Hristofyas istifa etti

Kıbrıs Rum kesiminde Zigi’deki Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) Evangelos Florakis deniz üssünde 11 Temmuz’da meydana gelen patlama ve üssün yakınında bulunan Vasiliko elektrik santralinin patlamanın etkisiyle yanarak devre dışı kalmasının ardından başlayan siyasi tartışmalar krize dönüştü ve hükümet bugün istifa kararı aldı.

Hükümet sözcüsü Stefanos Stefanu, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın kabine toplantısında istifaları talep ettiğini, bunun üzerine hükümetin istifasını sunduğunu söyledi.

Stefanu, 11 üyeli kabinenin yeni kabine oluşturulana kadar görevde kalacağını ifade etti.

Kıbrıs Rum kesiminde Zigi’deki Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) Evangelos Florakis deniz üssünde 11 Temmuz’da meydana gelen patlama ve üssün yakınında bulunan Vasiliko elektrik santralinin patlamanın etkisiyle yanarak devre dışı kalmasının ardından başlayan siyasi tartışmalar krize dönüşmüştü.

Hristofyas’a istifa çağrıları yapılırken, koalisyon hükümetinin küçük ortağı Demokratik Parti (DİKO) Başkanı Marios Karoyan, hükümette yer alan bakanlarından istifa etmelerini istemişti.

Hükümet sözcüsü Stefanu, dün yaptığı açıklamada, Hristofyas’ın, patlamanın ardından istifa eden savunma ve dışişleri bakanlarından sonra 11 üyeli kabinede kalan bakanlardan da bakanlar kurulu toplantısında istifalarını sunmalarını isteyeceğini söylemişti.

İMZA KAMPANYASI VE SİYAH BAYRAK

Öte yandan, patlamadan sonra Hristofyas’ın istifası istemiyle başlatılan imza kampanyası çerçevesinde 6500 imza toplandığı açıklandı.

Rum basınına göre, internette de yürütülen kampanya çerçevesinde patlamayı protesto için güney Lefkoşa’da düzenlenen eylemde, Hristofyas hükümeti istifa edene kadar evlerin balkonlarına asılması için 500 adet siyah bayrak dağıtıldı.

Kıbrıs Rum yönetimi Şubat 2009’da Monchegorsk isimli Rum bandıralı Rus gemisini İran’dan Suriye’ye cephane götürdüğü sırada alıkoyarak, patlayıcı ve mühimmatı RMMO deniz üssüne boşaltmıştı. Üsteki mühimmat 11 Temmuz’da patlamış, 1’i hastanede 13 kişi ölmüş, 60’dan fazla kişi yaralanmıştı. Patlamayla bölgedeki ana elektrik sağlayıcısı Vasiliko santrali de devre dışı kalmış, zaten zorda olan Rum ekonomisi büyük darbe almıştı. Rum yönetimi, ortaya çıkan elektrik açığını kapatmak için KKTC’den elektrik almaya başladı.

1301480cookie-checkHristofyas istifa etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.