Hürriyet için açık suç duyurusu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçen Aralık’ta  “Bakanlık olarak 2008 yılını işsizlik ve kayıt dışıyla mücadele yılı ilan ediyoruz” demişti*.

Kayıt dışılığa karşı 2008 yılında yaygın denetimler gerçekleştirileceğini, çalışanların ücretlerinin bankalar aracılığıyla ödenmesinin sağlanacağını ve ihbar hattı oluşturulacağını söyleyen Sayın Çelik’e açık bir suç duyurusunda bulunuyorum. 

Rekabet Kurumu (RK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) da gönderdiğim aşağıdaki dilekçeler de umarım dikkate alınır…

Eh sağır sultan duydu ama bizim yetkililer hâlâ duymazsa işimiz Türkiye’nin  imza attığı uluslararası kurumlara kalacak…

***

ÇALIŞMA VE GÜVENLİK BAKANLIĞI’NA
REKABET KURUMU BAŞKANLIĞI’NA,
İMKB BAŞKANLIĞI’NA,

Konu: Suç duyurusu

Hürriyet Gazetesi’nde çalışanlara yönelik uygulamalarla işveren haksız rekabet gücü kazanmakta, çalışanlar sömürülmektedir.

Aşağıdaki 4 temel noktanın araştırılarak tarafıma bilgi verilmesi ve doğruluğunun saptanması durumunda İMKB’de işlem gören Hürriyet Gazetesi için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim…

1. Temel bir insan hakkı olan sendikalaşmaya izin verilmemekte… (Gazetenin sendikasızlaştırması uzun bir kampanya dönemi sonrasında yapılmıştır ve sendikal faaliyetler  ‘yazılı olmasa da’ yasaktır.)

2. Gazetecilerin çalıştırılması gereken 5953 sayılı yasa kısmen uygulanmakta. (Yasanın kısmi uygulanmasının nedeni de gazetelerin resmi ilan alabilmeleri için bu kanuna bağlı belirli sayıda gazeteci çalıştırması gerekmektedir. Bu konuda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç’in 6 Haziran 2006’da Açık Gazete’ye söyledikleri şu linktedir: https://acikgazete.com/?newsid=16027&category=172)

3. Çoğu gazetecinin ücretlerinin önemli bir bölümü yasadışı olarak “telif” olarak ödenmektedir. Böylece sosyal haklar gaspedilmekte ve kamu da ciddi bir gelir kaybına uğratılmaktadır. (Bu konuda tarafımdan işveren aleyhine açılmış dava TC Bakırköy 3’ncü İş Mahkemesi’nde 5 Şubat 2009’da saat 11.55’de devam edecektir. Mahkemenin tarafınızdan da izlenerek rapor edilmesi arz olunur.)

4. İlk işe başlayanlar yasal sürelerinde sigorta yapılmamaktadır. (TC Bakırköy 3’ncü İş Mahkemesi’ndeki aynı davada bu konu da ele alınmaktadır)

Faruk Eskioğlu
Gazeteci (1998-2000 arası Hürriyet çalışanı)

__________________

* http://www.calisma.gov.tr/article.php?article_id=2

1082870cookie-checkHürriyet için açık suç duyurusu
Önceki haberİngiltere’de enflasyon son 16 yılın zirvesinde
Sonraki haberTürkiye ekonomisine ‘korkutucu’ yorum
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.