İşçi Partisi’nde kılıçlar kınına girdi

Geçen hafta İngiltere’de sanırım en çok AP seçimleri ve sonuçları konuşuldu. Başbakan Gordon Brown’a parti içinde kazan kaldıranların eski Başbakan Tony Blairciler olduğu öne sürüldü. İşçi Partisi kongresinin Eylül’de, genel seçimlerinde gelecek yıl yapılacak olması Brown’un koltuklarını korumasına neden oldu denilebilir. Kılıçlar Eylül’de çıkmak üzere kınlarına sokuldu…

Bir diğer önemli konu da ‘ekonomik krizin neresinde” olunduğuna ilişkin haberlerdi. Ekonomik verilerin iyileşmeye başladığı öne sürülmesine karşın Maliye Bakanı Alistair Darling, artan petrol fiyatları ve AB’deki bankacılık sisteminin ulusal ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğini açıkladı.

İngiltere’deki Türkçe konuşan toplum da ise festivaller ve piknikler başladı. DAY MER’in Kültür Sanat Festivali’nin teması 20’nci kuruluş yılı kutlaması ve “Krizi yaratanlar faturasını da ödesin” olarak saptandı. Süleymaniye Kültür Merkezi’nin düzenlediği Yaz Kültür Festivali’nde ise yağlı güreşler yer aldı.

İngiltere’de yaşayan toplum üyelerine ait 2.500 e-posta adresine gönderdiğimiz Açık Gazete İngiltere Gündemi’nin özeti aşağıda. Bu mail listesine katılmak isteyen okurlar [email protected] adresine yazmaları yeterli. Haydi haber turumuza başlıyoruz. Önce bizim toplumu ilgilendirden haberler:

***

DAY MER Kültür ve Sanat Festivali 19 Haziran – 6 Temmuz arasında

Türk Kürt Dayanışma Merkezi (DAY MER) Kültür ve Sanat Festivali 12 Haziran 6 Temmuz arasında yapılacak. Festival Hackney Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapılacak resepsiyon ile 12 Haziran’da başlayacak ve 6 Temmuz günü geleneksel olarak Clissold Park da yapılan park şenliğiyle sone erecek. Bu yılın teması krizin faturasını yaratanlar ödesin ve 20’nci yıl kutlaması…

Festival’de Hayat Tv Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu ve Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız ile DAY MER Başkanı Ahmet Sezgin’in katılacağı “Türkiye’de demokrasi sorunu” başlıklı panel de yer alacak.

Türkiye’den Kardeş Türküleri, Almanya’dan Kürt sanatçı Şivan Perver, Londra’nın tanınmış müzik grubu Sudden Exit ve Filistin Halk Dansları gibi uluslararası gruplar da park şenliğinde sahne alacak.

***

Yağlı güreşli festival başlıyor

3’ncü Yaz Kültür Festivali 13-21 Haziran arasında Clissold Park’ta (N16) yapılacak. Süleymaniye Kültür Merkezi ve Anatolia Community Association organizatörlüğünde yapılacak festival etkinlikleri ücretsiz izlenebilecek. Bu festivalde de yağlı güreşten Ebru ile hat sergisi ile genç kızların çeyiz sandığına pek çok renkli etkinlikler olacağı belirtildi…

***

İnsan kaçakçısı Türk vatandaşlarına toplam 50 yıl

İngiliz polis teşkilatı Scotland Yard`ın insan kaçakçılarına yönelik gerçekleştirdiği “Greensea” operasyonunda gözaltına alınan 9 Türk vatandaşı, toplam 50 yıl hapis cezasına carptırıldı. Ülkedeki en büyük insan kaçakcılığı ve verilen en büyük ceza sayılıyor. Zanlılar Çinli ortaklarıyla Çin’den bile aylarca süren yolculukla Avrupa’ya insan kaçırmışlar. (İNGİLTERE HÜKÜMETİNİN SIKI VİZE VE ANTİ GÖÇMEN POLİTİKASININ BU KAÇAKCILIĞI KÖRÜKLEDİĞİ KANISINDAYIM)

