‘Hıristiyan olduğu için öldürüldü’

Williams Kabil’de öldürülmesi İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinde geniş yer buldu.


The Independent, “Hıristiyan olduğu için öldürüldü” başlıklı haberinde, kara mayınları ve bombalar sonucu sakat kalmış Afgan çocuklara yardım eden Williams’ın, kalabalığın gözleri önünde silahlı iki kişi tarafından öldürüldüğünü belirtiyor.


Gazete, saldırıyı üstlenen Taliban’ın “Williams’ı Afganistan’da Hıristiyanlığı yaymaya çalıştığı için vurduk” dediğini aktardı.


The Independent’e göre, arkadaşları, “Williams’ın görev yaptığı yardım kuruluşu Hıristiyan bir dernek ama o kimseyi Hıristiyan yapmaya çalışmıyordu” diye konuştu.


The Independent’a göre bu saldırı, Afganistan’da yardım örgütlerinin işinin ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Gazetenin değerlendirmesi şöyle:


“Yeniden yapılanmaya destek sağlayan sivil toplum örgütleri, NATO’nun Afganistan stratejisinin önemli bir parçası. Plana göre, askerler bir bölgenin güvenliğini sağlayacak sonra sivil yardım görevlileri, altyapıyı geliştirmeye yönelik yaratıcı projelerle sıradan Afganların hayatlarını kolaylaştıracaktı.


Bu planın başarısı, Afganların, NATO’nun düşmanları olmadığına ikna edilmesine bağlıydı. Ancak NATO şemsiyesi altında çok sayıda ülkenin ayrı ayrı faaliyet göstermesi ve birçok yardım kuruluşunun ülkenin farklı bölgelerine dağılması nedeniyle uygulamada bambaşka bir tablo ortaya çıktı.”


The Independent’a göre, askeri ve sivil çabalar arasındaki kopukluk kargaşaya neden oldu. Gazete şu yorumu yaptı:


“Yeniden inşa süreci maddi kaynak açısından acınacak halde ve başlangıç seviyesinde. Ancak bu, hiç birşey olmamasından iyidir. Eğer isyancılar, sivil toplum örgütlerini ülkeden kaçırtabiliyorsa bu Batı ve Afganlar için bir felakettir. Meydan, her anlamda Taliban’a terk edilmiş olacaktır. Yeniden inşa süreci daha etkin kılınamazsa, Batı’nın yedi yıllık müdahalesi bu ülkeye sadece kargaşa ve yoksulluk getirmiş gibi görünecektir. NATO Afganistan’daki operasyonlarını yeniden değerlendirirken askeri ve sivil çabaların eşgüdümü önceliklerden biri olmalı.”

816540cookie-check‘Hıristiyan olduğu için öldürüldü’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.