantı hakkını kullanan kiÅŸilere orantısız müdahalede bulunduÄŸu, insanlık dışı ve aÅŸağılayıcı yöntemler kullanarak, Türk toplumu ile vatandaÅŸlarımızı kötü muameleye maruz tuttuÄŸu belirtildi. Bakanlık ayrıca,
DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle; “Hollanda’yla hafta sonunda yaÅŸanan geliÅŸmeler çerçevesinde, Hollanda’nın Ankara BüyükelçiliÄŸi Maslahatgüzarı Daan Feddo Huisinga, 11 Mart 2017 tarihinde saat 15:30’da Bakanlığımıza çaÄŸrılmış; Sayın Bakanımızın Hollanda’ya yapması öngörülen ziyarete iliÅŸkin uçuÅŸ izninin iptal edilmesi; dolayısıyla Hollanda’da vatandaÅŸlarla buluÅŸmasının ve BaÅŸkonsoloslarımızla biraraya gelmesinin engellenmesi kınanarak, halihazırda izinde bulunan Hollanda Büyükelçisinin bir müddet Ankara’ya dönmemesi istenmiÅŸti. Bilahare Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Betül Sayan Kaya’nın maruz kaldığı, diplomatik teamüllere uymayan muamelenin protesto edilmesinin yanı sıra Sayın Bakan’a eÅŸlik eden Lahey BüyükelçiliÄŸi Maslahatgüzarımızla, Deventer ve Rotterdam BaÅŸkonsoloslarımızın maruz bırakıldıkları uygulamaları kınamak amacıyla Sayın Bakanımızın talimatı üzerine Maslahatgüzar Huisinga 12 Mart sabahı saat 05.00’de Bakanlığımıza yeniden çaÄŸrılmıştı.
Üçüncü kez bu sabah (13 Mart) saat 10.00’da yeniden Bakanlığımıza çaÄŸrılmış olan Maslahatgüzar Huisinga’ya MüsteÅŸar Yardımcımız Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay tarafından iki Nota verilmiÅŸtir.”
İLK NOTA
“İlk Nota’da; Türk vatandaÅŸlarıyla biraraya gelmek üzere 11 Mart 2017 tarihinde Hollanda’yı ziyaret eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Betül Sayan Kaya ile Hollanda’daki diplomatik ve konsüler misyonlarımıza ve mensuplarına yönelik muamelenin, 1961 tarihli Diplomatik İliÅŸkiler Hakkında Viyana SözleÅŸmesi ile 1963 tarihli Konsolosluk İliÅŸkileri Hakkında Viyana SözleÅŸmesi’nin açık ihlalini teÅŸkil ettiÄŸi vurgulanmıştır. Tarih boyunca Devlet Ricaline gösterilen diplomatik nezaket ve iplomatik/konsüler misyonlar ile mensuplarının dokunulmazlıkları, diplomasinin en temel ilkelerinden biri olagelmiÅŸtir. BaÅŸta Sayın Bakan olmak üzere sözkonusu kiÅŸilere gereken saygının gösterilmesi, ÅŸahsi özgürlük ve onurlarına yönelik herhangi bir saldırının önlenmesi, Kabul Eden Devletin yükümlülüğüdür. Bu baÄŸlamda, diplomatik nezaket ve uluslararası teamüle uymayan sözkonusu muameleler, güçlü bir ÅŸekilde kınanmış ve bu uygulamalar konusunda Hollanda makamlarından resmi bir yazılı özür beklendiÄŸinin altı çizilmiÅŸtir.
Nota’da ayrıca, tazminat hakkı saklı tutulmak kaydıyla, sözkonusu ihlallerin araÅŸtırılması, ihlalleri gerçekleÅŸtirenler hakkında adli, idari ve cezai yaptırımlar uygulanması ve sonucundan Bakanlığımıza bilgi verilmesi talep edilmiÅŸtir.Bu hususların yanısıra, Hollanda’yı ziyaret eden tüm üst düzey zevat ve resmi görevlilerimiz ile Hollanda’da görev yapan tüm diplomatik ve konsüler misyonlarımızın, misyon çalışanlarının, tüm misyon emlakı, taşınır ve taşınmaz malları ile araçlarının, ilgili uluslararası sözleÅŸmelerden kaynaklanan hakları, dokunulmazlık, ayrıcalık ve bağışıklıklarına bundan böyle saygı gösterileceÄŸinin yazılı olarak teyid edilmesi istenmiÅŸtir.”
İKİNCİ NOTA
“İkinci Nota’da ise Hollanda güvenlik makamlarının geçtiÄŸimiz haftasonu yaÅŸanan olaylarda barışçıl toplantı hakkını kullanan kiÅŸilere orantısız müdahalede bulunduÄŸu, insanlık dışı ve aÅŸağılayıcı yöntemler kullanarak, Türk toplumu ile vatandaÅŸlarımızı kötü muameleye maruz tuttuÄŸu belirtilmiÅŸtir. Bu uygulamaların temel insan haklarının, Avrupa İnsan Hakları SözleÅŸmesi’nden kaynaklanan yükümlüklerin ve ilgili sözleÅŸmelerde tanımlanan uluslararası sorumlulukların ağır ihlalini oluÅŸturduÄŸu vurgulanmıştır. Sözkonusu müdahale neticesinde zarar gören vatandaÅŸlarımızın durumu hakkında bilgi verilmesi talep edilmiÅŸtir. DiÄŸer yandan, yaÅŸanan olaylar sırasında vatandaÅŸlarımızın Rotterdam BaÅŸkonsolosluÄŸumuza eriÅŸiminin engellenmiÅŸ olmasının, ilgili uluslararası anlaÅŸmalara ve diplomatik teamüllere aykırı olduÄŸu vurgulanmıştır. Ayrıca, bahsekonu olayları takip etmekte olan basın mensuplarımızın haber alma ve haber yayma hürriyetlerinin yine orantısız güç kullanılarak engellendiÄŸinin altı çizilmiÅŸtir. Nihai tahlilde, Hollanda makamlarından, vatandaÅŸlarımıza kötü muamelede bulunan, barışçıl toplantı hakkı ile basın özgürlüğünü gözardı eden güvenlik yetkililerinin tespit edilerek, cezai yaptırımlara tabi tutulmaları konusunda gerekli hukuki önlemleri alması talep edilmiÅŸtir.”