***

AP’de Türkiye karşıtlarının zaferi

AB üyesi 27 ülkede 4-7 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçimleri sosyal demokratların yenilgisiyle sonuçlandı. Türkiye’nin AB’ye üyeliğine karşı çıkan sağ partiler seçimlerde güçlenerek çıktı…

Katılım oranının yüzde 43,4 ile AP tarihinin en düşük düzeyine indiği seçimlerde sol 736 sandalyenin 155’ini kazanabildi. Bu rakam geçen seçimlerde 217’ydi…

Ekonomik krizin vurduğu İspanya, Bulgaristan, Macaristan, Letonya, Yunanistan ve İrlanda, öfkeli seçmenlerin gazabına uğradı.

Göçmen karşıtı ve aşırı sağ gruplar, özellikle Hollanda, Avusturya, Macaristan, Danimarka, Slovakya ve Finlandiya’da kayda değer başarı sağladı.

Bu seçim de siyasi partilerin ülkedeki karnesi konumundaydı. AB içindeki büyük ülkelerin liderleri, İngiltere’deki İşçi Partisi ve lideri Gordon Brown gibi sınıfta kalmadılar… Almanya Başbakanı Angela Merkel, Sosyal Demokratları rahatça yenerken, Fransa lideri Nicolas Sarkozy de rahat bir zafer elde etti.

İŞÇİ PARTİSİ’NİN HEZİMETİ

İngiltere’de perşembe günü yapılan ve sonuçları pazar günü açıklanan AP seçimleri iktidardaki İşçi Partisi için “tarihi” bir yenilgiye dönüştü. AP seçimlerinde BNP yüzde 6.2, Yeşiller 8.6, Lİberal Demokratlar 13.7, İşçi Partisi 15.7 ve UK Independent Party 16.5 ve Muhafazakarlar 27.7 oranlarında oy almıştı.

YEREL SEÇİMLERDE DE KAYBETTİLER

İngiltere’de Perşembe günü Avrupa Parlamentosu seçimiyle birlikte 34 bölgede düzenlenen yerel “yenileme” seçimlerinde ana muhalefetteki Muhafazakar Parti büyük başarı sağladı, iktidardaki İşçi Partisi ise tek bir yerde bile seçimi kazanamadı.

CANVER KAYBETTİ

İşçi Partisi’nin Londra 7’nci sırasındaki Türk aday Nilgün Canver İşçi Partisi’nin oy kaybetmesinden dolayı kazanamadı. Canver, pazar gecesi Açık Gazete’ye verdiği demeçte, ilk kez bir Türk kökenli politikacının aday olmasının önemine değinerek AP adaylığı sürecinde Türkiye’nin AB üyeliği ve Kıbrıs konusundaki doğru bilgilendirme yapmaktan memnun olduğunu söyledi…

***

Brown: İstifa etmiyorum

İstifa baskısı altındaki İngiltere Başbakanı, partisinin yerel seçim yenilgisinin sorumluluğunu üstlendi ancak istifa etmeyeceğini duyurdu. Basına göre taraflar Eylül ayındaki kongreye hazırlanıyor… Başbakan koltuğunu kollamak ve çatlak sesleri susturmak için kabinede istediği değişikliği de yapamadı… Türkiye’de de olduğu gibi yenilginin nedenleri arasında seçim sistemindeki bozukluğu da öne sürerek parlamenter ödeneklerinden seçim sistemine bir dizi yeniliğe gidilmesi için kolları sıvadı…

***

Brown’a Blaircilerin komplosu mu?

Basın hükümetteki istifalarla zor duruma düşen Başbakan Gordon Brown’a eski başbakan Tony Blair’cilerce komplo kurulduğunu öne sürdü. The Sunday Telegraph, yerel seçim öncesi başlayan ve seçim sonuçlarının alınmasıyla süren istifaların, Tony Blair yanlısı bakanların koordineli bir hareketi olduğunu ve bu istifalarla Başbakan Gordon Brown’ı istifaya zorlamanın hedeflendiğini belirtti.

***

“Brown solcu ol yeter!”

