Hırvat general Lahey’de yargılanıyor

Gotovina (52) ve 2 general İvan Cermak (58) ve Mladen Markac (52) savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyor.

1995’te Hırvat güvenlik güçlerinin işgal altındaki bölgeleri Sırp milislerinden geri aldığı “Fırtına Operasyonu” sırasında Gotovina’nın komutasındaki askerlerin en az 150 Sırbı öldürdüğü ve binlerce Sırbı bölgeden sürdüğü iddia ediliyor.

Savcı Alan Tieger, duruşmanın başındaki açıklamasında, “Bu davanın, 1995 yılının ağustos ayında, Sırpların Hırvatların elindeki Krayina bölgesinden sürülmesi nedeniyle açıldığını” söyledi.

Tieger, ilk duruşmada, Ante Gotovina’nın “Fırtına Operasyonu”nu planladığını ve operasyonun uygulanma emrini verdiğini, operasyonun amacının Sırpları Hırvatistan’dan atmak olduğunu söyledi.

Savcı Tieger, “sanıkların emrindeki birliklerin kent ve kasabaları bombalamasının ardından Krayina bölgesinin berbat ve yaşanılmaz hale geldiğini, binlerce kişinin bölgeyi terk ettiğini, bölgede kalanların hayatının kabusa döndüğünü” ifade etti.

Alan Tieger, “Evler ve köyler yağmalandı. Geniş çaplı bir yıkım oldu, çok sayıda kişi öldürüldü” dedi. Savcı Tieger, “Sırpların bölgedeki son direnişlerinden birinin kırıldığı bu operasyon sırasında, 150-200 bin Sırbın Sırbistan ve Bosna’ya kaçtığını ve 150’den fazla sivilin öldürüldüğünü” ileri sürdü.

Sanıklar, ilk duruşmada suçsuz olduklarını söyledi. Sanıkların avukatları, “Gotovina’nın suçlu olmadığını, aksine Bosna ile Hırvatistan arasındaki savaşa son verdiğini ve yargılanmak yerine övülmeyi hak ettiğini” ifade etti.
Gotovina, 2005 yılında İspanya’nın Kanarya Adaları’nda yakalanmıştı.

1168440cookie-checkHırvat general Lahey’de yargılanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.