Hukuku dolanarak yapılan HES yargıdan döndü!

Geçtiğimiz yıl mahkemece alınan yürütmeyi durdurma kararına karşın yeni bir ÇED raporu hazırlayarak çalışmalarını sürdüren projeyle ilgili yapılan suç duyurusunun ardından yetkililer, “mahkeme kararının eski projeye ilişkin olduğu” gerekçesiyle çalışmaların sürmesinde bir sakınca olmadığını belirtmişlerdi.

PROJEYİ DEĞİŞTİRİP HES İNŞAATINA DEVAM ETTİLER

Dedegöl Enerji tarafından Alakır Vadisi’nde projelendirilen Kürce HES’e karşı Alakır Nehri Kardeşliği Platformu Mart 2010’da dava açmış, 2011 Ekim’inde ise mahkeme projenin ÇED Olumlu kararının yürütmesini durdurmuştu. Ancak mahkeme kararının uygulanmaması üzerine yapılan suç duyurusunun ardından ilgili firmanın yeni bir ÇED raporu hazırlayarak çalışmalarını sürdürdüğü ortaya çıkmıştı. İlgili firma, projede yaptığı küçük değişikliklerle yeniden ÇED başvurusunda bulunmuş ve bu başvuru yetkililerce kabul edilmişti. Hakkında mahkeme kararı bulunan projenin çalışmalarını sürdürdüğü yönündeki şikayet başvurusu üzerine yanıt veren yetkililerin, mahkeme kararının eski projeye ilişkin olduğu, yeni projeye yönelik herhangi bir mahkeme kararının bulunmadığı yönündeki görüşleri tartışmalara neden olmuştu. Bunun üzerine Alakır Nehri Kardeşliği gönüllülerince Mayıs 2012’de yeniden açılan davayı gören Antalya İdare Mahkemesi, Kürce HES’le ilgili bir kez daha yürütmeyi durdurma kararı verdi.

MAHKEME: ‘ÖNCEKİ KARARDAKİ HUKUKSUZLUKLAR DEVAM EDİYOR’

Oybirliği ile alınan mahkeme kararında, projeyle ilgili daha önceki yürütmeyi durdurma kararındaki hukuka aykırılıkların aynen devam ettiği vurgulanarak, “bu hususlara dair bir değişiklik getirilmediği görüldüğünden dava konusu işlemde bu yönüyle hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Diğer taraftan dava konusu işlemin ilişkin olduğu projenin bu haliyle yürütülmesi önemli çevresel etkilere neden olabileceğinden telafisi güç veya imkansız zararların varlığının kabulu gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

BU KEZ KARARIN UYGULANMASI İÇİN DE MÜCADELE EDECEKLER

Mahkeme kararının uygulanması konusunda bu kez işi şansa bırakmayan Alakır Nehri Kardeşliği üyeleri, kararın kendilerine tebliğ edilmesinin ardından Kumluca Jandarma Komutanlığı’na başvurarak durumu bildirdiler. İlgili prosedürün tamamlanmasının ardından jandarmanın HES inşaatını mühürleyerek rezervuar kapaklarının açılmasıyla Alakır Nehrinin esaretten kurtulacağını ve canlılara yaşam vermeye devam edeceğini belirten platform üyeleri, “Alakır Nehri Kardeşliği olarak, tüm kamuoyuna ve yetkililere konunun sonuna kadar takipçisi olduğumuzu, her türlü ayak oyununa karşı yılmadan yaşam mücadelemize devam edeceğimizi ve tüm canlılar adına kazanılmış olan hukuksal haklarımızı yok saymaya çalışacak olan tüm yetkililer hakkında her türlü yasal işleme hiç çekinmeden başvuracağımızı bir kez daha bildiririz” açıklamasında bulundular.

1545600cookie-checkHukuku dolanarak yapılan HES yargıdan döndü!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.