Başbakan Gordon Brown, ödenek skandalı ve ekonomik krizden dolayı zorlu günler gecirirken demokratik sol çizgideki The Guardian Başbakan’a durumu kurtarması için bazı “püf” noktalarını önerdi.

İşte bunlardan birkaçı:

Ekonomi: Reformdan geçmiş bir bankacılık sistemi tüm partilerin kilit önemde gördüğü bir nokta.
Savunma: Askeri harcamaların yeniden şekillendirilmesi.
Özel yaşama saygı: Nüfus kağıdı planlarına son verilmesi.
Avrupa: Yeni girişimlerin yakalanması, Avrupa’yla bütünleşilmesi.
Çevre: Heathrow Havaalanı’nın genişletilmesi planlarının çöpe atılması…

***

Faşist BNP liderine yumurta

BNP Lideri Nick Griffin Westminister Parlamentosu önünde yaptığı açık hava basın toplantısında anti-faşist göstericilerin yumurtalı saldırısana uğradı. Griffin ve iri kıyım korumaları göstericilerin önünden kaçarak uzaklaştı…

BNP’nin AP’de 2 sandalye kazanması İşçi Partisi’nce “Felaket”, Muhafazakarlarca ise “İğrenç” olarak nitelenmişti. Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği de tarihinde ilk kez İngiltere’deki siyasi bir partiye karşı açıklama yapmıştı. Büyükelçilik, Türkiye’ye AB kapısının kapanmasını isteyen BNP broşürlerinin toplatılmasını istemişti.

BNP’Lİ TÜRK

BNP belediye meclis üyesi yarı Türk Lawrence Rüstem (32) de 2006’da Açık Gazete’ye yaptığı açıklamada, “50 yıl içinde İngiliz ırkı azalacak, göçmenlere dönmeleri için 150 bin Sterlin verirdim” demişti.

Partide bir yarısının Türk olmasından dolayı bazı çatlak sesler çıktığını itiraf eden Rüstem, “Benden hoşlanmayandan ben de hoşlanmam” diyerek kesin tavır takındığını söylemişti.

Politikayla uğraşmasına karşın Türkiye, KKTC ve politikacılarını bilmeyen Rüstem Yalnız babası sağ iken Türkiye’deki BNP’nin benzeri partinin “Bozkurtlar” olduğunu öğrenmiş. Bir gün” diyor, “Türkiye’de oy kullanma hakkım olursa oyumu onlara veririm…”

***

Müslüman Müsteşar görevine döndü

İngiltere’de birçok milletvekilinin yasal boşluğu değerlendirip, yüz binlerce sterlin tutarındaki ekstra harcamalarını devlete ödetmesinin ortaya çıkmasıyla patlak veren skandal sonucu istifa eden ilk ve tek Müslüman Müsteşarı Şahid Malik görevine iade edildi. Malik, Avrupa’daki Müslümanların kendilerini Nazi döneminde yaşayan Yahudiler gibi hissettiklerini savunuyordu.

***

Terör zanlılarının hukuk zaferi

İngiltere’nin en üst düzey yargı mercii olan Lordlar Kamarası yargıçları, öncekigün aldıkları “tarihi karar”la, terör zanlılarına yönelik gizli kanıt uygulamasının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

***

Ev fiyatlarında artış bekleniyor

The Financial Times’ın (FT) haberine göre Londra’da ev fiyatlarında artış bekleniyor. Gazete; emlak şirketleri başkentteki ev fiyatlarının iki yıldır ilk kez artmaya başlayacağı tahmininde bulundu” diye yazdı.

KRİZ HIZ MI KESTİ?

Ayrıca FT ekonomi uzmanlarının resesyonda bir tür duraklama gözlemledikleri haberine yer verdi. Financial Times’ın anketine göre Londra’daki ekonomi çevrelerinin çoğu resesyonun şimdilik durduğu görüşünde.

The Times için yapılan bir ankete katılanların yüzde 32’si gelecek yıl ülkede işlerin yolunda gideceğini; yüzde 63’ü ise kötüleşeceğini düşünüyor. Bu oranlar, Ocak ayında yüzde 18’e karşılık yüzde 79’du.

