HSBC’ye büyük suçlama

Raporda HSBC, ABD’yi uyuşturucu kartelleri ve terör örgütleri karşısında kabul edilemeyecek risklerle karşı karşıya bırakmakla suçlanıyor.

Raporda, bankanın ABD kolunun kendisini para aklama operasyonlarından koruyamadığı hükmü veriliyor.

Soruşturmayı yürütenler, bankayı havale işlemlerini gereğince takip etmemekle, detaylı inceleme (due diligence) yapmamakla ve personelinin yetersiz kalmasıyla eleştiriyor.

Raporda, ABD’ye bankanın Meksika kolundan giren yüklü miktardaki paranın en azından bir bölümünün uyuşturucu ticaretinden sağlandığı tahminine yer veriliyor.

Bankaya Meksika’dan iki yılda yedi milyar doları aşkın nakit girişi oldu.

Ayrıca, Suriye, Cayman Adaları, İran ve Suudi Arabistan’dan da şüpheli havaleler yapıldığı belirlendi.

Yöneticiler Senato önüne çıkıyorÜst düzey HSBC yöneticilerinin bugün komisyon önüne çıktıklarında, bu faaliyetler dolayısıyla özür dilemesi bekleniyor.

HSBC, yanlış giden uygulamaların hesabını vermeye hazır olduğunu kaydediyor.

Avrupa’nın en büyük bankası olan HSBC hakkındaki rapor, İngiliz bankacılık sektörünün de usülsüzlük ve gevşek standartlar nedeniyle mercek altında olduğu bir dönemde açıklandı.

Bankalararası işlemlerde gösterge durumundaki Libor oranlarında manipülasyon yapıldığının ortaya çıkması, bazı kesimlere göre bankacılık sisteminin köklü bir reforma ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

Rapor, Senato’nun mali usülsüzlükleri inceleyen soruşturmalardan sorumlu daimi altkomisyonu için hazırlandı.

Raporda bankacılık sisteminin düzenleyici kuruluşu olan Para Denetim Dairesi’nin de (Office of the Comptroller of the Currency) HSBC’nin faaliyetlerini gereğince denetleyemediği sonucuna varılıyor.

Bir yıl süren soruşturma kapsamında 1,4 milyon adet belge incelendi, HSBC ve denetleyici kurumdan 75 yetkili ile görüşüldü.

Bugünkü komisyon oturumunda ise HSBC’nin hukuk işlerinden sorumlu müdürü Stuart Levey’nin ifade vermesi bekleniyor. Ocak’ta bankada çalışmaya başlayan Levey daha önce ABD Hazine Bakanlığı’nda terör ve finansmanından sorumluydu.

Oturum öncesi bir mesajı yayınlanan HSBC genel müdürü Stuart Gulliver ise ‘yanlış giden işlerin düzeltilmesinde sorumluluk üstlenmemiz yerinde olur” dedi.

Gulliver, “sorulara yanıt verirken, mevzuata uyum ve risk yönetimini güçlendirmek için zaten attığımız adımları da açıklayacağız” dedi.

Komisyon başkanı Senatör Carl Levin, ise karaborsalardan gelen paranın ABD bankacılık sistemine girebilmesine olanak veren ‘kirli bir sistem’ olduğunu söyledi.

2010 yılında Wachovia bankası da ABD Adalet Bakanlığı’nın Meksika’daki işlemleriyle ilgili bir soruşturması sonunda 160 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmişti.

Geçen ay da ING, Küba ve İran’ı hedef alan ABD yatırımlarının delindiği gerekçesiyle 619 milyon dolarlık bir sulh çözümüne varmıştı. (BBC)

844240cookie-checkHSBC’ye büyük suçlama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.