Hristofyas’ın koltuğuna isim belirleniyor

Fileleftheros gazetesi, “Son Randevu…Orta Alan Partiler Çarşamba Günü Belirleyici Bir Netlik İstiyorlar… Hayat Öpücüğü ya da Selamlaşma” başlıklarıyla manşetten verdiği haberinde, DİKO, EDEK, EVROKO ile Çevreciler ve Ekologlar Hareketinden oluşan dört partinin üzerinde uzlaşmaya vardıkları tek noktanın; liderlerin bu Çarşamba günü yapacağı toplantıda, başkanlık seçimlerinde işbirliği yapmayı başarıp başaramayacakları konusunda kesin bir netliğin ortaya çıkmasının gerektiği yönünde olduğunu yazdı.

Dörtlünün, gerek işbirliği, gerekse adayla ilgili net açıklamalar yapması gerektiği konusunda da görüş birliklerine sahip olduğunu kaydeden gazete, önceki günlerdeki gelişmelerin, dörtlünün ilişkilerinin uç noktaya ulaştığını gösterdiği yönünde olduğu yorumunda bulundu.

Gazete, tüm bu gelişmeler temelinde, dört partinin bir sonraki günün senaryoları üzerine çalışmaya başlamasının bir tesadüf olmadığını; ilk arayışın, olası bir başarısızlık durumunda nasıl açıklama yapılacağı ve bunun ardından nasıl ilerleneceği olduğunu belirtti.

Başarısızlık durumunda dört partinin hangi yönde hareket edeceğinin hala bir soru işaret olduğunu yazan gazete, bu konuda bulanıklık olsa da bazı niyetlerin ortaya çıktığını kaydetti.

Habere göre dikkatler, dörtlü arasındaki en büyük parti olan DİKO’nun Başkanı Marios Karoyan’a ve nasıl hareket edeceğine yöneliyor. Karoyan’ın, partilerin işbirliği çabasına inanmamak ve AKEL ile işbirliği yapma yönünde köprüler aramakla eleştirildiğini yazan gazete, AKEL’le ilgili çabanın meyve vermemesi durumunda, başkanlık seçimleri için adaylığını açıklayan DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ile ilk pazardan (seçimlerin birinci turundan) işbirliği yapılması olasılığının da ihtimal dahilinde tutulduğunu belirtti.

Gazete ancak, diğer taraftan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun DİKO’ya, aralarında işbirliği yapmanın zor olduğu yönünde net masajlar göndermiş bulunduğuna işaret ederek, AKEL Milletvekili Skevi Kukuma’nın da gazeteye verdiği röportajda, AKEL’in, ilerici güçlerle işbirliği yapma arzusunu dile getirdiğini aktardı.

EDEK’in, B planının çok önceden, partiler arasındaki zorluk ortaya çıktığında, oluştuğunu belirten gazete, bu planına göre EDEK’in, olası aday olarak parti başkanı Yannakis Omiru ile başkanlık seçimlerine tek başına gitmesinden bahsetti. Habere göre EDEK; EVROKO, Çevreciler ve DİKO’dan bir grubun olumlu yaklaşım içerisinde olduğu Lilikas’ın adaylığını da bir kenarda tutuluyor.

EVROKO’nun, işbirliğinde başarısızlık olması durumunda ilk tercihinin Lilikas’ın adaylığını desteklemek olacağının görüldüğünden; öte yandan parti başkanı Dimitris Silluris’in adaylığı yönünde de bazı görüşlerin olduğundan da bahseden gazete, Çevrecilerin ise başarısızlık durumunda ortamın netleşmesini bekleyip buna göre kimi destekleyeceğine karar vereceğini belirtti.

Simerini gazetesi ise, “Başkanlık Seçimleri Öncesinde Kararlar Zamanı” başlığıyla manşetten verdiği haberinde, başkanlık seçimleri öncesindeki sahnenin oluşması açısından belirleyici bir haftanın içerisinde bulunulduğunu kaydetti.

Bakışların başkanlık seçimlerinde işbirliği yapmak üzere bir araya gelen dört partinin önümüzdeki günkü toplantısı üzerine çevrildiğini, bu toplantıda işbirliği çabasının başarısızlığa uğrayıp uğramadığının netleşeceğini yazan gazete, partilerin başkanlık seçimlerinde destekleyecekleri adayı belirlemek istediklerini, ancak bugüne kadarki gelişmelerin, bunun olmasının zor olduğunu gösterdiğini belirtti.

Alithia gazetesi dört parti arasındaki işbirliği çabası ve başkanlık seçimleriyle ilgili diğer haberleri “Herkes Kendi Yolunu Alıyor” başlığıyla aktardı.

1540170cookie-checkHristofyas’ın koltuğuna isim belirleniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.