İşçi babası: Mr Heathcoat / F. Tosyalı

İŞÇİ BABASI 


Yaşam öyküsünü ne kadar anlatsam da bir şeylerin eksik kalacağını biliyorum.


MR HEATHCOAT            


Derbyshire Duffield köyünde yaşarken; küçük köy okulunda  eğitimi yarım bıraktırıldı, Lougborough  yakınındaki bir kasnakçının(gergefci) yanına çırak verildi. Orada çorap tezgahıyla uğraştı. “warp machine”nın her şeyini inceledi. Çorap makinesinde ilk dantel eldiveni yaptı. Bu ona “dantel makinesi yapılır” fikrini verdi.


21 yaşına geldiğinde Buchingham el dantelleri hakkında her şeyi biliyordu. Bobin ağı makinesi, ip sarma, dantel yaparken elin hareketlerine öykünme gibi işleri düşünürseniz bunları makineye dökmenin ne büyük sabır ve zeka işi olduğunu söyleyebilirsiniz. Genç eşi her başarısızlıktan sonra ağladı. Ama o, sonunda
başardı.


Makineyi yapmak, iş yaşamındaki başarısına yetmedi. Patent için de mahkemelerde günlerce uğraştı.


İşçiler engel olacaklardı. Makine olursa insanın yeri olmaz düşüncesi yayılıyordu. Makineler çekiç darbeleriyle kırılıyordu. General Ludd önderliğinde makinelere düşman, adeta bir ordu kuruldu. Savaş gibiydi. Luddistler etrafı kasıp kavuruyordu.


Olaylar büyüdü. Gündüz meşalelerle dolaşan Luddistler 37 tane makine kırıp, 100bin İngiliz lirası zararı birkaç saat içinde   verdiler.


Heathcoat tazminat aldı. Tazminatı kullanma şartlarını ısrarla kendi koydu.  Tiverton’da bu işe devam etmek için izin almayı başardı. Oradaki çiftçilerin güvenini sağlamak için orada; bir demir sanayi, ziraat aletleri yapan bir fabrika kurdu.


Oralarda çok yüksek ücretle işçi çalıştırdı. Kendisi dantel işine devam edebilmek için bunları yapıyor, insanları sömürmek ya da üzmek istemediği için toplum yararına bilgi ve başarısını kullanıyordu.


1831 yılında  Tiverton kasabasının seçmenleri onu seçtiler. 30yıl milletvekilliği yaptı. 1859 yılında yaşlı adama fabrikasındaki işçiler gözyaşları içinde; altın bir dolmakalemle, gümüş bir  mürekkep hokkası armağan ettiler. Yaşlandığını söyleyerek milletvekilliğinden de çekildi.


YAZARIN DİĞER ÇALIŞMALARI İÇİN: www.filiztosyali.com

680310cookie-checkİşçi babası: Mr Heathcoat / F. Tosyalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.