İşçi Partisi Kongresi’nde yine Irak

İngiltere’de iktidardaki İşçi Partisinin bir hafta sürecek yıllık olağan kongresi hafta sonunda başlarken, gazetelerin tümünün birinci sayfaları ve başyazılarında bu konuyu öne çıkardı.

 

 

Merkez sağ eğilimli Times, “İngiltere artık Tony Blair’e güvenmiyor ama yerini alacak kimse de yok” başlığıyla, yaptırdığı son kamuoyu yoklamasını özetledi.

 

Rakamlarla ifade etmek gerekirse, Times’a göre, seçmenin yüzde 75i hükümetten memnun değil, ama aynı seçmenin yüzde altmışı hala İşçi Partisini, muhalefetteki Muhafazakarlara yeğliyor.

 

Muhafazakar partiye yakın Daily Telegraph da bir yoklama yaptırıp aynı sonucu aldı. Gazete başyazısında şu satırlarla yakındı:

 

“İnsanların hükümetten şikayetçi olduğunu gösteren bir çok kanıt var. Vergiler yükseldi, ama kamu hizmetleri gelişmiyor. Suç oranı artıyor, yasadışı göçmenlerin sayısı yükseliyor, egemenlik adım adım Brüksel’e devrediliyor. İnsanlar Irak savaşından dolayı öfkeli ve Tony Blair’in kendilerine yalan söylediğini düşünüyorlar. Ama yoklama yaptırıyoruz, seçmen yine Blair’i destekliyor.”

 

Hemen bütün gazeteler, İşçi Partisi kongresine Irak’ın gölgesinin düşeceği görüşünde birleşti.

 

Guardian “Blair’e Irak darbesi” başlıklı haberinde, üyeler arasında yapılan oylama sonucu, kongre gündemine Irak’la ilgili bir olağanüstü oturumun eklendiğini aktardı.

 

Financial Times da aynı konuya değinmiş ve Perşembe günü yapılacak Irak konulu tartışmanın parti liderliğinin öne çıkarmak istediği iç siyaset konularını gölgeleyeceğini yazdı.

 

Financial Times ve Guardian, perşembe günkü tartışmada muhtemelen bir oylama ile delegelerin başbakandan, Irak’taki İngiliz askerlerinin çekilmesi için bir takvim belirlemesini isteyeceklerini yazdı.

 

Independent ise, bu gelişmeyi manşetinde şöyle yorumladı:

 

“Tony Blair, parti kongresinde, kendisine önümüzdeki yıl üçüncü kez seçim kazandırabilecek konuları öne çıkarmayı planlıyordu. Ama Irak’taki savaş Blair’in planlarını suya düşürdü.”

 

Fakat Guardian’a bakılırsa, İşçi Partisi liderliğini zor durumda bırakan tartışmalar Irak’la sınırlı değil, parti kongresinde. Delegeler bir çok konuda başkaldırdı.

 

“İşçi Partisi kongresinde delegelerin bugün, Tony Blair ve bakanlarının bütün muhalefetine ve lobi faaliyetlerine rağmen, demiryollarının yeniden devletleştirilmesi yolundaki bir önergeyi kabul etmeleri bekleniyor. Delegeler dün de liderliği yeniden toplu konut politikalarına dönmeye zorlamışlardı.”

 

 

1094350cookie-checkİşçi Partisi Kongresi’nde yine Irak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.