‘IŞİD, El Kaide’yi parçalayıp imha etti’

Gazete, istihbarat kaynaklarına da dayandırdığı haberinde, ABD’nin de birbirleriyle savaşan cihatçı gruplar arasındaki güç dengesinin değişmesi karşısında hazırlıksız yakalandığını belirtiyor.
Guardian’ın manşetindeki haber, gazetenin muhabirleri Spencer Ackerman, Shiv Malik, Ali Younes ve Mustafa Khalili’nin imzasını taşıyor.
Gazetenin muhabirleri özel haberleri için El Kaide’nin önde gelen ruhani liderlerinden ikisi ile görüşmüş.

Ebu Katada, yaklaşık 10 yıl süren bir hukuk mücadelesinin ardından İngiltere’den sınırdışı edilerek Ürdün’e gönderilmiş, gerçen yıl serbest bırakılmıştı
Gerek 2013’te İngiltere’den sınırdışı edilen Ürdünlü din adamı Ebu Katada, gerekse de Guardian’ın “en etkin cihatçı din adamı” olarak nitelendirdiği Muhammed el Makdisi, IŞİD’in paramparça ettiği El Kaide’nin artık faal bir örgüt olmadığını söylüyor.
Ebu Katada ve Muhammed el Makdisi, El Kaide lideri Eymen el-Zevahiri’nin komutanlarıyla bağının koptuğunu belirtiyor.
El Makdisi’ye göre, El Kaide’nin artık herhangi bir organizasyon yapısı yok ve örgütle ilgili olarak sadece bazı iletişim kanallarından ve El-Zevahiri’ye sadık bazı kişilerden söz edilebiliyor.

Muhammed el Makdisi (solda), El Kaide lideri Eymen el-Zevahiri’nin yakın dostlarından biri olarak biliniyor
IŞİD’e ‘kanser’ benzetmesi
Ebu Katada ise iki yıldır El Kaide’ye karşı saldırıya geçen IŞİD’İ bir “kanser” olarak nitelendirmiş ve “örgütün kimseye saygı göstermemesinden şikayetçi”.
Guardian’daki haberde haberde IŞİD’in esasında Orta Doğu’nun kalbinde El Kaide’nin bir kolu olarak ortaya çıktığı, 2014’ten itibaren ise El Kaide ile bağlarını koparıp öldürücü bir savaşa giriştiği hatırlatılıyor.

Haberden bazı satırlar şöyle:
“IŞİD liderleri, resmi İngilizce yayın organları Dabiq’in altıncı sayısında El Kaide’yi ‘boğulmuş bir birim’ olarak nitelendirdi. Ayrıca faaliyet gösterdikleri topraklarda cihatçı başka hiçbir gruba müsamaha göstermeyeceklerini bildirdiler…
“IŞİD’in Afganistan’daki savaşçıları geçen hafta 10 Taliban mensubunu başlarını keserek öldürdükleri bildirildi. Dün de El Kaide’nin Libya’daki kolu liderlerinden birinin ölümünden IŞİD’i sorumlu tuttu ve misilleme sözü verdi.”
Gazetelerinin manşet haberinin sahibi Guardian muhabirleri gazetenin bugünkü sayısında ayrıca 3 sayfalık bir analize imza atmışlar.
“Darbe. IŞİD nasıl El Kaide’yi içten çökertti?” başlıklı analizde iki örgüt arasındaki mücadele ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor.

1455120cookie-check‘IŞİD, El Kaide’yi parçalayıp imha etti’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.