‘Hırvatistan yine de Türkiye’nin önünde’

FT, “AB savaş suçluları konusunda çifte standart uygulayamaz” balığı ile eski Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay’ın Lahey’deki Savaş Suçları Mahkemesi’ne teslim olmasının ardından, Hırvatistan’ın, savaş suçu zanlısı olarak aranan General Ante Gotovina’yı Lahey’e teslim etmemesinin sorun olduğunu belirtti.


Aralık ayında Türkiye’ye üyelik müzakereleri için tarihi veren AB siyasî dengeleri sağlamak amacıyla Hırvatistan’la görüşmelere de 17 Mart’ta başlayacağını açıkladı. Ancak Hırvatistan’ın Lahey’le tam işbirliği yapması şartı getirilmişti. AB bugün açıkladığı kararda Hırvatistan ile görüşmeleri erteledi.


FT, 1990’ların savaş suçlularını takip etmenin AB’nin 21’inci yüzyılda ‘adaletin yerini bulması’ politikasının uzantısı olyduğunu belirterek Hırvaitstan’ı Türkiye ile şöyle karşılaştırdı:


“Eski Kosova Başbakanı Ramuş Haradinay’ın teslim olması ardından Hırvatistan’ın Gotovina konusunu hasır altı etmesine izin vermek çifte standart olacaktır. Bu, Hırvatistan’ın üyeliğini Türkiye’yle ilişkilendirmek isteyen, örneğin Hırvatistan yanlısı ve Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkan Avusturya gibi ülkeler için kolay seçenek olurdu. Katolik Hırvatistan’ın üyeliği Müslüman Türkiye’nin üyeliğine tercih edilirdi. Ama bu önemli değil. Hırvatistan müzakerelere daha sonra başlasa bile, Türkiye’den çok daha önce Birliğe üye olacak. Tek engel Gotovina. Zagreb yönetimi şimdi ya Gotovina’yı teslim edecek ya da Brüksel ve Lahey’e Ante Gotovina’ya gücünün yetmediğini itiraf edecek.”


AB’DEN YAPILAN AÇIKLAMA 
AB, savaş suçlularını tutuklamadığı ve iade etmediği gerekçesiyle Hırvatistan ile üyelik müzakerelerine başlamayı ertelediğini açıkladı.


AB dönem başkanı Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’un Brüksel’de 25 AB üyesi ülkenin dışişleri bakanlarıyla yaptığı toplantının ardından AB’li bir diplomat, ”Dönem başkanlığı, yarın Hırvatistan ile müzakerelere başlamak için gerekli çoğunluğun olmadığı sonucuna vardı” dedi.


Diplomatlar, üye ülkelerin çoğunluğunun, Hırvatistan ile müzakerelere, eski general Ante Gotovina’nın eski Yugoslavya için oluşturulan BM savaş suçları mahkemesine teslim edilinceye kadar karşı çıktığını belirttiler. Bakanlar, günün ilerleyen saatlerinde müzakerelerin başlaması için yeni bir tarih belirleyecek ya da tarihi açık bırakıp bırakmamaya karar verecek.


Bakanlar, bu kararın, AB beklentisi olan Balkanlar ve Türkiye’ye insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında güçlü bir mesaj vermesi gerektiğini belirtti. 


AÇIK GAZETE: AKP hükümeti ‘biz ödevimizi’ yaptık sıra AB’de derken çok rahat olmamalı. Uyum yasalarının içerilmediği, halka yansıtılmadığı, hala rüşvet, yolsuzluk ve insan hakları ihlallerinin sürdüğü açık bir gerçek. Ne yazık ki Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘bizi dış dünyaya şikayet eden ispiyoncu’ mantığını sürdürdüğü süreçte AB’nin Hırvatistan’a yaklaşımını Türkiye’ye de uygulaması sürpriz olmayacak…


İMAJ: Başbakan Tayyip Erdoğan ve Hırvatistan Başbakanı Hırvatistan Başbakanı Ivo Sanader

1019670cookie-check‘Hırvatistan yine de Türkiye’nin önünde’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.