Hormonlu Domates Ödülleri açıklandı

Lambdaİstanbul inetrnet sayfasında adayların isimleri ve eşcinsellik konusunda dile getirdikleri yayınlanarak oylamaya sunuldu. 1842 kişinin oylamasıyla tamamlanan anket sonuçları 23 Haziran 2010’da Garaj İstanbul’da törenle açıklandı. Hormonlu Domates Ödülünü almak üzere ödul kazanan kisi ve kurumlardan hicbiri odulunu almak uzere torene katilmadı.
18. LGBT Onur Haftasi kapsaminda 9 kategoride Hormonlu Domates odullerini kazananlar 1842 kisinin oylariyla belirlendi. Eglence, politika ve bir yandan da huznun bir arada yasandigi, Garajistanbul’da gerceklestirilen odul toreniyle sonuclar aciklandi. Odul kazanan kisi ve kurumlardan hicbiri odulunu almak uzere torene katilmadi.
Psikiyatri/Psikoloji alaninda, tum bir yil boyunca cikabildigi tum medya kanallarinda, uydurd ugu “benlige yabanci escinsellik kavrami”ni anlatip; escinselleri, “tedavi” etme iddiasiyla kendi klinigine davet ettigi icin oylarin % 30,3′unu alarak domatesi hak eden Cem Kece’nin odulunu Psikolog Mahmut Sefik Nil sundu.
Yazar/Basin kategorisinde, Taraf Gazetesi yazarlarindan Hilal Kaplan “bir musluman olarak escinsellerin vatandaslik hakki diye talep ettigi ve escinselligin mesruiyet kazanmasina sebep olacak her tur girisime karsiyim” soylemleriyle oylarin % 4 5,3′unu aldi ve odulunu aciklamak uzere sahneye Agos Gazetesi ve Aras Yayinciliktan Rober Koptas davet edildi.
Orgutler dalinda oylarin % 59,3′unu toplayan Mazlumder, Ozgurder, IHH Insani Yardim Vakfi’nin da aralarinda bulundugu 24 sivil toplum kurulusu, Kadindan ve Aileden Sorumlu Devlet Bakani Aliye Kavaf’in “escinse llik hastaliktir” sozlerini desteklemek icin basin aciklamasi yapmislardi. Odulu kazandiklarini Insan Haklari Dernegi’nden Leman Yurtsever acikladi.
Resmi Kurumlar ve Siyasetciler adaylarin en kalabalik oldugu kategoriydi. Emniyet Genel Mudurlugu travesti ve transseksuellere yonelik ayrimci ve siddet iceren yaklasimlari nedeniyle oylarin % 46,5′ini topladi. Odulu Istanbul LGBTT’den Demet Demir ve Ebru Kiranci acikladi.
Medya alaninda, Deniz Harp Okulu’ndaki escinsel ogrencilerle ilgili deniz’de gay tayfa rezaleti seklinde mansetten haber yapmasi ve desifre olan ogrencilerin egitim haklarinin ellerinden alinmasi uzerine aday olan Vakit Gazetesi oylarin % 53,1′ini alarak domatese hak kazandi. Odulu Vakit Gazetesi’nin kazandigini aciklamak uzere sahneye Express Dergisi’nden Merve Erol davet edildi.
Mekanlar kategorisinde, son yillarda Istanbul’un basina bela olan kentsel donusum hamlesinin simge yapilarindan biri olan The Hall, LGBTT merkezli etkinlikler e ticari cikarlari dogrultusunda yer verirken, bu etkinliklerin konu aldigi kitleye ve katilimcilarina karsi gosterdigi ayrimci tavirlari nedeniyle oylarin % 43,9′unu topladi.
TV/Magazin dalindaki adaylardan Esra Erol, yaptigi evlilik programina telefonla baglanan kadin izleyicinin, bir kadinla evlenmek istedigini belirtmes i uzerine telefonunu susturup, yuzune kapattirmis ve “Turkiye bunu kaldiramaz, baska programlara git! Burasi sov yeri degil.” demisti. Oylarin % 44,7’sini alan Esra Erol’un odulunu oyuncu Tulin Ozen acikladi.
Egitim alaninda homofobik ve transfobik ayrimciligi ureten ve surduren adaylar arasindan Milli Egitim Bakanligi % 43, 8′lik bir oranla one cikti. Odulu Egitim-Sen 6 nolu subeden Zeynep Kivilcim acikladi.
Beynelmilel kategorisinde dunyadan adaylar yarisiyordu. Sirbistan devleti ve polisi, nefret soylemine karsi mevcut yasalari uygulamayarak, LGBTT bireylerin en temel insan haklarini, sokaklarda guvenle yurume haklarini gasp ederek 200 1 katliamindan sonra 2. kez yapilmasi planlanan 2009 Belgrad Pride’ini iptal ettigi icin oylarin % 35,8′ini topladi. Odulu oyuncu Ayca Damgaci acikladi.
Yasam Boyu Hormonlu Domates Juri Ozel Odulu‘nu Kadindan ve Aileden Sorumlu Devlet Bakani Aliye Kavaf’a, Lambdaistanbul Aile Grubu uyesi anne ve babalar verdiler.
Onur Haftasi etkinlikleri tum hiziyla devam ediyor. Paneller, film gosterimleri, partilerin yanisira, 27 Haziran Pazar gunu gerceklestirilecek olan Onur Yuruyusu haftanin en heyecanla beklenen etkinliklerinden biri.

749300cookie-checkHormonlu Domates Ödülleri açıklandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.