Hristofyas’a halk desteği düştü

“NOVERNA Consulting and Research”ün Politis gazetesi adına 13-17 Eylül tarihleri arasında, telefon aracılığıyla yaptığı ankete, 18 yaş ve üzeri 500 kişi katıldı.

Bu eğilime siyasi anlamda bakıldığında, ana muhalefet partisi DİSİ’nin, Hristofyas’ın gelişmeleri ele alış yönteminden uzaklaşmasının bir sonucu olarak yorumlanabileceğini belirten Politis, Hristofyas’ın icraatlarını onaylamayan DİSİ seçmenlerinin oranının, ilk kez onaylayanları geçtiğini dile getirdi. Buna göre, DİSİ seçmenlerinin yüzde 38’i Hristofyas’ın Kıbrıs sorunundaki icraatlarını onaylarken, yüzde 48’i ise onaylamıyor.

Diğer partilere bakıldığında ise, AKEL seçmenlerinin yüzde 85’inin; DİKO seçmenlerinin de yüzde 36’sının Hristofyas’ın icraatlarını onayladığı ifade ediliyor.

Anketi Hristofyas’ın iç yönetimle ilgili icraatlarına verilen desteğin de azaldığını ortaya koydu.
Gazete, anketin, Hristofyas’ın ülkenin iç yönetimindeki icraatlarına Rum halkı tarafından 2008 yılının Ekim ayında verilen yüzde 68 oranındaki desteğin de, bu yıl yüzde 44’e indiğini kaydetti.

OLASI ÇÖZÜM EKONOMİYİ NASIL ETKİLEYECEK?

Geçen yılın Ekim ayında “Kıbrıs sorununun olası çözümünün Rum ekonomisini nasıl etkileyeceği” konusunda, halkın yüzde 57’sinin, olası bir çözümün ekonomiyi daha iyiye götüreceğini düşündüğünü yazan gazete, bu oranın şimdi ise yüzde 37’ye düştüğünü belirtti. Ankete göre yüzde 35’i ise daha kötüye götüreceğini, yüzde 28’inin ise ekonomiyi etkilemeyeceğini düşündüğünü, ya da şu anda herhangi bir fikir belirtmek istemediklerini söyledi.

BİR ÇÖZÜM PLANI KARŞISINDA DİSİ NASIL TAVIR ALMALI?

“Bugünkü koşullar zemininde; Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin ortaya bir çözüm planı çıkması halinde DİSİ nasıl bir tavır takınmalı?” sorusuna karşılık ise DİSİ seçmenlerinin yüzde 47’si, DİKO seçmenlerinin ise yüzde 58’i, “partinin, seçmenlerini vicdanlarına göre karar vermeye bırakması” yönünde

tavır takındıklarını kaydeden gazete, genel rakamlara göre Rumların yüzde 32’sinin “DİSİ’nin; Hristofyas’ın çabalarını desteklemesini” talep ettiğini, yüzde 47’sinin partinin “seçmenlerini vicdanlarına göre karar vermeye bırakması gerektiği”, yüzde 6’sının da “DİSİ’lilerin DİKO ve EDEK’le birlikte hareket ederek planı reddetmesi gerektiği” düşüncesini ortaya koyduklarını bildirdi.

1193640cookie-checkHristofyas’a halk desteği düştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.