‘Hristofyas çözüm istediği izlenimini verdi’

Cumhurbaşkanı Talat, bu akşam TRT 2’de yayınlanan “Büyüteç” programında yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas’la 21 Mart’ta yaptığı görüşmede, Kıbrıs müzakerelerinin hazırlık sürecini zamana bağladıklarını ve çözümünün nasıl ilerleyeceğini kararlaştırdıklarını ifade ederek, “bunun, başlı başına sorunun çözümü konusunda müzakereleri doğru zemine oturtmak olduğunu” kaydetti.


Görüşmede Hristofyas’ın çözüm istediği izlenimi verdiğini kaydeden Talat, Rum liderin, adanın kalıcı bölünmesini istemediğini bu nedenle yeni bir yapılanmaya gitmek isteyeceğini belirtti.


Talat, Rum tarafında bir politika değişikliği olup olmadığı sorusuna, anlaşacaklarının daha belli olmadığını belirterek, bir değişiklik olduğunu ama bunun bir politika değişikliği olmadığını kaydetti. Talat, Hristofyas’ın 21 Mart görüşmesinde kendisine, “Bana inan, bana güven, ben müzakere etmek istiyorum” dediğini aktardı.


“Siyasal eşitliğimizin mutlaka garanti altına alınması gerekir” diyen Talat, eşitlik, güvenlik, Türkiye’nin garantisinin kendileri için önemli olduğunu dile getirdi.


Bir soru üzerine, Hristofyas’ı “makamında çok büyük bir memnuniyetle ağırlayacağını” kaydeden Talat, görüşmek için Güney Kıbrıs’a gidebileceğini, Hristofyas’ın da Türk tarafına gelmesini isteyerek, “Ben de giderim, o da gelsin” dedi.


Cumhurbaşkanı Talat, Lokmacı kapısının ay sonunda açılıp açılmayacağıyla ilgili bir soruya karşılık da, ay sonuna hazırlıkların yetişmeyebileceğini belirterek, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Möller’in, kapının açılması için 2 Nisan’ı öngördüğünü bildirdi.


BM Genel Sekreteri’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Lynn Pascoe’nun da o tarihlerde adada olacağına işaret eden Talat, açılışın o günlerde olacağını, Olli Rehn’in de beklendiğini söyledi.


Kapı açmanın sembolik olduğunu, esas hedeflerinin Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümü olduğunu, belirten Talat, “O zaman ne kapı kalır, ne pencere” ifadesini kullandı.


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Kıbrıs konusunda inisiyatif almak için “şimdilik çok çekingen” olduğunu kaydeden Talat, Genel Sekreter’in, “Siz eğer hazırsanız ben gelirim. Ama bunu yapmayacaksanız beni uğraştırmayın” dediğini anlattı.


Talat, görüşmelerde en çok zorlanacakları konulardan birinin mülkiyet meselesi olduğunu da kaydetti.

707240cookie-check‘Hristofyas çözüm istediği izlenimini verdi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.