Hristofyas: Yıl sonuna kadar çözüm zor

Hristofyas, “doğrudan müzakerelerin başlangıcında, Sayın Talat tarafından ortaya konulan tezleri değerlendirdiğimde, Kıbrıslı Türk liderin iddia ettiği gibi Kıbrıs sorununun çözümünün yılsonuna kadar mümkün olduğuna inanmıyorum” dedi.


Rum radyosu RIK’in haberine göre, Hristofyas, İsveç’i ziyareti çerçevesinde Stockholm’de İsveçli gazetecilere yaptığı açıklamada, “Sayın Talat Kıbrıs sorununun, anlaştığımız temel çözüm ilkelerini izleseydi yıl sonuna kadar çözüm olması mümkün olurdu” şeklinde konuştu.


Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın açıklamalarından “üzüntü duyduğunu” belirten Hristofyas, “Sorunun en kısa zamanda çözülmesini istiyorsak, daha az konuşup daha çok iş yapmaya, daha mantıklı ve daha akıllı olmaya dikkat etmemiz gerekir. Maalesef Kıbrıslı Türk lider, bunu yapmıyor. Olguları değerlendirdiğimde, bu yılın sonundan önce çözümün mümkün olduğunu zannetmiyorum” ifadelerini kullandı.


İsveçli gazetecilere Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin vizyonunu anlatan ve bu vizyonu Cumhurbaşkanı Talat’ın da paylaştığını söyleyen Rum Yönetimi Başkanı, “Kıbrıs sorununun çözümüyle bu vizyonun gerçekleştirilebilmesi için Kıbrıslı Türk liderin aynı şekilde yanıt vermesini diliyorum” dedi.


Hristofyas, Kıbrıs sorununun çok kritik ve zor yönlerinden birinin de mülkiyet olduğunu söyledi ve insanların, çözümle birlikte, mülklerine erişebilmeleri gerektiği, kuzeydeki mülkünü nasıl yöneteceğine karar verebilmeleri, bu malını kullanacak mı, takas mı edecek yoksa tazminat mı alacağını bilmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu. 


Müzakereler sırasında Cumhurbaşkanı Talat’la birlikte, zorluklarla karşılaşacaklarını dile getiren Hristofyas, “sıradan insanların kabul edeceği, ortak kabul edilebilir bir çözüme ulaşabilmek için mantığın, aklın, iyi niyetin ve vatanseverliğin hâkim olmasını” diledi ve şunları söyledi:


“Bu, soruna yaşayabilir ve sürekli bir çözümün başarılmasının garantisidir. Aksi takdirde, 2004’te olduğu gibi çözümü; dışarıda hazırlanmış planla dayatmaya çalışırsak yeniden başarısızlığa uğrayacağız ve bu sefer gerçekten yıkım olacak.”

710330cookie-checkHristofyas: Yıl sonuna kadar çözüm zor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.