BAKANDAN UYARI

İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling, artan petrol fiyatlarının yanı sıra diğer Avrupa ülkelerinin kendi sorunlu bankalarını temizlemekte yetersiz kalmaları halinde, İngiltere’de ekonomik düzelmenin de durabileceği uyarısında bulundu.

***

Londra’da metro çalışanları grevde

İngiltere’nin başkenti Londra’da Deniz ve Demiryolu Çalışanları Sendikası (RMT) ile Transport for London (TFL) adlı metro işletmesi yapan kuruluş arasındaki son dakika görüşmeleri de sorunu çözmeye yetmeyince 10 bine yakın metro çalışanları salı ve çarşabma olmak üzere iki günlük grev yaptı.

Londra’da her gün ortalama 3 milyon kişinin ulaşımını metro ile sağladığı ve 48 saat olarak planlanan grevin Londra ekonomisine getireceği maddi zararın boyutunun 100 milyon sterlin olduğu sanılıyor. Grevcilerin; “Yıllık yüzde 5 zam, sendikacılara yönelik tehditin son bulması, çalışanların ve çalışma koşullarının güvenliği, işten çıkarmalara son” gibi istemleri var.

***

Askeri harcamalarda yeni rekor

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü Sipri’ye göre geçen yıl dünyada askeri harcamalar yüzde 4 artarak 1 trilyon 464 milyar dolara ulaştı. Dünyaya en çok silahı 30.5 milyar dolar ile Amerikan havacılık ve savunma devi Boeing, 29.9 milyar dolar ile İngiliz şirket BAE Systems ve 29.4 milyar dolar ile Lockheed Martin sattı.

BAE SYSTEM?

Suudi Arabistan ve İngiliz BAE Systems firması arasında yapılan El Yamama adlı silah projesi kapsamında Suudi tarafına rüşvet ödendiği iddiaları ortaya atılmıştı. Bu iddialarla ilgili İngiltere’de açılan soruşturma, 2006’da ulusal güvenlik gerekçesiyle durdurulmuştu. The Sunday Times 2007’de BAE Systems’in 60 milyon sterlinlik rüşvet fonundan iki aktristi de Suudilerle arkadaşlık için ayarladığını ortaya çıkarmıştı.

***

Gal asıllı Patangonyalı’ya vize yok

The Daily Telegraph Galce öğrenmek için Galler’e gelen Patagonyalı kadının evine gönderildiğini yazdı. 19’uncu yüzyılda yaklaşık 20 bin Galli, İngilizcenin adada baskın dil olmaya başlaması üzerine dillerini ve kültürlerini korumak üzere Patagonya’ya göç etmişti. Galler’de az da olsa Gal dili hala konuşuluyor.

***

İşte soğuk savaşı başlatan casus!

İngiltere’nin atom bombası teknolojisi sırlarını Sovyetler Birliği’ne ileterek Soğuk Savaş’ın başlamasına neden olan casusun kimliği 70 yıl aradan sonra açıklık kazandı. İngiliz istihbarat birimi MI5 tarafından her adımı izlenen, ancak yakalanmadan 10 yıl süresince Sovyetler Birliği’ne İngiltere’nin nükleer teknolojisiyle ilgili bilgi taşıyan ve böylece Soğuk Savaş’ın yolunu açan “Eric” lakaplı köstebeğin kimliğinin Engelbert Broda olduğu bildirildi.

***

Irkçılardan “biyolojik” tehdit

İngiltere’de polis, ülkenin kuzey doğusundaki Durham şehrinde yaklaşık 6 ay süren araştırmalar sonunda iki ayrı eve yapılan baskınlarda, mutfak dolabında reçel şişesinde gizlenmiş siyanürden 6 bin kat daha güçlü ‘risin’adlı ölümcül toksin bulunduğunu açıkladı. Polise göre İngiltere’de bazı ırkçıların beyaz olmayan etnik azınlığa biyolojik silahlarla yönelik saldırısı böylece son anda önlendi.

1083120cookie-checkİşçi Partisi’nde kılıçlar kınına girdi
Önceki haberArjantin’de kayıpların arşivi
Sonraki haberKara Boğa Geliyor!
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.