‘IŞİD kimyasal silah kullandı’

IŞİD’in hem Irak hem Suriye’de Kürtlere karşı kimyasal silah kullandığına dair üç örgütten rapor geldi. Bu örgütler, Suriyeli muhaliflerin çizgisinde olan ve sahada ekipleri bulunan İnsan Hakları Gözlemevi, Conflict Armament Research (CAR) ve Sahan Research. Buna göre, IŞİD, 21-22 Haziran’da Irak’ta Musul Barajı yakınında peşmergeye, 28 Haziran’da Suriye’de Haseke ve Tel Brak’ta YPG’ye kimyasal silahla saldırdı.

12 YPG’li fenalaştı

YPG daha önce 28 Haziran’da IŞİD’in kimyasal silah içeren roketleri Haseke’nin YPG kontrolündeki bölgesine ve Haseke’nin kuzeydoğusunda kalan Tel Brak’ın güneyindeki YPG mevzilerine attığını duyurmuştu. Gözlemevi’ne göre Tel Brak’ta zehirli gaza maruz kalan 12 YPG’li boğaz, gözler ve burunda yanma, şiddetli başağrısı, kas ağrısı, kusma, dikkat ve hareket etmekte güçlük gibi belirtiler gösterdi. YPG sözcüsü Redur Xelil, IŞİD’den kimyasal roketli saldırıya ilk kez o zaman uğradıklarını, maruz kalan gerillayı hemen hastaneye kaldırdıkları için can kaybı olmadığını anlattı.

Tarım ilacı, klor

YPG, son 4 haftada IŞİD saflarında sanayi tipi gaz maskeleri ele geçirdiğini de belirtip “kimyasal savaşa hazırlanıp kendilerini donattıklarını gösteriyor” dedi. Beyaz Saray, bu haberleri dikkatle takip edip bilgi edinmeye çalıştığını duyurdu.

CAR ve Sahan da sözkonusu 3 saldırıyla “IŞİD’in Kürt güçlerine ve sivillere roketle kimyasal silah atmasının ilk kez belgelendiğini” dile getirdi. Haseke’ye 7, Tel Brak’a 17 kimyasal roket atıldığı, Tel Brak’ta rahatsızlananlardan alınan idrar numunelerinde tarım ilacı saptandığını ama tam bileşenin belirlenemediğini kaydeden iki örgüt, Musul Barajı’ndaki kontrol noktasında peşmergeye atılan rokette ise klor azı bulunduğunu aktardı. Ağustos 2013’te Şam’ın Doğu Guta bölgesinde 1400 kişinin öldüğü sarin gazı saldırısıyla ilgili muhalifler Esad yönetimini suçlasa da failler resmen belirlenememişti.

Irak’ta bayram katliamı: 120 ölü

IŞİD, Irak’ta bayram sevincini kana buladı. Doğudaki Diyala’nın Şii nüfusun yoğun olduğu Han Bani Saad kasabasındaki bir pazar yerine bayramın ilk günü saldırı düzenlendi. Önceki akşam 3 ton patlayıcı yüklü araçla düzenlenen saldırıda en az 15’i çocuk en az 120 kişi öldü, 170 kişi yaralandı.

Enkazda arama

Irak’ta Şiiler bayramı Sünnilere göre bir gün önce kutluyor. Saldırının hemen ardından yaralılar, cansız bedenler çevredekiler tarafından pazardaki sebze meyve kasalarına konularak olay yerinden çıkarılmaya, hastanelere yetiştirilmeye çalışıldı. Şiddetli patlamanın etkisiyle çevredeki binalar yıkılırken, enkaz altında kalanların kurtarılması için gece boyunca arama kurtarma ekipleri uğraştı.

Son 10 yılın tek bir saldırıda en çok can kaybına yol açan en kanlı eylemlerinden birine sahne olan Irak’ta 3 gün yas ilan edildi. Dehşetin tanıklarından bazıları, saldırıda akrabalarını, arkadaşlarını yitirdiklerini söylerken, hükümete gerekli güvenlik önlemleri almamasından dolayı tepki gösterdi.

IŞİD, sorumluluğu üstlenirken, “Saldırı Irak’ın kuzeyindeki Havice beldesinde Sünnileri hedef alan saldırıya misilleme olarak düzenlendi” dedi.

1458070cookie-check‘IŞİD kimyasal silah kullandı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.