'Hristofyas müzakereleri zorlaştırıyor'

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm umudu belirdiğinde, Rum lideri Dimitris Hristofyas'tan, taleplerini basına değil kendisine söylemesini istediğini, ama dinletemediğini belirterek, "bunun müzakereleri zorlaştıracağı" uyarısında bulundu. 


Talat, bir düşünce kuruluşu olan Avrupa Politika Merkezinde yaptığı konuşmada, Hristofyas'ın tavrını eleştirdi. 


KKTC basınında çıkan bazı asılsız haberlerin Rum basınınca kullanılarak "ortamın hareketlendirildiğini" ve bunun ardından Rum yönetiminden yapılan açıklamalara cevap vermek zorunda kaldıklarını anlatan Talat, "Biliyorsunuz Hristofyas daha yeni. Her geçen gün deneyim kazanıyor. Eğer müzakereleri medyayla birlikte yapacaksak, bu hem durumu zorlaştırır, hem de iki toplumun ilişkilerine zarar verir" diye konuştu. 


Müzakere konularında her iki tarafın farklı görüşlere sahip olsa da iyi niyet ve kararlılıkla sonuç almayı umduğunu söyleyen Talat, kendisinin müzakereler için "2008 yılı sonu olacak" şekilde hedef tarih konulmasından yana olduğunu, fakat bu düşüncesinin Rum tarafınca reddedildiğini hatırlattı. 


Talat, "Çözüm fazla zaman almamalı. Bu sorun zaten çok uzadı. Zaman çözümün lehine işlemiyor" dedi. 


KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, çözüm müzakereleriyle ilgili Brüksel'den beklentilerini ise, "AB'nin kendini çözümün sonuçlarına uyarlamaya hazır olması, nihai anlaşmanın birincil hukuk olarak AB tarafından güvence altına alınması, AB'ye uygun dahil olmaları için teknik yardım verilmesi, Rum tarafının çözüm yolunda teşvik edilmesi" olarak sıraladı. 

710470cookie-check'Hristofyas müzakereleri zorlaştırıyor'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.