Hristofyas: Adada tatbikat yapılmasın

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, AK'de konuştu


Hristofyas, Rumlar ve Türkler arasında bölünmüş başkent Lefkoşa'nın tamamen askerden arındırılması çağrısında da bulundu.


Hristofyas bu ayın başında Kıbrıslı Türk lider Mehmet Ali Talat'la yeni tur barış görüşmelerine başlamıştı.


İki lider adada gelecekte kurulacak federal bir yapı üzerinde prensipte uzlaşmışlardı.


Ancak güvenlik konuları, mülkiyet anlaşmazlıkları ve Türkiye'nin adanın kuzeyindeki askerî varlığının yanı sıra, bir güç paylaşımı anlaşması çözümlenmesi gereken önemli konular arasında yer alıyor.


ASKERDEN ARINDIRMA PLANI


Salı günü Avrupa Konseyine hitaben bir konuşma yapan Hristofyas, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile geçen hafta yaptığı görüşmelerde, Kıbrıs'taki yıllık tatbikatların kaldırılması çağrısında bulunduğunu açıkladı.


Hristofyas "Burada özel olarak kastettiğim, Kıbrıs Milli Muhafızları tarafından yürütülen Nikiforos tatbikatı ve Kıbrıs'taki Türk askeri güçlerince yürütülen Toros tatbikatıdır." dedi.


Cumhurbaşkanı Hristofyas "Buna ek olarak, özellikle Lefkoşa bölgesinde, Venedik surları içindeki eski şehrin tamamen askerden arındırılması için terhis, askersizleştirilmiş bölge oluşturulması ve diğer adımları içeren ve asker sayısının azaltılmasını hedefleyen önlemler üzerinde uzlaşılması ve bunların uygulanmasını teklif ediyorum." dedi.


Dimitris Hristofyas, bu önlemlerin müzakerelerin atmosferini iyi yönde değiştireceğini ve başarı şansını artıracağını söyledi.


Halihazırda adadaki BM tampon bölgesi ya da diğer adıyla "Yeşil Hat" iki toplumu birbirinden ayırıyor.


Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'ta 35.000 askeri bulunuyor.


2004 yılında bir dizi müzakerenin sonucunda varılan bir BM çözüm anlaşması yapılan referandumda Kıbrıslı Rum seçmenlerce reddedilmişti. (BBC)

710830cookie-checkHristofyas: Adada tatbikat yapılmasın

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.