Hukukçular ‘yasadışı’ diye uyarmış

The Guardian’da Irak savaşının uluslararası hukukta yasallığına ilişkin ABD ve İngiltere hükümetlerinin önceden uyarıldığını belirtti.

Bir uluslararası hukukçu tarafından kaleme alınan ve yeni yayımlanan bir kitapta yer alan iddiaları sayfalarına taşıyan Guardian, Irak savaşından iki hafta önce hükümetin hukuk işlerinden sorumlu devlet bakanı Lord Goldsmith’in savaşın yasa dışı ilan edilebileceği yönünde uyarılar yaptığını yazdı.

Gazete, bu uyarıları dikkate alan İngiltere hükümetinin uluslararası mahkemelerde kendisini savunmak üzere hukukçulardan oluşan bir ekip kurduğu da belirtti. Dışişleri’nin yasal danışmanının savaşı, ‘bir saldırı suçu’ olarak nitelendirdiği de haberde yer aldı.

Gazetenin başyazısında da şöyle denildi:

“Hukuk işlerinden sorumlu bakanın tavsiyesi, savaşa gitme kararının alınmasında kilit önemdeydi. Eğer Lord Goldsmith, güç kullanımının yasal gerekçelerinin kuşkulu olduğunu söyleseydi, İngiltere Irak’a saldıramazdı. Bunlar çok ciddi iddialar ve yanıtsız bırakılmamaları gerekiyor. Dolayısıyla, bu noktada üç şey yapılmalı. İlk olarak, hükümet Lord Goldsmith’in tavsiyelerinin yer aldığı tüm taslakları yayımlayarak, spekülasyonlara son vermeli. İkincisi, tavsiye hakkında bir soruşturma açılmalı. Üçüncü olarak da bu konuyla ilgili olan herkes, süreçte nasıl bir rol oynadıkları hakkındaki soruları yanıtlamalı”

1099780cookie-checkHukukçular ‘yasadışı’ diye uyarmış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.