Hristofyas bizim gibi iyimser değil

Dimitris Hristofyas, Türkiye’nin Kıbrıs’ta ”iyiniyet” olarak, kapalı Maraş’ı iade etmesi gerektiğini savundu.

Rum radyosunun haberine göre, BM Genel Kurulu’nda konuşan Hristofyas, Türkiye’yi, ”kamuoyu önündeki açıklamalarında müzakere sürecini desteklediğini söylemesine karşın gerçekte Kıbrıs sorununa konfederal çözüm bulunmasını ileriye götürmekle”, Kıbrıs Türk tarafını ise, ”Türkiye’ye dayanarak, BM’nin Kıbrıs’a ilişkin kararları dışına çıkaracak öneriler ve tezler ortaya koymakla” suçladı.

”Türkiye’nin, BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarında belirlenen siyasal eşitliğe dayalı iki kesimli ve iki toplumlu federal çözümle bağdaşması gerektiğini” ifade eden Hristofyas, ”Türkiye’nin yapabileceği iyiniyet göstergesinin, kapalı Maraş’ın BM idaresine verilmesini ve ‘yasal’ sahiplerine iadesini öngören 550 sayılı BM kararının uygulanması olduğunu” savundu.
Türkiye’nin, Kıbrıs Rum yönetimiyle ilişkilerini ”normalleştirmesi” gerektiğini de savunan Hristofyas, Türk askerininin Kıbrıs’taki varlığını ”işgal” olarak niteledi ve ”BM Güvenlik Konseyi üyesi bir ülkenin 35 yıl ‘işgal’ ordusunu BM ve AB üyesi bir başka ülkede barındırması çelişkidir” dedi.

”Doğrudan müzakerelerde ilerleme sağlandığını, ancak bunun, Kıbrıs sorununun nihai çözümüne yakın olunduğu biçiminde iyimserlik yaratmadığını” ileri süren Hristofyas, ”Türk tarafının, 2. turda çözüme ulaştıracak revize edilmiş tezler ortaya koyacağına inanmak istediklerini” kaydetti.

1219660cookie-checkHristofyas bizim gibi iyimser değil

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.